POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ibland är det bättre att hålla käften om bengaler

Veckans poddgäst Fredrik Söderström var inte direkt blygsam. Kanske var det också därför han klarade klivet från Brage till portugisiska ligan så väl och spelade tolv säsonger i utlandet? Han var dessutom rak och tydlig om Bajens tveksamma spelaraffärer, om vad som krävs av talanger för att ta klivet och om att Lagerbäck-Söderberg aldrig satsade på honom.

Det tidigare Porto-proffset var första svensk att ha José Mourinho som tränare men när den blivande supertränaren körde honom lite för mycket som ytterback så bytte han klubb. Det gav Söderström speltid men han missade Portos framgångar i form av Uefa-cupseger 2003 och Champions League-triumf 2004 och det svider förstås.

Podden är nära att fylla 50 och ni hittar som vanligt alla avsnitt via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Var med i CMores studio i samband med derbyt mellan AIK och Hammarby. Förutom en skön inramning av dryga 40 000 åskådare, en usel första halvlek och en stark insats av Henok Goitom o Co i andra halvlek så handlade det en del om bengaler. I det här fallet så var det AIK:s fans som eldade på rejält i andra halvlek vilket gav rejäla avbrott.

Det första spelavbrottet var 21 minuter långt och det andra var fem minuter och 30 sekunder. Naturligtvis inget som någon inblandad kan önska sig. Spelarna blir kalla, publiken blir otålig och matchen kommer av sig. Det är helt enkelt dåligt med så långa avbrott och det är väl den enda punkt där alla är överens kring bengaler.

Det är trist för svensk klubbfotboll att det här inte går att lösa på ett bättre sätt. Nu upplever jag det som om det är en maktkamp mellan polis/klubbar/Sef/SvFF på ena sidan och en stor del av fansen på andra sidan. Där Polisen o Co minskar på klackarna för att sätta tryck på fansen, och där fansen fortsätter att elda bengaler och det ger det här läget.

Under det första spelavbrottet väntade man extra länge med att dra i gång för att säkerhetsvakterna inte såg de översta etagerna, men under det andra spelavbrottet var det uppenbart att det var omöjligt att se delar av dem men ändå spelade man. Just den här typen av inkonsekvens bidrar till att klimatet mellan fansen och polisen knappast blir bättre.

Det är förbannat olyckligt att man glider isär för det gör att en upptrappning är möjlig. Fansen har givetvis också ett ansvar och jag fattar inte idioterna som slänger bangers på läktarna. Stod ovanför Bajen-klacken i går och det smällde ett gäng gånger, men kan inte säga säkert vem som är skyldig – däremot att det är ren och skär idioti att kasta smällare.

Jag vet givetvis även att bengaler är olagligt men det verkar vara omöjligt att komma åt och jag är en som kan erkänna att de bidrar till stämningen. Då måste det bästa vara att fansens organisation SFSU ihop med polis och Sef/SvFF hittar fram till en acceptabel lösning med laglig pyroteknik. Det kan inte vara omöjligt att få till en lösning där alla parter blir nöjda.

I sändningen sa jag felaktigt att inga supportrar sökt tillstånd för legal pyroteknik – så var det nyligen enligt fotbollskanalens koll – men då rasade det till på twitter för att Dif:s supportrar har sökt tillstånd, och många påpekade att det är i det närmaste omöjligt att få till det på ett bra sätt. SFSU:s ordförande Tony Ernst var i min poddintervju tydlig med att det måste likna illegal pyroteknik.

Samtidigt som folk var arga på twitter för att vi i studion talade om bengaler på ett som de upplevde negativt sätt så small det i mejlkorgen:

Hej! När skall ni ta avstånd, tydligt, från idioterna som bränner bengaler?? Sluta snacka om att det är tjusigt!! Alla ni journalister är lika flata!! Pinsamt!!! Hälsningar, Åke

Detta är en skam för hela fotbollssverige och sportjournalistkåren! Tommy

Har sett matchen AIK Hammarby och dig ock dessa bengaler som ställer till en massa tråkigheter. Jag tror att jag har en enkel lösning på problemet, ställ en brandman med vattenslang och när någon försöker tända en bengal släck densamma ock duscha den som försöker göra detta. Jag tror att man undviker detta ock problemet är löst. Bertil

Ja, det är en sak som engagerar och polariserar. Ibland är det bättre att hålla käften, men anser fortfarande att maktkampen mellan parterna måste lösas med dialog. Om det inte blir en dialog med sikte på en lösning är risken att det trappas upp och det vore olyckligt. För ingen vinner på att man blir ovänner och tillräckligt många av fansen verkar inställda på att strida för bengaler.

Sedan kan inte jag förstå att Friends Arena inte kan utrustas med fläktar som snabbt kan få i väg röken. Enligt Gräsombudsmannen hade det dessutom haft en gynnsam effekt på gräset som ju blivit bättre men kan bli ännu vassare. Om vi fokuserar på det positiva med derbyt så var det ett par mäktiga tifon som ramade in derbyt:

Dessutom var det värdigt att se hur alla på Friends Arena hedrade den bortgångne Ivan Turina när hans änka Senka var på plats med parets tre barn för att ta del av det och även tacka för stödet. Gillar verkligen att många bar den speciella halsduken som tagits fram för att dra in pengar till Turinas familj.

***

Imponerande jobb som Jesper Jansson skaffat som chefsscout i FC Köpenhamn. Sedan var han också rätt vass i att hitta spelare till HIF, även om finanserna blev något skakiga på grund av höga kostnader. Janssons transfers genererade förvisso både medaljer och intäkter i försäljningar men totalen kring ekonomin för Helsingborg var tuff, även om man kan diskutera vems felet var.

***

Örebro SK. Vad händer?

***

Malmö FF har verkligen ryckt ifrån Helsingborgs IF. Tänk att för några år sedan slogs klubbarna om guldet och nu har MFF skaffat sig ett rejält grepp och HIF har en lång väg till toppen. Derbyt i Malmö visade att det är stora skillnader på planen som naturligtvis speglar de olika förutsättningarna som gäller för klubbarna.

***

Det görs även konstmål i de lägre divisionerna, här är det en delikatess från Maher Hamid i Medina IF.

[youtubeplay id=”nKKyrk6H1KM” size=”small”]

***

Barcelona-Bayern München är en jämn semifinal och min känslan är 45-55 i det tyska lagets favör. Real Madrid-Juventus borde bara kunna sluta med spansk triumf, eller? 70-30. Vore en stor skräll om Juve tog sig till final.

***

Halmstads BK:s fyra raka straffmissar skojar man inte bort. Två stycken bara mot Häcken.

Publicerad 2015-05-05 kl 09:38

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto