POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Alexanderssons insats lika viktig som att SvFF anlitar gamla storspelare

I en tid när vi emellanåt pratar om varför SvFF inte tar vara på gamla storspelare och dess erfarenhet så kan det vara viktigt att slå fast att alla insatser inte behöver vara på högsta nivå. Det slog mig när jag besökte Niclas AlexanderssonÄnglagårdsskolan i Göteborg och fick höra om jobbet som bidragit till att Carlos Strandberg är i CSKA Moskva, men även att ungdomar i staden får chansen till skolgång med fysisk aktivitet.

Har egentligen aldrig förstått hur politikerna med gott samvete kan låta gymnastiken ligga kvar på nivån och inte ta efter Bunkefloprojektet och där det är klarlagt att fysisk aktivitet bidrar till bättre skolresultat. Det vet givetvis Alexandersson o Co som jobbar i den skola där IFK Göteborg är delägare men där fotbollsintresserade från hela Göteborg är välkomna och 32 klubbar är representerade.

Poddade med Alexandersson och det var glädjande att höra honom tala om skolans och idrottens och fotbollens sociala ansvar och att det gäller att försöka hjälpa unga att inte hamna snett. Att en gammal storspelare som spelat i Premier League och Champions League samt representerat Sverige i VM och EM och gjort över 100 landskamper är “nere på golvet” och jobbar med barn och ungdomar som vill bli bättre i fotboll är något som värmer, och måste hyllas.

Dessutom måste det sägas att “Alex” var en klok spelare som även är en klok person och det är spännande att höra hans syn på hur svensk fotboll ska utvecklas och bli bättre. Hur ska man hantera toppning? Vilket spel ska man satsa på att lära sig? Hur hanterar man en tid där jaget går före laget? Och försöka få spelare att stanna i klubbar och kämpa istället för att skifta.

Han har ett trick att få respekt nu när karriären ligger längre bort och inte så många minns honom: “Att säga att jag spelat med Zlatan brukar smälla högst.” Då talar vi ändå om en spelare som dragit in ett mål på England i VM och som lirat många säsonger i Premier League och där varit så uppskattad att han blev framröstad till årets spelare.

Givetvis pratade vi om Alexanderssons karriär i Halmstad, Blåvitt, England och landslaget. Om hur han sett på två spelare under karriären att de hade något extra: Fredrik Ljungberg och Wayne Rooney. Varför han uppskattade Lagerbäcks sätt att styra landslaget. Hur det skar sig med HBK. Om pappan som tvingade “Alex” att lära sig använda bägge fötterna och så vidare.

Ni hittar som vanligt alla 51 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Glad, tacksam, hedrad och stolt över tre nomineringar i Guldskölden. Tack för stödet! Uppskattat. Här är en artikel i ämnet.

***

Förstår att Uefa retirerar kring Financial Fair Play. Helt rätt. Gillade inte upplägget som cementerar världsordningen och där ingen kan göra som Roman Abramovitj. Varför ska man stoppa tillflödet av pengar? Däremot är det kanske dags att samhället ser till att klubbarna inte tappar huvudet och ändå överlever konkursliknande tillstånd.

***

Rikard Norling har en match på sig, enligt lokala journalister i Bergen.

***

Zlatan Ibrahimovic var i Sverige när Paris SG vann ligatiteln. Därmed uteblev han från firandet. Det är sin sak, men det är konstigt att han inte ens uttalat sig om den vunna ligasegern i sin app.

***

Raheem Sterling lär kunna skratta hela vägen till banken. Även om hans karriär inte får lyftet så klirrar det till i kassan. Klart att Liverpool ska sälja honom.

Sedan fascinerar det mig att den engelska pressen går i ledband och där alla släpper en nyhet vid samma klockslag. Hur går det till? Antingen vill man väl vara ensam eller så kan det vara.

***

Djurgården har onekligen rest sig efter en haltande start och rekryteringen av Nyasha Mushekwi visade sig vara ett lyckodrag. Nio mål och två assist och det borde vara tio mål med tanke på att bollen redan var inne när Emil Bergström sedan gjorde mål. Anfallaren från Zimbabwe är en ny Sören Larsen eller Geert den Ouden som bara exploderat målmässigt:

Om nu Prioritet Finans ska hjälpa Djurgården att behålla anfallare som är här på artistskatt så gäller det att ledningen är kall. Visst, Mushekwi är glödhet men han har egentligen aldrig varit lika vass tidigare i karriären och frågan är då om det är värt kostnaden? Dels vill anfallaren säkert casha in och sedan finns en rik sydafrikansk klubb som vill ha avkastning. Är skeptisk till att binda upp pengar i honom.

Djurgården är i serieledning efter segern mot Halmstads BK efter att hemmalaget sjabblat – vilket inte betyder att jag tror på de uppgifter som florerar om att matchen var riggad – och det är starkt av Pelle Olsson o Co att få ihop ett slagkraftigt lag med så många nya spelare och där föreningen fått ömsa skinn för att få ordning på finanserna och Bosse Andersson hittat rätt med värvningarna.

Samtidigt gäller det att inse att Dif:s motstånd hittills varit Halmstad, Åtvidaberg, Gefle, Falkenberg, Sundsvall, Kalmar, Hammarby, Häcken och Elfsborg och där det blev förlust mot Borås-laget och Bajen och kryss mot Häcken. Härnäst väntar AIK, Göteborg, Norrköping och Malmö för Djurgården och efter de matcherna vet vi bättre var klubben står.

***

Andreas Granqvist avstängd. Mikael Antonsson skadad. Jonas Olsson har samtidigt varit med och slagit Manchester United borta och Chelsea hemma och WBA har hållit nollan. När Erik Hamrén presenterar EM-kvaltruppen 28 maj så lär Olsson få besked om landslagskarriären lever eller om det är över för den 32-årige mittbacken.

Publicerad 2015-05-19 kl 10:21

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto