POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sensationell gryningsräd mot Fifa och slag mot Blatter

Tänk att den förre Fifa-höjdaren Chuck Blazer, som skott sig på Fifa och fotbollen mer än de flesta och bland annat lät 6000 dollar i månaden gå till ett extra rum för hans katter i Trump TowerManhattan, nu gett tillräcklig information till de amerikanska myndigheterna som fick möjligheter att gå efter Sepp Blatter o Co. Ja, det är rätt sensationellt.

Det är ingen överraskning att Fifa, Sepp Blatter och en rad höjdare gjort konstiga saker, men däremot är det en chock att schweizisk polis i gryningen på onsdagen klev in på femstjärniga ombonade hotellet Baur au Lac där Fifa-höjdarna i lugn och ro laddade för den årliga Fifa-kongressen, som ska se Sepp Blatter omväljas som president på fredag och allt ska vara som vanligt.

Istället skakades det om på hotellet och där polis gick upp på rummen och hämtade flera av de misstänkta och förde i väg dem. Finns en del bilder på det på sociala medier och här är det NYTimes Sam Borden som filmat. Även om det funnits enormt mycket uppgifter om mutor och kriminella aktiviteter har det sällan eller i princip aldrig lett till något.

Nu är det rejält omskakat och det heter att den amerikanska åklagaren Loretta Lynch ska ha namngett tio höjdare inom Fifa som ska vara misstänkta för pengatvätt, bedrägeri och svindleri för minst 100 miljoner dollar. Bakgrunden ska vara omröstningen som gav Qatar VM 2022 och även Ryssland VM 2018, och schweiziska myndigheter ska ha bekräftat att man gripit sex personer och Guardian uppger att upp till 15 personer gripits världen över.

Presskonferens väntar i New York i eftermiddag svensk tid. Till dess lär en del ha klarnat, även om medierna nu på morgonen blivit utkastade från Fifa-hotellet så lär det finnas en del som vill ge sin syn och som ser möjligheter att trycka till den toppstyrda Fifa-organisationen och då framför allt presidenten Sepp Blatter som verkar vara gjord av teflon sett till hur allt rinner av honom.

Vad betyder det här? Ja, det är klart att det är problematiskt för Fifa som redan varit ansatt av sponsorer för allt från tveksamma affärer till arbetsförhållandena i Qatar och trycket ökar på fotbollens styrande. Tyvärr är det troligt att det ses som ett försök från Europa och USA att gå efter Blatter som har flest vänner i Afrika, Sydamerika och Asien och där finns numera både rösterna och makten.

Därför är det tveksamt om det leder till någon förändring på kort sikt men det är givet att Fifa måste igenom en process som den IOK gick igenom och där man tog bort en hel del av möjligheterna för IOK-höjdarna att ta mutor. Man öppnade upp valen, förhindrade resor med besök för alla och gjorde arbetet mer transparent och möjligt att granska.

Det är ingen nyhet att det måste ske, man kan säga att Uefa och därmed även SvFF varit alltför passiva under alldeles för lång tid trots att man vetat vad som hänt när mästerskap delats ut. Det är inte direkt några hemligheter, och Lennart Johansson har ju i flera år vittnat om vad som skedde, men

Tror inte det händer inom Fifa förrän Sepp Blatter är oförmögen att styra av ett eller annat sätt. Han inser givetvis att han inte kan lämna i förväg för då kommer en eventuell uppstädning leda till att han får skulden för all skit som finns där. Därför är jag övertygad om att Blatter kommer att dö på sin post, och det är också därför han som 79-åring vill bli omvald för en ny fyraårsperiod.

Han har också varit tillräckligt smart och slipad att se hur maktskiftet inom Fifa gått från Europa, där det fanns tidigare, och ut i världen och därmed sett till att skaffa sig stöd på olika vis bland länder i Afrika, Asien och Syd– och Mellanamerika. Framför allt i Afrika och Asien där det finns många röster och där allt från rena pengar till löften om fler VM-platser inneburit röster.

Om polisrazzian skett för en månad sedan hade möjligen Blatter kunde fått problem i fredagens val men nu tror jag vi kommer få se en ledare som kliver fram för att ena rörelsen och med stöd av de som vill sitta kvar vid grytorna blir omvald. Däremot är det ett problem för de misstänkta Fifa-höjdarna och i viss mån Blatter att de antagligen inte kan åka till USA med risk för rättsliga efterspel, och Blatter har inte varit i USA på många år.

Varför kan då amerikanska myndigheter agera? Jo, jänkaren Chuck Blazer som åkte ur CONCACAF och Fifa i en av många korruptionsturer fastnade i det amerikanska skattenätet och istället för att åka dit så har han hjälpt FBI med både information och han ska även ha åka till London-OS och då varit mickad vilket fått en hel del höjdare att fastna på band.

Så räkna med att det kommer att finnas mer uppgifter om kriminaliteten inom Fifa vilket på lång sikt är ett hot mot Blatters välde, men däremot lär inget ske på kort sikt. Är det något Fifa-höjdarna kan så är det att leva under misstankar och tryck och de lär kämpa emot eventuella utlämnanden i det längsta och de processerna kan ta flera år och brukar sällan vara givande annat än för advokaters löner.

Däremot är det givetvis så att Sepp Blatter bakom masken måste skaka till. Tänk att någon kan storma in på ett av hans abonnerade lyxhotell i hemlandet Schweiz och förra i väg flera av hans kumpaner. Det hade varit otänkbart bara för några år sedan, men Schweiz har av USA tvingats att gå med på att börja spela med när amerikanska myndigheter sätter tryck på landet.

Så gryningsräden mot Fifa:s lyxhotell är åtminstone en signal om att Sepp Blatters dagar som Fifa-president är räknade, men ännu så länge lär han sitta kvar och det kommer krävas att även fotbollens styrande sätter tryck för att det ska bli en riktig och nödvändig förändring för fotbollens bästa. Tänk att amerikaner som inte ens gillat fotboll genom åren nu hjälper till att städa upp.

Publicerad 2015-05-27 kl 07:46

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto