POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

FBI och schweizisk polis står för hoppet - och tiden naturligtvis

Sepp Blatter blev som väntat omvald som Fifa-president. Fyra nya år för den 79-årige Blatter och fram till 2019 ska schweizaren leda den skandalomsusade organisationen. Även om han inte fick två tredjedelar av rösterna i första omgången så förstod Jordaniens prins Ali bin al-Hussein att underläge 73-133 inte gick att vända och gav upp.

I medier över hela västvärlden målas det upp som en katastrof. I delar av övriga världen, där det inte alltid råder demokrati eller pressfrihet, är det en annan bild och där är Sepp Blatter en hjälte. Fifa:s medlemsländer och världen är nu än mer polariserad i synen på schweizaren och det styre han står för, och det trots att inte så mycket ändrats.

Vi får inte glömma bort att många av dem som i dagarna jagat Sepp Blatter med högaffel har stått på hans sida tidigare, när det gynnat dem, och det för inte så länge sedan. Vi får inte heller glömma bort att alldeles för många vetat om vad som skett men av opportunistiska skäl hållit tyst, vilket jag krönikerade om i fredags.

Sedan är det ingen hemlighet att Fifa är korruptionens högborg, men världens bild är delad. Där ena sidan älskar att FBI, IRS (amerikanska skatteverket) och andra myndigheter ingriper så ser andra det som ett regisserat amerikanskt angrepp. Uefa har aviserat att man tar upp kampen och det handlar om allt från att inte delta i Fifa:s arbete till att eventuellt kliva av VM.

Återstår att se hur det redan spända läget mellan Uefa och Fifa blir efter det här. Sepp Blatter han knappt bli omvald förrän han i ett illa regisserat segertal gjorde klart för att Uefa att Europas makt är hotad när han flörtade med spelarfacket.

Han aviserade även att lilla Oceanien – som består av elva pytteländer och totalt 15 miljoner invånare och som ändå är mäktigare än Sydamerika med tio medlemsländer – dels skulle få en hel VM-plats, dels skulle få fler platser i Fifa:s exekutivkommitté som är organisationens mäktigaste organ och dess styre.

Ja, ni fattar, Sepp Blatter är politikernas politiker. Söndrar och härskar och belönar dem som sluter upp i dåliga tider och straffar dem som går honom emot. Det är både en sorglig och solkig bild men också en verklighet. Min favoritserie “House of Cards” framstår som tam i jämförelse med Blatter o Co. Räkna med fler utspel framöver, när makten ska fördelas.

Idag består den mäktiga exekutivkommittén av presidenten Sepp Blatter, åtta vice-presidenter (en från varje konfederation samt att Uefa har ytterligare en och England, Wales, Skottland och Nordirlands förbund delar på en av gammal tradition) samt ytterligare 15 medlemmar. Fördelning ser ut som följer mellan de olika parterna:

  • CONMEBOL (Sydamerika): en vice-president, två medlemmar
  • AFC (Asien): en vice-president, tre medlemmar
  • UEFA (Europa): två vice-presidenter, fem medlemmar
  • CAF (Afrika): en vice-president, tre medlemmar
  • CONCACAF (Mellan- och Nordamerika): en vice-president, två medlemmar
  • OFC (Ocenaien): en vice-president
  • FA, SFA, FAW och IFA (England, Wales, Skottland och Nordirlands förbund): en vice-president

Sepp Blatter talade på kongressen om att utöka till kommittén till 32 platser och då kan man konstatera att Uefa skulle få betydligt minskad makt, och det är nog knappast tal om att Uefa ska få fler platser. Det är just den här kampen mellan Europa och resten av världen som Blatter använder sig av, och den retoriken går naturligtvis hem i många länder som på olika sätt suttit fast i kolonial strukturer och på olika sätt utnyttjats av Europa.

Även VM-platser är en sådan känslig fråga. Alla i Europa kan hävda att VM utan Europa är inget VM, då några av världens bästa finns där och mästarna från fem av de senaste sju mästerskapen, men så ser inte andra länder på det. Ingen lätt ekvation att lösa och frågan är om det är rätt väg att utöka VM till 40 länder för att kunna ta med fler länder utan att Europa ska bli av med platser? Vilka länder kan då ordna VM?

I senaste VM i Brasilien hade Uefa 13 platser, Afrika 5, Asien 4,5, Oceanien 0.5, Sydamerika 4.5 + Brasilien som värd och Mellan- och Nordamerika 3,5. Totalt 32 platser. En eventuell utökning av andra kontinenters VM-platser lär ske på Uefa:s bekostnad vilket är ologiskt sett till VM-resultaten men de kanske beror på olika strukturer kan motståndarna hävda.

Uefa aviserade efter Blatters seger att man ska diskutera det uppkomna läget nästa vecka i Berlin, inför lördagens final i Champions League. Hur hårt vågar Uefa gå fram? Ett problem är att inte ens Uefa är enat, Ryssland och Spanien är länder som röstade på Blatter och det finns antagligen fler eftersom Platini trodde att 45 av 53 länder stod bakom prins Ali.

Hur ska Platini få Uefa att agera enat om nästan tio länder inte är emot Blatter. Sedan finns det hela skalan i motstånd, från dem som vill bojkotta VM till de som vill jobba för en förändring inom Fifa. Det blir inte lätt att både ena Uefa för att jobba i en samlad riktning och samtidigt försöka förändra Fifa i samma rörelse. Uefa-basen får en rejäl uppgift.

Att Fifa är en sjuk organisation är nog många överens om. Det är en bisarr mutkultur som råder i den och som växt lika snabbt som pengarna inom fotbollen, och Sepp Blatter var först som generalsekreterare till Fifa-presidenten Joao Havelange och från 1998 som president, i högsta grad delaktig i att skapa den. Naturligtvis har han skickligt använt den för att stärka sin makt.

Innan Blatter försvinner kommer det vara svårt att reformera Fifa. Bara att kolla på IOK (Internationella Olympiska Kommittén) som var lika ansatt av mutor och haveri under Juan Antonio Samaranchs styre men när han lämnade in efter mutskandalen inför OS i Salt Lake City 2002 så kunde efterträdaren Jacques Rogge inleda ett reformarbete av IOK som nu är mer öppet och mindre mutbart.

Risken är bara att Sepp Blatter innan han försvinner ser till att en efterträdare i hans anda kan ta efter och kan göra det med samma maktbas av mindre länder eller förbund där man ser till sitt snarare än till fotbollens bästa. Där det ofta handlar om att Fifa:s pengar ger dem makt, status och ett härligt liv. Det är svårt att bryta ett sådant grepp.

Det är ett skäl för Uefa att inte kliva av Fifa-arbetet, utan snarare försöka bygga broar och skapa en grund för ett nytt Fifa efter Blatter. Helt klart är att polisrazziorna skakat om, att prins Ali ens fick 73 röster talar för det, men det är lång väg kvar. Uefa måste se till att göra som Blatter och bygga allianser med andra länder utanför Uefa och på så sätt hjälpa fotbollen.

Hoppet för dem som vill se Fifa reformerat hänger på dels den förundersökning som FBI och IRS leder och där 14 är misstänkta (sju aktiva inom Fifa och två är föredettingar) och där man tror på fler åtal, dels den förundersökning som schweizisk polis har inlett angående budgivningen för VM 2018 och VM 2022, dels eventuella andra följder. Möjligen kan detta skrämma fram fler dokument.

Något som kan få sponsorer och andra att sätta än mer tryck på Fifa. Värsta är att tv-bolag och sponsorer är i en beroendeställning till Fifa och om någon hoppar av finns det flera andra i kön. Fotbollen har fortfarande så stark dragningskraft för både medier och sponsorer att det är svårt att se att reformering ska komma från de parterna.

Tyvärr är troligen svårt att snärja Sepp Blatter rättsligt, för trots allt skandaler som följt Fifa genom åren så har det i princip aldrig gått att klistra något på honom. Han har varit i närheten av några rykande pistoler, men inte mer. Det är garanterat så att han känner till en hel del skumma affärer men utifrån vad som är känt så verkar inte han hoppa ner i syltburken där en del andra Fifa-herrar trängs.

Kan inte heller se honom kliva av frivilligt. För om inte ens de senaste dagarnas turer fick honom att blinka utan snarare gjorde honom stärkt i att det var han som skulle städa i Fifa och se till att få ordning i huset, ja, då vet jag inte vad som ska få honom att lämna. Sedan är jag övertygad om att han vill dö på sin post för att just ta med sig hemligheterna i graven och slippa få skiten.

För tiden talar naturligtvis emot honom. Sepp Blatter är 79 år och även om jag inte litar på honom när det handlar om att detta är hans sista mandatperiod så finns det ett slut även för honom, även om man förstår att den genomsnittliga katten är avundsjuk på Fifa-basen som verkar ha fler liv än de flesta.

Oavsett det deppiga valresultat i Zürich så tror jag varken på att Fifa är på väg att sjunka eller att fotbollen är på väg åt helvete. Det finns alldeles för starka krafter för det och faktum är att både Fifa och Uefa gjort oerhört mycket för att fotbollen har kunnat växa. Sedan om det är rätt fotboll eller rätt värden som vuxit fram går att diskutera?

Det är rätt mycket pengarna som styr inom Uefa också. Frågan om vem fotbollen tillhör går att diskutera? Är det knattarna och knattorna? Är det klackarna? Är det spelarna? Är det sponsorerna? Är det förbunden? Ja, det är förbannat komplext och det är bara att inse att Blatter och några till skickligt utnyttjat folks förälskelse i fotboll och cashat in, men där en del bra kommit ut.

Organiserat internationellt samarbete är inte heller lätt, för man har olika synsätt och de mäktiga ser till att skaffa sig fördelar, och sedan är det en massa informellt skit som gör att en del blir rundade. Inte heller välkomnar man en öppen diskussion utan det handlar oftast om att vara opportunistisk för att nå framgångar i maktens korridorer, och det är sällan vackert.

Så att vara medlem i internationella organisationer är plus och minus, och de gör inte alltid vad man vill eller vad man representerar. Ta bara FN där en svensk tjänsteman som rapporterade sexuell övergrepp av franska soldater blev avstängd, eller där Inga-Britt Ahlenius kritik mot dess Sepp Blatter inte gav effekt eller där vissa länders veto-möjligheter gör att organisationen har svårt att få till det i skarpa lägen.

Likadant är det inom en massa internationella organisationer, och inte minst inom idrotten. Handbollen. Friidrotten. Brottningen, Ja, fotbollen och Fifa är inte ensamt om att vara styrda av skitiga organisationer och det svåra valet är mellan att delta i dem och acceptera en del skit när man jobbar för en ändring eller att avstå medlemskap och därmed deltagande i mästerskap.

Mitt val blir alltid att delta för jag skulle inte vilja att en generation svenska spelare inte fick möjlighet att spela VM eller EM, sporten måste gå före. Däremot så vill jag att SvFF och andra svenska idrottsförbund ska vara tydliga med de värderingar som gäller och stå för dem öppet, tydligt och rakt, och inte delta i kulturer som man inte kan acceptera. Då är det okej att inte få arrangera en del matcher eller mästerskap.

Publicerad 2015-05-30 kl 09:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto