POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Dags att fotbollskanalen.se tar nästa kliv

I höst är det nio år sedan jag skiftade från Expressens frysbox till TV4 och en satsning på en fotbollssajt. Bakgrunden var att TV4 under våren köpt en massa fotbollsrättigheter och insåg att man behövde finnas på nätet för att ta hand om dem.

Jag hade blivit rekryterad av Mattias Fyrenius och det var ett rätt oskrivet blad som gällde när det handlade om mitt uppdrag. Det hette att jag skulle driva sajten med utveckling, affärer och det fanns nog inte tid till att jag skulle jobba journalistiskt fullt ut, men vi fick testa oss fram.

Fick en provanställning på sex månader och om jag fick fart på sajten både besöksmässigt och ekonomiskt under den tiden så skulle jag bli anställd. Det var bara att blåsa på och de första två åren vill jag inte göra igen, om man säger så, även om det var kul så var det jobb hela tiden.

Dessutom nervöst eftersom jag inte visste om det skulle bli en anställning, och man kan väl säga att den osäkerheten var en rejäl brasa och det gjorde att jag låg i med jobbet. Det var allt från att jaga nyheter, styra upp redaktörandet och vara med i olika tv-sändningar med en dator i knät.

Hade ingen koll på hur liten och okänd sajten var från start – veckosiffror på 30 000 unika besökare – och hade jag fattat det hade jag nog tvekat, men ibland är det bra att inte känna till allt och bara köra på. Inte ens när vi fick ett bra genomslag av nyheten om Henrik Larsson till Manchester United så hade sajten mer än 11 000 klick under den dagen.

Men det gick till slut och när jag under våren 2007 skrev på en anställning med TV4 var det både skönt och ett kvitto på att arbetet gett effekt. Fotbollskanalen.se blev en spelare i fotbolls-Sverige och givetvis var TV4 en stark motor men det går inte av sig självt att se till att det finns bra och relevant innehåll som fyller sajten 24/7.

Kunde aldrig drömma om den utveckling som det varit, varken för sajten eller för mig själv, och jag är absolut inte ensam i det jobbet som gjorts utan det är oerhört många som varit delaktiga. Däremot är jag nog ensam om att ha varit med från starten i källaren på TV4, eller i varje fall en våning ner, där jag skissade fram sajten hösten 2006 och till att vara med även i dag.

Extra spännande i dag när fotbollskanalen.se tar klivet ut i en ny version där sajten är responsiv och funkar lika bra oavsett plattform. De närmaste dagarna kommer även appar till både iPhone och Android. Tanken är att fotbollskanalen, som nästan varit sig lik sedan 2007, ska ta klivet in i 2015 och det är naturligtvis rätt steg.

Framför allt ska man kunna skräddarsy sin egen sajt och det är något som läsare och besökare efterlyst. Att lyssna på användarna och jobba ihop med dem är rätt väg att gå om man vill bli ännu större. Siffrorna på både besökare och hur många klipp som visas är imponerande, kan jag säga utan att vara riktigt delaktig.

Själv har jag inte deltagit i jobbet att ta fram fotbollskanalen 2.0 och faktiskt inte ens kollat på skisser och annat. Varför? Ja, en kombination av att det är bättre att nya krafter gör på sitt vis utan att någon gammal stofil påpekar att vi brukar göra si eller så, och sedan att det är svårt att när ens “baby” ska kapas.

Tobias Rosvall har lett arbetet och han tog över ansvaret för sajten på hösten 2013, och bloggar numera här och skriver mer om sajtens omgörning där. Han vill dessutom gärna ha era synpunkter antingen via mejl tobias.rosvall@tv4.se eller via Twitter och han kan dessutom svara på alla mer kluriga frågor som ni har.

Oerhört glad över att Rosvall, Niklas Supanich, Mika Packalen o Co kommit in och tagit över jobbet att driva och utveckla sajten. För även om utvecklingen av fotbollskanalen.se från start var ett oerhört roligt jobb så är det slitigt och dessutom svårt att kombinera med att även jobba som journalist och hänga med i att som sker jobbmässigt på den fronten.

FK_collage

Överst till vänster är den skiss jag ritade på TV4 efter att jag i september 2006 blivit rekryterad för att få fart på fotbollskanalen.se. Rätt lustigt att då var toppsnurran inget som fanns på svenska sajter men den levde 2007-2015.

Överst till höger är sajten som den såg ut när jag klev in och började jobba det var utan snurran. Det här är dagarna före lanseringen av den sajt som jag skissat fram, och den kom i mars 2007 och går nu i graven även om vi gjort en del förbättringar under resans gång.

Nere till vänster är den gröna sajten och nere till höger är den mer vita och rena sajten som kom för några år sedan. Nu finns de inte längre utan nu är det nya fotbollskanalen.se som gäller och det är bara att välkomna den.

Dags att blicka framåt med en helt ny sajt och även om jag alltid saknar snurran och det som hängde med där är det bara att inse att det här är bättre. Det går inte att vara nostalgisk och den gamla fotbollskanalen.se överlevde längre än någon kunde tro och har tjänat väl, men nu är det pension som gäller.

Publicerad 2015-06-02 kl 08:19

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto