POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Medalj ett måste för att Sundhage ska vara succé

Dags för VM 2015 i Kanada och för första gången är det 24 nationer som gör upp om VM-guldet. Under en månad väntar 36 gruppspelsmatcher, åtta åttondelar, fyra kvartsfinaler, två semifinaler och därefter en bronsmatch och en final. I min värld är Frankrike landet som lyfter bucklan, men även USA finns med som en trolig vinnare.

Dock hamnar troligen länderna på samma sida av slutspelsträdet och lär inte mötas i finalen om man nu som jag tror på gruppsegrar för dem. Faktum är att även Tyskland hamnar på den sidan av slutspelsträdet om man vinner sin grupp före Norge, Elfenbenskusten och Thailand. Så det är inte dumt att hamna på andra halvan.

Sverige går in i VM först på måndag då Nigeria väntar. Ett motstånd som är det sämsta i en tuff grupp där USA och Australien också är med och tampas om att gå vidare. Abby Wambach o Co blir nog för svåra för Pia Sundhages landslag men man bör kunna fixa en andraplats i gruppen vilket ger tufft motstånd i Brasilien men en lättare halva om man siktar på medalj.

Efter att ha tagit USA till två OS-guld och ett VM-silver och sedan flyttat hem och coachat Sverige till EM-semifinal och brons i hemma-EM är det på ett sätt examen för Pia Sundhage. Rekryterade SvFF en av världens bästa tränare? Eller var det så att förutsättningarna i form av både spelarmaterial och tid med landslaget gjorde henne framgångsrik i USA?

Onekligen har uppladdningen inför VM varit stökig med skador, skiftat spelsystem, bråk med de allsvenska klubbarna, formfall på en del spelare och alldeles för få nya alternativ som klivit fram. Ändå är det så att Sundhage själv lagt upp ribban högt och det är då givetvis rätt att ställa höga krav på ett svenskt landslag som åker till VM.

En fördel att Sundhage tvingats överge sin tanke om ett utvecklat spel till förmån för ett enklare och rakare spel är att det kan göra att Sverige går längre i turneringen. Fast det hänger oerhört mycket på Hedvig Lindahl i målet och att Nilla Fischer inte uppträder så bekvämt som under vårens landskamper och får styr på försvarsspelet.

Då kan Sverige göra ett VM liknande 2011 där man tog brons. Annars finns det risken att det blir som 2007 även om man kanske tar sig vidare från gruppen men kanske åker direkt mot antingen Brasilien eller Tyskland som grupptrea. Ovisst är det och det är rätt klart att Sverige tappar när konkurrensen ökar och tillväxten haltar, men i VM besitter man en del världsstjärnor.

Har tippat VM från starten i natt mellan hemmanationen Kanada och Kina och hela vägen fram till finalen i Vancouver söndag 5 juli:

GRUPPSPELET
M# Grupp
1 A Kanada 2 0 Kina
2 A Nya Zeeland 0 3 Holland
3 A Kanada 2 0 Nya Zeeland
4 A Kina 1 3 Holland
5 A Kina 1 0 Nya Zeeland
6 A Holland 1 2 Kanada
7 B Tyskland 4 1 Elfenbenskusten
8 B Norge 6 0 Thailand
9 B Tyskland 2 0 Norge
10 B Elfenbenskusten 3 0 Thailand
11 B Thailand 0 7 Tyskland
12 B Elfenbenskusten 1 4 Norge
13 C Japan 1 0 Schweiz
14 C Kamerun 2 1 Ecuador
15 C Japan 3 1 Kamerun
16 C Schweiz 2 0 Ecuador
17 C Schweiz 1 0 Kamerun
18 C Ecuador 0 2 Japan
19 D USA 3 0 Australien
20 D Sverige 1 0 Nigeria
21 D USA 2 1 Sverige
22 D Australien 2 1 Nigeria
23 D Nigeria 0 3 USA
24 D Australien 1 3 Sverige
25 E Brasilien 2 0 Sydkorea
26 E Spanien 3 0 Costa Rica
27 E Brasilien 2 1 Spanien
28 E Sydkorea 2 0 Costa Rica
29 E Sydkorea 1 4 Spanien
30 E Costa Rica 0 5 Brasilien
31 F Frankrike 3 1 England
32 F Colombia 2 1 Mexiko
33 F Frankrike 4 0 Colombia
34 F England 2 0 Mexiko
35 F Mexiko 1 3 Frankrike
36 F England 2 0 Colombia

Då slutar grupperna på följande vis:

A 1. Kanada 2. Holland 3. Kina 4. Nya Zeeland

Kommentar: Hemmanationen tar gruppen påhejad av en entusiastisk publik, och man har tillräcklig kvalitet. Holländskorna tar andraplatsen framför Kina som verkligen tappat. Nya Zeeland är här för att se och lära.

B 1. Tyskland 2. Norge 3. Elfenbenskusten 4. Thailand

Kommentar: Tyskorna får ett visst motstånd av Norge och lagen möttes ju i EM-finalen för två år sedan. De andra två lagen har inget att sätta emot mot det europeiska motståndet, men Elfenbenskusten tar tredjeplatsen.

C 1. Japan 2. Schweiz 3. Kamerun 4. Ecuador

Kommentar: Regerande mästarna har en lätt grupp och även om VM-debutanten Schweiz har några äss så är gruppen rätt given. Kamerun och Ecuador gör upp om en möjlighet att gå vidare.

D 1. USA 2. Sverige 3. Australien 4. Nigeria

Kommentar: USA får bra uppbackning när man spelar sina matcher nära gränsen och dessutom har man ett vasst landslag. Sverige ska hantera både Australien och Nigeria och ta andraplatsen.

E 1. Brasilien 2. Spanien 3. Sydkorea 4. Costa Rica

Kommentar: Brassorna tar gruppen även om det är tunnare bakom Marta, Cristiane och Formiga och Spanien har mer kvalitet än Sydkorea som dock trycker sig före Costa Rica.

F 1. Frankrike 2. England 3. Colombia 4. Mexiko

Kommentar: Tuff grupp men det franska landslaget är redo att ta ännu ett kliv. Engelskorna håller undan till andraplatsen och det blir Colombia som är trea.

Man ska ta ut fyra av de sex bästa treorna och det gör man enligt följande kriterier: A) Poäng B) Målskillnad C) Flest gjorda mål D) Lottdragning Enligt mina resultat blir det: 1 Kamerun, 2. Elfenbenskusten 3. Sydkorea 4. Kina 5. Australien 6. Colombia

Vilket ger följande slutspel

ÅTTONDELAR

Brasilien-Sverige 0-1

Japan-Elfenbenskusten 3-0

Norge-England 2-0

Kanada-Sydkorea 1-0

Holland-Schweiz 0-2

USA-Colombia 4-0

Tyskland-Kamerun 5-0

Frankrike-Spanien 3-1

Kommentar: Brasilien är inte lika vasst som tidigare och ett rakt spelande Sverige skräller. I övrigt är det idel favoritsegrar även om det kanske är en liten överraskning med Schweiz. Kanada har fått snitslad bana och ska bara vidare.

KVARTSFINALER

Sverige-Japan 2-1

Kanada-Norge 0-2

Schweiz-USA 1-3

Tyskland-Frankrike 1-2

Kommentar: Svensk revansch på Japan? Ja, det kanske är att ta i men försvaret sitter och Lotta Schelin gör ett och Sofia Jakobsson ett när det svenska kontringsspelet betalar sig. Kanada rår inte på Norge, det gör inte heller Schweiz som ställs mot USA. Stenhård kvartsfinal mellan Tyskland och Frankrike och då åker EM-mästarna ut.

SEMIFINALER

Sverige-Norge 0-2

USA-Frankrike 2-3

Kommentar: Nordisk semifinal där ett uppåtgående grannland sätter stopp för Sundhages gulddrömmar. Fransyskorna sänker Hope Solo och de andra som trots ett starkt publikstöd faller.

BRONSMATCH

Sverige-USA 0-2

FINAL

Frankrike-Norge 3-1

Kommentar: Frankrike blir det femte landet som vinner VM efter att ha satt stop för Norge. Pia Sundhage och de andra svenskorna får åka hem utan VM-medalj när amerikanskorna vinner enkelt.

Publicerad 2015-06-06 kl 22:46

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto