POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Synd att Sundhage inte lyssnade på Hanna Marklund

Efter den svenska VM-premiären mot Nigeria som slutade med 3-3 är det rätt uppenbart att Pia Sundhages landslag har problem, om inte 99 så i varje fall några stycken: kramp, inställning, inte koll på uppgiften och så vidare. Inte minst är det problem försvarsmässigt och det blev ånyo uppenbart i Winnipeg sent i måndags kväll där landslaget blev straffat på ett sätt som vi sett tidigare.

Om vi bara tittar på landskamperna de två senaste spelåren så får vi en rätt tydlig bild:

2014: Frankrike-Sverige 3-0, Sverige-Danmark 2-0, Sverige-USA 1-0, Japan-Sverige 2-1, Island-Sverige 2-1, Nordirland-Sverige 0-4, Sverige-Nordirland 3-0, Skottland-Sverige 1-3, Färöarna-Sverige 0-5, England-Sverige 4-0, Sverige-Bosnien 3-0, Sverige-Skottland 2-0, Sverige-Tyskland 1-2, Kanada-Sverige 1-0, Kanada-Sverige 1-1. Totalt: 15 matcher, åtta segrar, ett kryss och sex förluster. Målskillnad: 27-16.

2015: Norge-Sverige 2-3, Finland-Sverige 0-3, Tyskland-Sverige 2-4, Sverige-Brasilien 0-2, Sverige-Kina 3-0, Sverige-Tyskland 1-2, Sverige-Schweiz 1-3, Sverige-Danmark 3-3, Sverige-Holland 2-1, Sverige-Nigeria 3-3. Totalt: tio matcher, fem segrar, två kryss, tre förluster. Målskillnad: 23-18.

Visst, man har en del imponerande segrar mot USA, Tyskland och Norge men har också gått på en del rejäla smällar mot Frankrike, England, Schweiz och Brasilien. Lägg till att en hel del av den positiva målskillnaden 2014 byggs upp mot landslag som är långt i från att vara med i ett VM-slutspel.

Våren har ju varit hemsk där Sverige släppt in 18 mål på tio matcher och det bygger man inga medaljlag av. Försvarsspelet var problemet redan tidigt under Pia Sundhages tid och hon betonade anfallsspelet och sa att det var det hon kunde och ville utveckla.Därav byte av spelsystemet efter EM 2013.

När anfallsspelet funkar kan Sverige göra sig gällande men när det krånglar och det strular med försvarsspelet – som givetvis inte bara hänger på backlinje och målvakt – då kan det lätt rassla till och det sprider sig en otrygghet i hela laget. Det var uppenbart mot Nigeria att tryggheten saknas och det spred sig.

Min kollega Hanna Marklund var redan direkt efter EM 2013 inne på att Pia Sundhage borde ta in någon resurs som kunde hjälpa henne att jobba med ett bättre försvarsspel, men förbundskaptenen var då helt inriktad på att utveckla anfallsspelet…vilket så här i efterhand framstår som olyckligt och har gett henne en uppförsbacke, men värt att se igenom klippet nedan:

Det är lätt att fastna på att Pia Sundhage istället tog in Mia Törnblom som en inspiratör, och som blev minst sagt ifrågasatt och en nyttig lektion även för mig. I dag är Törnblom med landslaget i Kanada och om hon ska få fart på spelarna i tid till USA-matchen får hon jobba, men om det hjälper mot kramp, dålig organisation i försvaret, formfall och skador återstår att se.

Läser en intervju med Pia Sundhage i New York Times och det framstår inte som att hon har längre planer med det svenska landslaget. Fick redan i april intrycket att förbundskaptenen tappat geisten och läser rapporter från utsända i Kanada att det verkar vara fallet. Bara spelarna inte känner av det.

Vore trist om det hela slutade med att landslaget var hemma före midsommar, men det borde finnas mer att hämta i laget, eller? Även om det inte bara är Pia Sundhages ansvar, det är en mer komplex process än bara ett VM, så blir eftermälet inte så roligt om det tar slut redan i gruppspelet. Så det är bara in och åstadkomma storverk mot USA och Australien.

***

Glad för Jonas Olssons skull att han både fick en chans att spela i landslaget igen och verkat ha tagit den inför söndagens match mot Montenegro. Även om matchen mot Norge var en relativt stillsam och händelsefattig match så fick spelarna och Hamrén känna in det tillräckligt för att det ska bli tre poäng i EM-kvalet.

***

Efter den svaga VM-premiären mot Nigeria slås jag av att bevakningen i den skrivande pressen är rätt snäll. Om exempelvis Zlatan Ibrahimovic gjort en lika svag match som Lotta Schelin hade det skrivits annorlunda…och att bägge kvällstidningarna gav henne godkänt förvånar mig.

Även om hon behöver mer och bättre service för att kunna uträtta något måste vi ha högre krav på en av Sveriges få världsstjärnor. Det hon uträttade mot Nigeria var inte godkänt. Visst, stora delar av laget fallerade, men det är då en så erfaren och etablerad spelare måste kliva in och ta ansvar och göra skillnad.

***

Uppgifterna från Italien är samstämmiga och rätt detaljerade, men ändå förvånar det mig att Zlatan Ibrahimovic ska ha gett klartecken till att återvända till Milan. En klubb som inte ens spelar i Europa kommande säsong. Är det så att den snart 34-årige anfallaren ser att tre år till i serie A är rätt väg? Det är minst sagt överraskande.

Att det skar sig med Paris SG efter hans utbrott mot Frankrike är kanske inte så konstigt. Klubben har hög profil och är en del av det lilla emiratet Qatars väg in i Frankrike och då är det inget plus när alla från statsministern och neråt vill att den största PSG-stjärnan ska be om ursäkt för vad han sade efter ligamatchen mot Bordeuax.

Om PSG köper ut Zlatan så är det klart att han kan gå ner i lön i utbyte mot ett längre kontrakt i Milan, och det kanske även gör det lättare att förnya skokontraktet med Nike om han spelar i Europa till 2018. Samtidigt är det ett rejält kliv ner och det krävs mycket för att Milan ska kunna utmana i Europa-eliten igen.

***

Måndagens podd var med Sofia Jakobsson som är med landslaget i Kanada. Anfallaren slog igenom på allvar i allsvenskan 2011 och värvades till Ryssland och Rossijanka. Efter några tuffa år med många klubbyten har hon hittat rätt i Montpellier, och tror på att VM kan vara där hon tar ytterligare kliv.

HÄR HITTAR DU PODDEN.  Här nedan är rubrikerna:

Jakobsson om Sundhages skifte av spelsystem: “En chock för oss spelare”

Jakobsson har förtroende för Sundhage: “Många nya idéer – hon inspirerar väldigt mycket”

Jakobsson vill inte vara på kanten: “Skulle sätta mig själv som forward”

Sofia Jakobsson om sina styrkor: “Jag är väl ingen Ronaldinho – mer en löpare”

Jakobsson hoppas damfotbollen närmar sig herrarna: “En dröm vi alla har”

 Även gjort podd med Behrang Safari som talade om allt från anklagelserna mot honom om att ha filmat mot Liverpool till hur chockade de flesta blev när han valde att nobba landslaget. Vänsterbacken går starkt i Basel som oftast spelar i Champions League och även om han saknar spel för Sverige så är dörren stängd.

HÄR HITTAR DU PODDEN. Här är några rubriker:

Safari om tuffa tiden i Anderlecht: “Fick dyka upp varje dag med ett leende och kämpa på”
Safari utskälld av tränaren i paus i proffskarriärens början: “Vad fan gör du i den här klubben”
Safari har en klubb i Sverige: “Prioriterar Malmö FF när jag flyttar hem”
Safari om Liverpool-bråket: “Fick hans finger rakt i ögat – men trodde inte han skulle få rött”
Safari hade högläsning för laget när han massbombades på sociala medier efter Liverpool-matchen: “Alla skrattade” (Tid i råmaterialet: 29:15) 
Ni hittar som vanligt alla 54 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.
Publicerad 2015-06-10 kl 12:04

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto