POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Ordkriget" från min synvinkel

U21-landslagets Sam Larsson är måndagens poddgäst i #Lundh. Gillar att han inte vill vara en “Klysch-Svenne” – hans uttryck – utan istället säger vad han tycker och tänker. Om svensk fotboll, om Blåvitt, om holländska ligans status, om att han borde spela i U21-landslaget och att han ser sig i en svensk EM-trupp nästa sommar.

Ni hittar som vanligt alla 55 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

VM i Kanada rullar vidare i kväll 22:00 med Thailand-Tyskland i TV4 och Elfenbenskusten-Norge i TV12 och bägge matcherna går att se på fotbollskanalen.se via Play-abonnemang. Därefter följer gruppen med Kina-Nya Zeeland (TV12) och Holland Kanada (TV4) 01:30. Då utkristalliserar sig två av grupperna.

Sveriges ödesmatch mot Australien är natten till onsdag, med avspark 02:00 då även USA-Nigeria spelas, och det är en viss svensk fördel att kunna spela på att grupperna A och B är klara samt att även gruppen med Schweiz-Kamerun och Ecuador-Japan är färdigspelad då. Om man tänker på vad som krävs.

Samtidigt är det troligt att en svensk räddningsplanka för att kunna gå vidare som en av fyra grupptreor finns i en grupp som först spelas klart natten till torsdag. Det handlar om Sydkorea-Spanien och Costa Rica-Brasilien som helst ska sluta med att både spanjorskor och brassor vinner sina matcher.

Självklart är det bäst om Sverige slår Australien och på det sättet fixar avancemanget till åttondelen på egen hand. Ska man se på hur Lisa de Vanna o Co hanterade Nigeria så blir det tufft för svenskorna, men å andra sidan var Sverige bättre mot USA än vad australiensiskorna var, så det lär bli en jämn match och något som blir spännande att följa.

Inte bara en plats i VM-åttondelen står på spel för Sverige utan även en plats i OS i Rio nästa sommar. Så det finns enormt mycket att spela för när landslaget kliver ut till matchen natten till onsdag. Kan det lossna för Lotta Schelin då? Sveriges superstjärna har varit blek hittills men det finns mycket i henne och det är bara att hoppas att det tittar fram då.

***

Om ni missat att jag och Erik Hamrén hamnat i “ordkrig” och “ordväxling” efter Sverige-Montenegro 3-1 så finns här en recap i Expressen och i Aftonbladet, och i dagens Sportbladet säger förbundskaptenen att man inte sett honom bråka om det klassas som just ett bråk. Bråk är kanske att ta i men jag fattar mediadramaturgin.

Vad hände då? Var det en korkad fråga? Kan man jämföra mina barn och hur de lyder mig med hur Zlatan o Co fullföljer instruktioner och det man tränat på inför en match? Tänkte ge min syn, och även om jag uppdaterat min Twitter och min Instagram om det hela så har inte fotbollskanalen.se fram till det här inlägget skrivit en rad om det hela.

Efter matchen så var det presskonferens med Erik Hamrén som inleddes med att SvFF:s kommunikationschef Niklas Bodell bad förbundskaptenen att ge sin syn på matchen. Då sa Hamrén bland annat att den första halvtimmen inte var bra från Sveriges sida för att spelarna inte gjorde vad Hamrén hade sagt, som man kommit överens om och som man hade tränat på inför EM-kvalet mot Montenegro.

Jag väntade på min tur att ställa en fråga, tror det var Expressens Daniel Kristoffersson som ställde första frågan om valet mellan Alexander Milosevic och Jonas Olsson. Hamrén ville inte gå in på detaljer och han verkar inte uppskatta frågan, men jag tänkte inte på att han verkade i obalans på något vis.

Sedan frågade jag Hamrén något i stil med: “Vad beror det på att ni inte gör det ni pratat om i en halvtimme och att Montenegro är något vassare?” Kan onekligen säga att jag blev lite överraskad över det irriterade svaret, och att Hamrén tog mina barn som exempel för det är absolut korrekt att de inte alltid gör som jag vill.

Då måste man också kunna svara tillbaka. Vi som journalister kan inte bara ta den typen av avfärdande, som dessutom är felaktigt, utan måste ge annan syn. Om man skulle tystna bara för att Hamrén ilsknar till och en del på sociala medier skriver negativt om min fråga eller om jag twittrat och instagrammat om det hela så vore det sorgligt.

Så här ser jag på det hela:

§ Anser att frågan är relevant efter en halvtimme där spelet hackade betänkligt. Det var en öppen fråga där förbundskapten Hamrén fick alla möjligheter att kunna förklara varför det inte gick som tänkt. Motstånd? Ny backlinje? Svårt kalenderläge på matchen när spelarna bara vill på semester? Det finns säkert många förklaringar.

§ Det finns inga dumma frågor, brukar det heta. Det är inte helt sant, men det här är ingen dum fråga utan jag följde upp vad han själv tagit upp tidigare och det fanns en direkt koppling till fotbollen och spelet. Dessutom är det inte förbundskaptenens jobb att ge sin syn på frågorna. Att det skulle vara den märkligaste frågan han någonsin fått faller på sin egen orimlighet.

§ Erik Hamrén reagerar ofta starkt på mina frågor, bland annat i Marseille i november som jag då skrev en krönika om. Naturligtvis inte bra att ha hamnat i det, men när jag tittar tillbaka kan jag inte förstå det. Okej om jag frågat om hans privatliv eller snokat på något sätt, men nu handlar det om fotbollsfrågor och det måste en förbundskapten kunna hantera.

§ Kan man jämföra barn med vuxna och professionella spelare? Självklart inte. Det är att underkänna sitt ledarskap att dra den parallellen, för det är två vitt skilda saker vilket Hamrén givetvis vet. Han försökte skämta och trycka till mig på samma gång. Han kanske vinner en del fans på det, men för mig är det han som tappar för att han inte klarar av en enkel fråga.

Naturligtvis är fotboll en komplex sport med motståndare som gör allt för att stoppa en, men det handlade om att man inte gjorde vad man både betonat och tränat på, och Hamrén talade om att ta löpningar och att man spelade bollen till felvända spelare. Trots allt hade Sverige precis före avspark fått ett lyft av att Ryssland förlorat.

Det viktigaste är resultatet i matchen och där fixade Sverige tre poäng. EM-slutspelet kom betydligt närmare och det ser ljust ut. I det perspektivet förstår jag ännu mindre av Hamréns reaktion. Det är inte mitt problem, för jag är där för att ställa frågor och om de är bra eller dåliga går att diskutera men jag ställer i varje fall frågor för att tittare och läsare ska få svar.

Nej, jag är inte ute efter Erik Hamrén.Däremot ser jag det som min skyldighet att ställa frågor och då ofta av en karaktär som fokuserar på det som inte fungerar. Jag är inte ensam, och även Simon Bank fick sig en vinge av Hamrén under gårdagens presskonferen. Det är tråkigt att det är så, men det kan inte få oss att sluta ställa frågor till honom, för det är många som undrar.

Varför han reagerar som han gör på mina och en del andras frågor ligger hos honom. Det är taggarna utåt och jag har varit med tillräckligt länge och har givetvis ingångar nog i landslaget för att veta att inte alla förstår förbundskaptenens besatthet av vad som sägs och skrivs om honom i medierna, och så har det varit i många, många år.

Det hela förstärks av att lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic inte heller gillar medier och gör som han vill och ingen vågar ifrågasätta det. Under gårdagen skippade Sveriges lagkapten återigen att gå till Kanal 5:s studio trots att rättighetsinnehavaren indirekt betalat mycket för det hela till SvFF via Uefa.

Jag är inte inblandad och kan skita i det att en konkurrent inte får Zlatan till studion, men det är ett tecken på läget. Dessutom är det trist för alla tv-tittare och fans att inte få höra tvåmålsskytten berätta om matchen, målen och vägen fram till EM. Visst, han stannade och svarade på fem, sex frågor under 1 minut och 51 sekunder strax före midnatt.

Lägg till att landslagets chef Lasse Richt inte heller är förtjust i kritiska medier och det är inte svårt att se hur alla runt om Hamrén eldar på varandra om vilka djävla idioter det är som ställer frågorna. De glömmer att det är en väg till många av landslagets fans, och som indirekt finansierar en stor del av SvFF:s verksamhet.

Jag har själv varit med på flera möten med förbundet för att försöka få det att fungera bättre, men det hjälper inte. Det är som om det inte finns någon förståelse kring hur man ska jobba mot media och framför allt hur media fungerar. Utan att den förståelsen finns så lär inte klimatet bli mycket bättre, men det hjälper inte att vi slutar ställa frågor.

***

Min statistikguru Carl-Johan Eelde har gått loss på EM-kvalet som ser ut som följer:

NÄSTA omgång är Ryssland-Sverige. OM Sverige vinner:

Sverige 7m 15p, 9p kvar => kan nå 24p
Ryssland 7m 8p, 9p kvar => kan nå 17p

Kommentar: Då blir Sverige klart för EM om Ryssland tar full pott under hösten och att Sverige slår antingen Moldavien (hemma) eller Liechtenstein (borta). Men samtidigt så gäller det att Sverige har 7 poängs försprång, och inbördes möten gäller. Så det räcker inte med 3+3+1 poäng för Ryssland sista 3 omgångarna (om Sverige skulle floppa med 3 raka förluster). Rysslands 3 sista matcher är “ganska enkla”.

Sverige blir EM-klart efter speldagen 8 sept om ANTINGEN Sverige vinner (mot Österrike) ELLER att Ryssland kryssar borta mot Liechtenstein. Sverige KAN bli 100% EM-klart 8 september. Sverige ska INTE kunna missa EM om vi slår Ryssland 5 september.

OM Sverige kryssar:
Sverige 7m 13p, 9p kvar => kan nå 22p
Ryssland 7m 9p, 9p kvar => kan nå 18p

Kommentar: Med tanke på att vi har kvar Moldavien och Liechtenstein, där vi borde ta 6p, så når vi 19p, och då har vi råd att förlora hemma mot Österrike. Ryssland kan nå 18p vid full pott. Kontentan: Vägen står väldigt öppen till EM även vid kryss mot Ryssland i september.

OM Sverige förlorar:
Sverige 7m 12p, 9p kvar => kan nå 21p
Ryssland 7m 11p, 9p kvar => kan nå 20p

Kommentar: Dagens 4p försprång minskas till 1p. Ryssland har ett lättare återstående program. Här riskerar vi att bli trea, speciellt med tanke på att vi har kvar Österrike hemma. Men å andra sidan: bästa grupptrean går till EM. Resterande treorna får kvala vidare till EM så det är ju inte helt kört där. Vi har 7p ner till plats 4, och jag kan inte ser hur Sverige ska kunna missa “playoff”-platsen.

Känns lite väl tidigt att börja kolla på tabellen för grupptreorna, men den ser ut så här nu:

Ungerns grupp blir nog en stark utmanare om bästa grupptrean, men Sverige kan säkert bli bästa grupptrean som ett “worst case”-scenario ifall Ryssland går superstarkt i höst.

 

Publicerad 2015-06-15 kl 12:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto