Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

ALLA möjliga scenarier i U21-EM och norrmännen är galna

Norrmännens motsvarighet till SVT, det vill säga NRK, har gått “bananas” för att jag kom med det föga kontroversiella uttalandet att Fifa riggat lottningen i VM i Kanada. Det är ju asfalterat fram till finalen i Vancouver för Norge, men det är inte för Norges skull som Fifa såg till att de bästa lagen hamnade på andra halvan.

Här nedan är programmet som NRK gick i gång på:

Fakta är att Fifa faktiskt struntade i att seeda Sverige för Brasiliens skull trots att Pia Sundhages landslag var rankat högre på världsrankningen. Fakta är att man såg till att Tyskland, USA och Frankrike som var rankade som topp tre i världen ändå placerades i grupper där man skulle mötas på samma halva.

Värdnationen Kanada som var rankat åtta i september och nia i december fick som värdnation en enkel lottning och slapp att få någon av de bästa lagen i kvartsfinal, de får möta vinnaren utav två grupptvåor, i det här fallet Norge och England. Jag tror att man måste ha skygglappar om man inte ska se att hela upplägget kring lottningen var riggat.

Vet givetvis att norrmän alltid hetsar upp sig om någon svensk säger något som kan tolkas som negativt. Fast det är bara att gratulera Norge till en enkel väg till VM-finalen. Det är knappast deras fel, det är inte så att jag anklagar dem för att likt Qatar och Ryssland ha köpt sig fördelar med oljepengar även om man hade haft råd.

Sverige hade egentligen ett okej upplägg, även om det givetvis hade varit bättre att ha varit seedat, men som grupptvåa bakom USA så borde man likt Australien haft möjligheten att slå ut Brasilien och sedan även Japan i kvartsfinal. Fast det visade sig att Sundhages gäng var för dåligt och ingen riggning kunde ändra på det.

Så min kritik mot Fifa handlar inte om att Sverige kunde fått det lättare, utan snarare att det är illa att Tyskland och Frankrike stöter på varandra i VM-kvartsfinal och det troliga är att USA är semifinalmotståndare till vinnaren av den kvartsfinalen. Det vill säga enbart ett av världens tre bäst rankade lag når final.

****

Rade Prica är en spelare jag länge velat intervjua i podden, och jag är glad att det gick att få till. För att få höra om hans äventyr under 13 år i utlandet och där det handlat om många triumfer men även motgångar som en miss i en träningsmatch på försäsongen för Sunderland innebar att Roy Keane inte ville se honom längre.

Dessutom berättar han om åren i Israel, hur han ångrade sig efter att ha skrivit på för Hansa Rostock, varför det inte blivit mer spel i landslaget trots att förbundskapten Erik Hamrén köpt honom både till Ålborg och Rosenborg. Naturligtvis pratar vi lite om det historiska att Rade Prica precis som Zlatan Ibrahimovic är en av få spelare som vunnit ligan i fyra länder.

Här finns podden med Rade Prica och det går att lyssna på den i iTunes, Acast eller via Youtube. Den kontraktslöse anfallaren drömmer om att fortsätta utomlands men stänger inte dörren till allsvenskan. För tillfället bor han i Lomma och det är inom nära räckhåll för både Malmö FF och Helsingborgs IF. Återstår att se var Prica tar vägen.

Ni hittar som vanligt alla 56 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

****

Min personliga statistikguru Carl-Johan Eelde har gått igenom alla tänkbara scenarier inför upplösningen av Sveriges grupp i U21-EM. Håkan Ericsons mannar ska helst vinna mot Portugal, annars måste man förlita sig på att Italien vinner mot England. Ett kryss innebär att Sverige är klart för playoff om en OS-plats.

Klicka på bilden så kan ni ännu tydligare studera vad som sker vid olika resultat. Något att klippa ut och spara inför onsdagens matcher som ni ser i TV12 och TV4-Sport samt givetvis på fotbollskanalen.se om ni skaffar Play-abonnemang. Den första månaden är gratis och en månad kostar 99 kronor. Det är inte så blodigt.

U21-EM

Publicerad 2015-06-22 kl 14:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons