POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ännu en underbar historia om en generös U21-hjälte, Simon Tibbling

U21-landslagets osannolika resa bara fortsätter. EM-final väntar på tisdag mot Portugal och det efter att man sänkte Danmark med 4-1, och det låter tryggt men ett tag i andra halvlek var det ångest. Fast som vanligt reste sig Håkan Ericsons spelare och inhoppet av Robin Quaison och “skadan” på Patrik Carlgren ordnade det hela.

 

Det var en ny lagtriumf, det kanske är trist att upprepa just det, men ett Sverige som spelade cyniskt och för att vinna såg till att ordna en svensk triumf. Oerhört imponerande att för första gången sedan 1992 vara i final och det i en värld med ännu hårdare konkurrens. Då var det 32 lag som krigade och Sverige vann grupp före Grekland, Cypern och Israel.

Sedan väntade hemma-bortamöten och Sverige slog ut Holland tack vare bortamål, besegrade Skottland i semifinal efter 0-0 och 1-0. I finalen blev Italien för svårt, italienarna vann hemma med 2-0 och förlorade borta med 1-0 och det blev 2-1 totalt. Backar som Patrik Andersson och Jocke Björklund samt Håkan Mild, Håkan Svensson, Jesper Jansson var del av det svenska manskapet som annars inte var så namnkunnigt.

I dag är det över 50 lag som började kvalspelet för nästan två år sedan och bara sju lag når slutspelet. Väl där har Sverige överlevt en grupp med Italien, Portugal och England, och det säger väl något när bägge finallagen är från samma grupp. John Guidetti gick loss i intervjun efter segern, minst sagt, och det var kul men kanske väl hårt mot Danmark:

 

Fast den goda Guidetti fattade läget och bad om ursäkt efteråt. Det gjorde han rätt i och det är alltid stort att kunna inse att man gått för långt. Sedan var det så att danskarna var rätt nöjda med att få Sverige i semifinal och då är det klart att svenskarna njuter, och jag förstår att Guidetti for i väg men det är alltid smartare att ligga lågt – men det är lätt att vara efterklok.

Vad det här landslaget tagit Sverige med storm? Så häftigt och det blir kul att se fram emot en final i TV4 på tisdag. Sändningen börjar 20:00 och finalen 20:45 och det är en ynnest att få jobba med ett så här härligt landslag som verkligen bjuder till. Även om det är skillnad på U och A borde Erik Hamrén, Lasse Richt och Niklas Bodell se och försöka ta efter.

På onsdag eftermiddag blir det mottagande i Kungsträdgården för U21-landslaget oavsett om det blir EM-guld eller EM-silver. Givetvis rätt att hylla hjältarna för en insats som ger eko och är riktigt, riktigt stor. Sedan går det aldrig att jämföra ett U-mästerskap med svenska framgångar i mästerskap med A-landslag, men det förtar inget av vad Sverige gjort i Tjeckien.

Det är dessutom kul att vittja mejlboxen på sköna historier.Ni känner väl alla till historien om John Guidetti och hur han spelade fotboll med en 8-åring och hans kusiner efter finalen i Champions League för några veckor sedan, väl beskrivet av Cafés Andrev Walden och bekräftat av John Guidetti. Nu fick jag ett härligt mejl om Simon Tibbling.

Man blir glad av sådan här historier, och det är garanterat fler än Tibbling och Guidetti som gör sådant, men det är kul att få ta del av det och visa att trots pengar, berömmelse och annat så finns spelarna kvar på marken. Mycket ligger i vad Guidetti insett, att det kostar honom rätt lite men ger så mycket till andra. Mejlet nedan är kul läsning.

“Hej Olof,

Jag måste få berätta om en osannolik historia, som kanske är ett kännemärke för vårt fantastiska U21-lag och vad det laget representerar. Det gäller Simon Tibbling, vår nye lille hjälte. Jag och min fru är strax utanför Groningen för några månader sedan på en campingplats och bestämmer oss för att åka in till staden.

Vår son ringer och säger då apropå per tfn “hälsa från oss djurgårdare att den bästa spelaren Simon Tibbling vi hade spelar nu i Groningen”. Jaha… vi åker och tittar på deras stadion i alla fall, tänkte vi.  Vi tar husbilen och stannar på p-platsen. Vi ser spelare klara med sin träning. Vi träffar en säkerhetsvakt som vi pratar med och han frågar om vi inte vill se deras tämligen nybyggda arena (ca 25 000 sittplatser), vilket vi givetvis ville. Inne i arenan ser jag ut över planen och där finns några spelare kvar. Vill ni träffa Simon Tibbling vår bäste spelare? Ja tack, det vore kul!

Min fru ropar ut över gräsmattan “Simon!” och fram kommer en oerhört trevlig pojke (20 år!) och slutar nästan inte prata med oss och berättar om sin fantastiska fotbollsresa från ungdomsåren till Groningen. Han avslutar med att bjuda in oss till morgondagens match mot Feyenoord samt komma till “Spielers Room” för press och anhöriga, “där vi kan snacka om matchen och jag får höra vad ni tyckte. Välkomna!”. Och som sagt, han kände inte oss.

Matchen var bra med lite annorlunda fotboll jämfört med Svedala. Mycket kortpassniing och att i varje läge spela sig ur en situation. Fantasifullt och i publikens smak. Simon var navet i Groningen och han spelar givet i ett större lag så småningom. Ett enormt tryck på läktarna och annorlunda mot vår lunk.

Enligt Simons uppfattning på min direkta fråga om Groningen så svarade han att “vi är som Elfsborg men en nivå högre och skulle definitivt utmana MFF om vi spelade i allsvenskan. PSV, Ajax och Feyenoord är helt klart bättre än vad övriga lag är i Eredevise” Efter matchen inviterades vi som sagt till Spielers room och där var det mycket “small talk” med anhöriga och spelarna om matchen. Simon kommer fram till oss efter all fotografering och alla selfies och vi fick gott om tid att prata om matchen.

Till slut säger han när vi tar adjö och tackar honom för hans generositet “har ni vägarna förbi någon gång så hör av er och vill barnbarnen se en match så fixar jag det givetvis. Kul att ni tyckte matchen var bra och håll på mig och Sverige i sommarens U21-EM!” Sagt alltså av en tjugoåring och redan en populär och berömd kändis, i varje fall i Holland (och nu i Sverige!). som ju inte alls behövt bry sig om oss överhuvudtaget..

 Vilken grej faktiskt! Och vilken annonspelare för dagens ungdom och svensk fotboll! Oerhört fin upplevelse detta,  Ha det gott! Göran”
Publicerad 2015-06-28 kl 14:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto