Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sommarens poddar kollar bakåt på svenska triumfer och fiaskon

Dags för mig att ta semester och ta igen mig efter en sommar av två mästerskap och där det ena slutade floppliknande när Pia Sundhage o Co fick vända hem tidigt från Kanada och det andra blev succé när Håkan Ericson o Co för första gången såg till att ett svenskt U21-landslag vann EM. Jag ska försöka logga ut. Helt.

ANNONS

Till skillnad från förra sommaren ville jag dock inte pausa podden utan låta den rulla när folk har tid att lyssna, även om jag är ledig. Samtidigt är det en utmaning att förinspela intervjuer med nyhetsinriktning och där en spelare som man träffar i juni kan vara såld i juli eller en tränare går från glödhet till sparkad på sex veckor.

Därför har jag under sex avsnitt valt att inrikta mig på nostalgi. Helt enkelt lagt fokus på sex stora mästerskap med svenskt deltagande och jag har träffat olika huvudpersoner som varit delaktiga i de svenska lagen som åkt till Västtyskland, Argentina, USA, Portugal, England och Råsunda i hopp om framgång. Det blev en rätt rolig resa i sex steg för mig eftersom jag gillar historia och att kolla bakåt.

Dessutom fick jag möjlighet att fråga exempelvis Andreas Jakobsson om han slutade i landslaget efter presskonferensen med Olof Mellberg dagen efter EM-uttåget 2004 och en massa andra frågor till gamla hjältar och hjältinnor. Det är lite kul att även mästerskap som jag minns och följt på nära håll så finns det saker jag inte känner till.

ANNONS

Får inte heller glömma att det är bra med perspektiv även om man givetvis ska ha blicken riktad framåt. För det kan vara nyttigt att höra hur fotbollen gått både framåt och bakåt på olika plan. Allt från förutsättningarna för kvinnor i landslaget till hur gamla VM-hjältar inte riktigt förstår hur dagens spelare helt kan stänga in sig.

Tog inte lång tid under söndagen förrän den första sura kommentaren kom på Instagram gällande att jag träffade Anette Börjesson från EM 1984 till skillnad mot någon av U21-hjältarna. Det kan man naturligtvis anse, men ofta är det bra att träffa äldre människor som både hunnit och kunnat reflektera över vad de varit med om under karriären.

Nedan är schemat i sommar och ni hittar som vanligt alla nya samt alla 58 tidigare avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

ANNONS

13 juli ­EM 1984: Anette Börjesson

I dag är Börjesson expert på Radiosporten och ansvarig utgivare för damfotboll.com men 1984 var hon libero och lagkapten när Sverige vann det första historiska EM-guldet mot England i det som var det första officiella mästerskapet. I podden berättar Börjesson om uppladdningen, upplägget, leran på finalarenan i Luton, straffdramatiken och festen efteråt där den svenska pressen deltog. Triumfen gav damfotbollen en rejäl skjuts och Börjesson berättar om hur de kämpat för att få ersättning för missat arbete och att gänget fortfarande håller kontakten och att de inte ser sig som pionjärer.

20 juli ­VM 1974: Staffan Tapper

I dag är den 67-årige Tapper aktiv i Malmö FF med ett projekt som jobbar med klubbens roll i samhället. Men 1974 var Malmö FF:s mittfältare given i Georg “Åby” Ericsons landslag som åkte till VM i Västtyskland. I podden berättar Tapper om Sveriges VM-äventyr, varför Jan Tomaszewski kunde rädda hans straff och hur han märkte av reaktionerna. Dessutom om det täta umgänget med pressen, där “Åby” snackade startelva med utsänd reporter, och hur mycket kraft förbundskaptenen lade på VM-låten och att Tapper och Bosse Larsson tjänade extra på att spela i rätt skor. Dessutom har Tapper tydliga åsikter om hur fotbollen både från spelarhåll och klubbhåll måste öppna sig mer.

ANNONS

27 juli EM 2004: ­ Andreas Jakobsson­

I dag jobbar den 42-årige tidigare mittbacken med att sälja konstgräs och tränar sina barn i fotboll. Under EM 2004 i Portugal var han given som mittback och berättar i podden om utspelningen mot Italien, anklagelserna om den uppgjorda matchen och straffdramatiken. Dessutom om presskonferensen med Olof Mellberg, varför han slutade i landslaget och dagens landslagsbackar.

3 augusti ­VM 2003: Frida Östberg

I dag är den förre mittfältaren expert på SVT men till USA reste hon 2003 som en truppspelare. Under VM tog hon startplatsen ganska snabbt och var med hela vägen till den snöpliga förlusten mot Tyskland. I podden förklarar hon att en del av landslagets grund kom från Umeå, att Marika Domanski-Lyfors var perfekt med hårda krav och hur Mia Hamm peppade Sverige inför finalen. Dessutom om de ekonomiska förutsättningarna, att man inte utnyttjade VM-silvret nog och att Östberg kan bli tränare framöver.

ANNONS

10 augusti VM 1978 : Ronnie Hellström

I dag är den gamle målvakten konsult men inför VM-avresan 1978 var han en av världens bästa målvakter som blivit uttagen i världslaget i Västtyskland 1974. I podden berättar han om att det fanns viss mättnad i landslaget, det politiska trycket att bojkotta VM i juntans Argentina och spelarnas tillvaro som är långt från dagens skyddade verkstad. Dessutom förklarar Hellström varför han inte räddade Brasiliens segermål av Zico som blev bortdömt, hur han reste sig från sin största motgång och synen på dagens landslag där Isaksson är nummer ett.

17 augusti EM 1992: Janne Eriksson ­­

I dag är den förre mittbacken anställd på bank som rådgivare till förmögna varav en del är idrottare. Under hemma-EM 1992 så spelade han i IFK Norrköping och skulle ställas mot några av Europas bättre. I podden berättar Eriksson om hörnvarianterna som gav två mål på Råsunda, segerkänslan när Gary Lineker blev utbytt och att dåtidens svenska stjärna Tomas Brolin inte kan jämföras med Zlatan Ibrahimovic. Dessutom om att backspelet i EM gav utlandsflytt, att hemma-EM gav svensk fotboll en rejäl skjuts och om landslagets gamla receptet som fick talangen Nabil Bahoui att få styr på kosten.

ANNONS

 

Publicerad 2015-07-13 kl 09:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto