Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur kan en matchotränad Olsson gå före Augustinsson?

Erik Hamrén höll ett mindre brandtal där han förklarade varför han inte skulle släppa i U21-hjältarna i A-landslaget och stöpa om sitt lag. Inte så att han inte beundrade hjältarna från Tjeckien eller att han inte förstod att folk han mötte på sina resor ville se skiftena, utan det fanns andra skäl till ratandet.

Förbundskaptenen pekade på att A-landslaget har presterat och blott är två segrar mot Ryssland och Österrike från att vara klart för EM 2016 i Frankrike. Det var helt enkelt som väntat av Hamrén när han presenterade EM-kvaltruppen och det till stora delar var det gamla gänget.

Till slut blev det två U21-spelare som var med i EM-kvaltruppen redan i juni (Isaac Kiese Thelin och Alexander Milosevic) samt två nytillskott från EM-vinnarna i somras (Abbe Khalili och Oscar Lewicki) som klev in i EM-kvaltruppen.

Just Lewicki känns som given, särskilt när Kim Källström är avstängd mot Ryssland, och MFF-mittfältaren har gång på gång visat sin höga klass. Även kul med Abbe Khalili som är ännu en talang från Högaborg som gått hela vägen, och var stark och bollsäker i EM och har gått bra i turkiska Mersin.

John Guidetti då? Hade han bara spelat mer under försäsongen så hade han säkert tryckt ut Ola Toivonen som inte är önskad i Rennes och nu jagar klubb i Grekland. Oscar Hiljemark och Robin Quaison hade kunnat vara med men fann inte nåd hos Hamrén.

Förbundskapten Hamrén tryckte på att det viktigaste för de unga spelarna från Tjeckien är speltid. De måste ta regelbunden plats i sina klubblag och visa att de kan ta kliv där, då kommer också A-landslaget att följa. Om det blir speltid och succé är vägen öppen mot en plats i truppen mot EM 2016.

Det mest förvånande är att Hamrén vill ha med Martin Olsson före Ludwig Augustinsson. Det förstår jag bara inte. Olsson opererades i maj och avstod EM-kvalen i juni och har därefter börjat träna nyligen men inte spelat något alls i Norwich. Inte så att jag inte gillar Olsson, men speltiden är för svag och han borde inte vara med.

Ludwig Augustinsson gjorde ett briljant EM i Tjeckien och har varit stark i FC Köpenhamn och är i fullt slag. Att han bara är med som förstereserv om Martin Olsson inte kan spela är svårt att greppa. Det känns ju knappast som att Hamrén har fullt förtroende för Oscar Wendt som är den andre vänsterbacken och Pierre Bengtsson är mest till höger.

Apropå skador var det tummen upp från Zlatan Ibrahimovic, enligt förbundskapten Hamrén. De talades vid i förra veckan och då var Sveriges lagkapten positiv, optimistisk och sugen på landslaget och att nå EM 2016. Vilket definitivt är ett plus när Sverige styr mot Moskva.

På måndag samlas landslaget i Stockholm inför en ödesvecka där Sverige kan skaffa sig ett rejält grepp om en biljett till nästa sommars EM-slutspel. Faktum är att det går att ta en förlust i Moskva, men det bästa är att avgöra direkt och ta sex poäng om nu A-landslaget presterar.

***

Ryssland blir svåranalyserat för Hamrén o Co. I och med att det ryska landslaget bytt tränare från Fabio Capello till CSKA-tränaren Leonid Slutsky är scoutingen inte mycket värd. Det inte finns några träningsmatcher att kolla in så blir det till att gissa. Viss hjälp går att få från Pontus Wernbloom och Rasmus Elm som känner Slutsky väl och Hamréns lirare har pratat med dem, men vad som sades ville han inte svara på.

***

Håkan Ericsons pondus har vuxit med triumfen i somras. Han kan sitt podium och verkar trivas vid det.

***

Anders Svensson anklagade Erik Hamrén för att ljuga i Café i förra veckan, vilket ingen kan ha missat. Förbundskaptenen svarade på det med några hugg på Svensson om att “förra gången han ville ha uppmärksamhet” och att det är “mycket som är felaktigt och påhittat” men slog sedan fast att han aldrig ljuger.

Nja, det sistnämnda går att diskutera. Var bara ett par år sedan Hamrén satt i TV4 och sa att han inte ens hittade in i en blogg, och då visste nog alla att han läste bloggar eftersom han påpekat grejer i dem. Strunt samma, känns inte som om Hamrén och hans tidigare vice-kapten kommer att hänga ihop.

***

Mikael Lustig är också reserv, och om inte han kan spela är det Anton Tinnerholm som kliver in.

***

Hamrén var mycket noga med att poängtera att det mest var taxichaffisar som ville skifta spelare i A-landslaget. Vad betyder det?

Publicerad 2015-08-25 kl 14:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons