Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Imponerande av Lagerbäck, även om han inte är ensam

Lundhs blogg

Island och Lars Lagerbäck fullbordade bragden på söndagen när man som tredje landslag blev klart för EM 2016. Tjeckien var någon timme före och England var först in på lördagen efter att ha hamnat i en rätt lätt grupp.

Det är givetvis lätt att vi som svenskar lägger allt fokus på Lagerbäck, och det är förbannat svårt att runda honom, men det är givet så att tajmingen var kunglig med en ny generation spelare som tagit landet till U21-EM 2011 i Danmark.

Radiosportens Fotbollsarena gav också nyanser till undret när man berättade om en målmedveten satsning på fotbollshallar i början på 2000-talet och därmed fick man helt andra träningsmöjligheter på Island. Det ena gav det andra, helt enkelt.

Sedan går det inte att komma i från att på Island finns bara drygt 300 000 invånare och blott 21 508 registrerade fotbollsspelare. Man kan ha hur många hallar som möjligt då, men det finns ändå en begränsad talangpool jämfört med konkurrenterna ute i Europa.

Annons

Lars Lagerbäck hade varit siste man att framhäva sig själv, men det är säkert så att han tillförde en massa tro och dessutom ett kunnande hur man skulle manövrera det hela. VM-kvalet var också rätt gynnsamt och Lagerbäck fick direkt till ett barriärbrott och man nådde playoff.

Som i de flesta fall i livet är det en kombination av tur, tajming och hårt jobb och med tanke på den erfarenhet som Lars Lagerbäck hade fick han garanterat med sig spelarna direkt. Dessutom passar hans strikta fotbollsidé rätt bra ihop med isländska fotbollsspelare.

Älskar att vi får se Lars Lagerbäck leda Island i EM 2016 och räkna med bra tryck från de isländska fansen som får göra sin första mästerskapsresa någonsin. Som jag unnar dem det och det går att fatta att de vill ha Lagerbäck som president.

Island är klart. Norge är nära efter en dubbelseger mot Bulgarien borta och Kroatien hemma i veckan och Danmarks EM-hopp lever. Finland verkar dock kört. Frågan är hur det ska bli för Hamrén och Sverige i det mest generösa EM-slutspelet någonsin? Trots allt får 23 av 53 länder plats.

Annons

***

Moestafa El Kabir är gäst i veckans podd och holländaren är inte bara duktig på svenska, han är även frispråkig och ger sin syn på allt från hur vi i media felaktigt skildrar John Guidetti till hur arg han blev när Stuart Baxter fick sparken från Genclerbirgli efter två matcher.

Dessutom om fotbollsvärlden där många luras och han själv upptäckte att han inte alls var såld av Mjällby till Cagliari utan bara utlånad, om vad åren i Ajax betytt för honom, stämplen som “bad boy” och vad han menade när han sa nej till Malmö FF för att han inte “ville jobba på Willys efter karriären.”

Ni hittar som vanligt alla 66 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

Annons

***

Landskrona Bois återtåg spårade till slut ur. Efter att ha slagit topplag som Örgryte och Oddevold och fått ett visst häng så klarade man inte av Oskarshamn på hemmaplan.

***

Glädjande och värmande att se hur solidariteten växer och att både klubbar och spelare i fotbollens värld tar initiativ för att hjälpa flyktingar.

***

Erik Hamrén och SvFF kallade till presskonferens under söndagen trots allt. Väl där kom besked om att knäskadade Erik Johansson åker hem, Jonas Olsson som kallas in och Zlatan Ibrahimovic som inte är utesluten mot Österrike trots en blödning i en bukmuskel.

Förbundskaptenen försökte ge en hoppfull bild kring lagkaptenen och menade att eftersom han slog upp skadan för första gången för en vecka sedan när Paris SG mötte Monaco och han kunde träna för fullt torsdag och fredag så är det inte kört inför tisdagens EM-kval.

Annons

Däremot kommer man inte att ge Zlatan smärtstillande och det handlar inte heller om att ta några risker om han spelar. Återstår sedan om det är aktuellt för lagkaptenen att starta eller att sitta på bänken och vara redo för inhopp, enligt Hamrén.

Tror inte vi får se Zlatan annat än på bänken på tisdag och skälet till att man behåller honom i Stockholm är för att försöka göra motståndet osäkert. De ska inte veta med säkerhet att han inte kan spela, utan först en timme före avspark kommer startelvan, och då ska han finnas som hot på bänken.

Ja, ja, vi får se, men det är bara att konstatera att trots frågor om Zlatans status på både presskonferensen i början av veckan och framför allt när han inte var med och tränade i tisdags och på hans egen presskonferens så nämnde INGEN något om muskelskadan från i söndags.

Annons

Landslagets pressman Niklas Bodell sa följande: “Han känner att han behöver en dags extra vila och återhämtning efter matchen.”  Klart jag förstår att man från svenskt håll inte vill ge några som helst antydningar eller avslöjande i någon riktning.

Under presskonferensen sa Hamrén att diskussionerna med startspelarna och hans analys av match gav en bild av att det brast i aggressivitet samt att positionsspelet blev lidande. Ja, det som de flesta som såg matchen kallade ett fegt eller passivt uppträdande och som gav Ryssland ett grepp.

Det svängde i andra halvlek och då var det Sverige som vågade och ville mer i jakten på en kvittering och som tryckte ner Ryssland. Det gav lägen och möjligheter och allra bäst blev det efter att Hamrén styrt om till 4-4-2 i och med att han skickade in Isaac Kiese Thelin på planen.

Annons

Erik Hamrén var inne på att taktiken eller spelsystemet spelar mindre roll då det handlar om uppträdandet från spelarna. Hade Sverige uppträtt likadant som man gjorde med 4-5-1 fast med 4-4-2 så hade det inte blivit bättre. Vilket spelsystem Hamrén skulle köra på tisdag? Det ville han inte berätta.

Om det nu är så att mycket handlar om uppträdandet kan det väl inte vara så känsligt att avslöja vad det blir för system mot Österrike. Jo, jag vet ju att det givetvis spelar roll, men det är så underhållande att ibland är det bara en lek med siffror, men ändå så ändrar man system och håller hemligt.

I Hamréns svar på frågan om det var något han eller spelarna ångrar så var svaret rätt mycket att det handlade om att spelarna inte gjort rätt. Aggressiviteten brast. Att man sjönk för långt ner. Att positionsspelet blev lidande. Uppträdandet helt enkelt, inte taktiken.

Annons

Hamrén pekade också på en situation direkt i början där målskytten Artiom Dziuba vann en duell mot Andreas Granqvist och skapade ett farligt läge. Det gjorde att det spred sig en viss osäkerhet i det svenska laget redan från starten av matchen.

Räknar bort Zlatan Ibrahimovic med tanke på skadan och då blir det 4-4-2 och formeringen lär bli på följande vis: Isaksson – Larsson, Antonsson, Granqvist, Olsson – Toivonen/Durmaz, Ekdal, Källström, Forsberg – Berg, Kiese Thelin

Publicerad 2015-09-07 06:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto