Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ansvaret ligger helt på Erik Hamrén

Lundhs blogg

Sverige hade skaffat sig ett gott läge inför mötena med Ryssland och Österrike, men efter en usel första halvlek i Moskva där man aldrig riktigt hämtade sig och förlorade så följde en total kollaps på Friends Arena.

Österrike körde över hemmalaget Sverige och det var förnedrande och väldigt långt från attityd och uppumpade bröst. Det var bara Andreas Isaksson som såg till att hålla nere siffrorna. Det var en insats av ett svenskt landslag som man får leta lite i minnet för att hitta en motsvarighet till.

Försvarsspelet var svagt och flera gånger gick på man på inkastvarianter. Backlinjen bjöd på lägen, hade dålig koll på motståndet och passningsspelet var direkt dåligt. Nej, det var inte ett spel värdigt en avgörande match för landslaget.

Tyvärr var det även en rad svaga insatser på mittfältet och i anfallet. Det är få som kom upp i klass och en del av spelarna har tyvärr passerat bäst-före-datumet och det är alltid tufft, men är väldigt tydligt mot bättre motstånd än Moldavien och Montenegro.

Annons

Erik Hamrén pratade efter förlusten i Ryssland om att inget var fel med taktiken utan det handlade om bristande prestationer. Han glömde kanske att han som tränare är ansvarig för både laguttagning och att se till att spelarna presterar, för annars får de bytas ut.

Till matchen mot Österrike gjorde han både ett systemskifte och bytte en del spelare, men det blev inte bättre. Inte ens i pausen gjorde han några byten trots att den första svenska halvleken var något av det sämsta man visat upp i tävlingsmatcher på Friends Arena.

Det är kulmen på Hamréns tid som förbundskapten. Han dansade in  som en frisk vind och talade om attityd, utspända bröst och en vilja men har ännu inte lyckat etablera en spelidé eller en grund till hur man ska försvara och det är rätt uppenbart att han inte har spelarna med sig, och inte haft på ett tag.

Annons

Man kan säga att förbundskapten Hamrén trots det satte sig i pant hos sina gamla spelare när han valde att prioritera dem både i truppen i stort men även i startelvorna. Mot Österrike hade han med exakt noll av U21-hjältarna från i somras, de som gav Sverige nytt hopp.

Det är givet att Hamrén därmed faller hårdast när Sverige nu förlorar. Den fåfänge tränaren som haft svårt med både kritik och att ta ansvar för när hans landslag inte presterat är den som kommer att få den hårdaste domen, för han väljer spelarna.

Givetvis finns det svenska EM-hoppet kvar via playoff men det är naturligtvis så att bilden av en tränare som inte klarade av att förändra i tid kommer att leva vidare och det krävs mycket för att han ska räta upp bilden av sig själv och signalera riktig attityd och inte bara yta.

Sebastian Larsson backar sin förbundskapten direkt efter förlusten och hänvisar till två matcher kvar, men Ryssland som precis klev om Sverige på väg till EM bytte förbundskapten under kvalet och fick resultat. Det ska förbundet tänka på.

Annons
Publicerad 2015-09-08 22:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto