Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nytt spelsystem är ofta tecken på osäkerhet

Lundhs blogg

Länge sedan det small så i både mejlbox och i sociala medier om ett poddavsnitt som när Sportbladets Robert Laul gästade. Även om det givetvis finns en del kritiker som påpekar att “det är typiskt att sportjournalister tror att det handlar om sportjournliaster” eller någon som saknade mer debatt så är det mest positiva omdömen.

Ni hittar avsnittet via denna länk. Laul berättar även om sitt vevande i sociala medier, svårigheten att granska fotbollens mörka krafter samt varför han slutade bevaka landslaget. Dessutom om att utländska rerajts är fel väg för fotbollsjournalistiken, när Bladets chefredaktör Jan Helin var snett på det med Zlatan och att Laul gärna provhoppar de eventuella svenska EM-sängarna i Frankrike.

Ni hittar annars som vanligt alla 68 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

Annons

Om ni missat det så bloggade jag om poddens framfart tidigare, och det inlägget hittar ni här.

***

Efter Zlatans ilska mot mig på en presskonferens fick jag en av hans parfymer skickad till mig och med ett kort, vilket ni kan läsa om här. Hade tänkt skicka tillbaka den men några läsare hörde av sig och föreslog att jag skulle auktionera ut den och skänka pengarna.

Så blev det, och via Tradera som har en enkel funktion för att kunna sälja saker på auktion och skänka pengarna till Radiohjälpen så kan man nu köpa parfymen och det signerade kortet. Om det är Zlatan eller någon från hans parfym-team som skrivit under vet inte jag.

Oavsett så är det uppe i 2651 kronor och jag har lovat att matcha alla bud upp till 2000 kronor så i dagsläget är det 4651 kronor som går till Radiohjälpens insamling för att hjälpa människor på flykt. Om du vill in och bjuda så är är det bara att klicka på den här länken.

Annons

***

Vi har under herrarnas EM-kval sett hur Erik Hamrén varierat mellan 4-2-3-1 och 4-4-2 och den senaste samlingen påpekade förvisso förbundskaptenen att spelsystemets betydelse är underordnat men han ville samtidigt inte avslöja vad det skulle bli mot Österrike.

Resultaten för Hamrén blev inte så strålande och det där skiftandet av spelsystem signalerar knappast självförtroende. Snarare tvärtom, och särskilt när man leder ett landslag som knappast har tiden att nöta in ett nytt spelsystem och om man gör det måste man nog hålla i det.

I eftermiddag är det Pia Sundhages tur att dra i gång EM-kvalet, med en bortamatch i Moldavien som ni ser på TV12 från 14:30. Även hon skiftar nu spelsystem till 4-3-3 för att nu disponerar hon så många anfallare som är djupledshot.

Så efter EM 2013 gjorde förbundskaptenen ett skifte av spelsystem till 4-1-3-2 för att Sverige skulle utveckla anfallsspelet till VM 2015, men efter den sista matchen inför trupputtagningen till VM så skiftade Sundhage till 4-4-2 och nu är det dags för 4-3-3.

Annons

Nu är knappast Moldavien ett mått på om det är lyckat eller inte, men däremot ger det signaler av osäkerhet att skifta igen. Så enormt har inte spelarmaterialet ändrats och de nya spelarna borde Sundhage haft koll redan innan hon drog upp linjerna.

Kvalspelet till mästerskapen är tyvärr för lätta, även om Danmark är tuffare än vanligt, och att det knappast är det rätta testet. Om 4-3-3 är rätt eller fel kommer inte kvalet ge, men det viktigaste är att inte skifta mer utan att hitta tryggheten och bygga på det.

Problemet är att förbundskapten Sundhage inte fått försvarsspelet att fungera och det är viktigast om landslaget på allvar ska kunna hota om medaljer i stora mästerskap. Det är tveksamt om 4-3-3 är rätt väg där, men det återstår att se om förbundskaptenen får med spelarna på det.

Tanken är att Sundhage ska leda Sverige till OS i Rio de Janeiro via ett extrakval mot Norge, Schweiz och Holland i mars. Där kommer några riktiga prov och det blir en resa för henne att under hösten vässa landslaget och framför allt få med sig spelarna.

Annons

Så under de knappa tre år som Pia Sundhage styrt landslaget så är det fjärde spelsystemet som hon inför och satsar på. Rätt eller fel? Ja, om det inte stämmer så måste man ändra men så många och täta skiften funkar sällan i ett landslag och är ett tecken på att något inte stämmer.

Det är en rätt tuff uppförsbacke och fortfarande förstår jag inte hur SvFF inte ser till att hon förlänger eller får in en annan kraft. Att Sundhage leder laget till OS är sin sak men om hon inte tar Sverige till Rio lär knappast spelarnas förtroende för henne växa oavsett vilka siffror hon väljer.

Publicerad 2015-09-17 07:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto