Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ska man påpeka att det var Polen, eller inte?

Lundhs blogg

Sverige och Pia Sundhage startade om efter Kanada-VM med att slå Moldavien och Polen i EM-kvalet med två gånger 3-0. Första matchen var en trött affär och där ett tidigt mål av Olivia Schough efter 16 sekunder dämpade intensiteten. Det är förståeligt och var knappast ett prov av värde.

Under tisdagen så var det bättre driv på Sverige när man i Göteborg besegrade Polen och fick en flygande start på EM-kvalet. Kul med att en del unga och ny spelare både tog för sig och hamnade i målprotokollet som Lina Hurtig och Malin Diaz. Det ska inte gå att missa EM i Holland 2017, då mästerskapet är utökat till 16 lag.

Sverige är i en grupp med förutom Polen och Moldavien även Danmark och Slovakien. Med tanke på att alla gruppvinnare samt sju av åtta grupptvåor i EM-kvalet går till slutspelet så blir det främst en kamp med danskorna om att bli etta eller tvåa. Främsta uppgiften är annars OS-kvalet i mars som blir tuffare, där Sundhage o Co gör upp med Schweiz, Holland och Norge om en plats i Rio de Janeiro.

Annons

Efter segern var de svenska spelarna nöjda och förbundskapten Sundhage talade om att de både var härligt med att det kommit in nya spelare och att det var länge sedan hon kände sådan glädje efter en match. Frågan är då om man ska påpeka att det var Polen som precis förlorat mot Belgien med 5-0, eller dansa med? Lutar åt det förstnämnda, spelet måste upp flera nivåer.

Visst, man kan inte mer än vinna men om Sverige ska kriga om medaljer som är både förbundskaptenens och förbundets mål så är det en bra bit kvar. Nästa fråga är hur man når dit bäst? Ja, det är klart att OS-kvalet fyller en bättre funktion än träningsmatcher och även ett OS hade varit kanon, men som spelet ser ut nu är det svårt att se Sverige i Rio.

Pia Sundhage kom till vår studio efter segern mot Polen och fortfarande är hon inställd på att sluta som svensk förbundskapten siste december 2016. Det vill säga att hon inte leder landslaget i EM, vilket för mig är svårt att förstå då det handlar om att förlänga avtalet ett drygt halvår. Varför hon och SvFF inte kan lösa det är underligt.

Annons

Förstår att spelarna inte vill säga något i den känsliga frågan, men det borde vara naturligt att den som tar landslaget till ett mästerskap även kör vidare. För det är svårt att börja jobba efter EM-kvalet och bara få sex månader på sig. Sundhage tyckte hon fick för lite tid inför hemma-EM 2013 och då hade hon tio månader.

Skulle dessutom Pia Sundhage inte lyckas med att ta Sverige till OS 2016 så måste skiftet komma snabbare, och då handlar det om att SvFF redan nu bör ha en lista på tänkbara ersättare. Samtidigt ska förbundet se över den sportsliga organisationen och det jobbet måste göras parallellt för det går inte att vänta för länge.

Nej, spelarna är inte öppet kritiska, få spelare är det mot en sittande förbundskapten. Däremot behöver man inte lyssna så djupt för att känna av att det finns en tvekan kring den ledarstil som Sundhage står för. Det är inte alltid riktade uppmaningar till att snacka på möten ger rätt effekt, det måste finnas ett förtroende också.

Annons

***

Försöker ju drar in stålar till Radiohjälpen med den Zlatan-parfym någon kring superstjärnan budade till mig dagen efter en presskonferens inför EM-kvalen mot Ryssland och Österrike. Auktionen stänger onsdag eftermiddag och är i dagsläget uppe i 7600 och jag har lovat att skicka in 2000 och pengarna går till Radiohjälpen.

Om du vill vara med och bjuda på den så hittar du auktionen HÄR.

***

I podden i veckan var landslagets mittfältsstjärna Caroline Seger gäst och det avsnittet hittar du här. Skånskan är en som inte drar sig för att säga vad hon tycker, även om erfarenheten gör att hon kanske är mer diplomatisk på vissa områden, men när det gäller VM-fiaskot i Kanada hymlar hon inte om skiftet av spelsystemet, att Pia Sundhage inte satte någon backlinje och man väntade på för många skadade spelare.

Annons

Dessutom ger Seger sin bild av haveriet Tyresö FF och att hon tror att kvinnor är mer lojala än män och att det inte hänt i ett herrlag. Sedan är det lite fascinerande att höra om tillvaron i Paris SG som verkligen satsar på damlaget, att både presidenten och Thiago Silva och de andra brassarna gärna kommer på lagets matcher och att Seger aldrig träffat Zlatan i Paris trots att de är klubbkompisar.

Ni hittar annars som vanligt alla 69 tidigare avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

Om ni missat det så bloggade jag om poddens framfart tidigare och att den närmar sig fem miljoner lyssnare med rask takt, och det inlägget hittar ni här.

Annons

***

attachmentMin statistikguru Carl-Johan Eelde har gått igenom allsvenskan och dess skiftningar i toppen. Gillar sådana diagram där man kan se hur det ändrats under resans gång.

Inför säsongen hade jag Malmö FF som vinnare, men under rubriken att SM-guldet var MFF:s att förlora. Min tvåa var AIK, trean var Blåvitt och fyran Elfsborg. Däremot missbedömde jag helt Häcken, Kalmar, Örebro och Norrköping.

Efter derbyt mellan Djurgården och AIK fick jag känslan att det blir AIK som vinner SM-guldet, mycket på sättet hur man gräver fram resultat, men jag är lika imponerad av Blåvitt som hela tiden ser till att fixa poängen.

Även om Janne Andersson och Norrköping stått för årets överraskande insats, och ingen annan kan bli årets tränare även om Roger Sandberg finns med tätt bakom, så har jag svårt att se att SM-guldet hamnar på Nya Parken.

Annons

Varför när Peking har lättast program? Ja, det är för att truppen är tunnast och det saknas rutin i klubben när det handlar om att vinna även om stommen med Andreas Johansson och Daniel Sjölund har den erfarenheten. En del av klubbarna man möter under slutstriden har inte mycket att spela för, återstår att se om man löser det.

AIK och Blåvitt ska förutom att möta varandra på Friends Arena även spela en del tuffa matcher mot klubbar som slåss för att hänga kvar eller nå Europa. Frågan är om de verkligen kan hålla undan om Norrköping går lika starkt? En känsla har smugit sig in att alla klubbarna går rätt rent och att det kan bli målskillnad.

Oavsett är det en härlig höstspurt som väntar och det är naturligtvis mestadels en känsla när jag tror att AIK får lyfta Lennart Johanssons pokal. Man saknar avstängda duon Dickson Etuhu och Henok Goitom mot Sundsvall, men man har under sviten på åtta raka segrar visat att man oftast tar poängen oavsett hur det ser ut,

Annons

Malmö FF vill framför allt fixa en tredjeplats men det blir svårt, snarare handlar det om att ta fjärdeplatsen. Som vi påpekade i CMore:s sändning i söndags så ger inte längre en förlust i den svenska cupfinalen en plats i Europa utan den går till fjärdeplatsen i Allsvenskan. Så om MFF blir fyra så vet man att man når Europa om man vinner cupen eller någon av AIK, Blåvitt och Peking vinner cupen.

 

Publicerad 2015-09-23 11:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto