Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Elvan mot blåbäret Liechtenstein och Hamréns Guidetti-markeringar

Lundhs blogg

Astrit Ajdarevic är gäst i veckans avsnitt av podden #Lundh. Den 25-årige mittfältaren har i höst sett till att Örebro SK gick från bottenstrid till att vara klart för allsvenskan även 2016. Nu tar han sikte på nya äventyr och drömmer om att Erik Hamrén ska ge honom chansen i landslaget.

I podden berättar Ajdarevic om den tuffa tiden i Standard Liège där han blev utfrusen och nästan gav upp och att åtta tränare på tre år inte är en framgångsformel. Dessutom om förfrågningarna från Albaniens och Kosovos landslag, det ansträngda förhållandet med moderklubben Falkenbergs FF och om åren i Liverpool där han såg många lovande spelare tappa fotfästet.

Ni hittar annars som vanligt alla 70 tidigare avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

Annons

***

Ni vet väl att ni kan bjuda på Ekwall och mig som fotbollstränare och mediatränare i kampanjen Ge Bort Till Sport. Vi kommer och tränar valfritt ungdomslag som den som tar hem auktionen väljer. Det är vår kollega Ida Björnstad som dragit i gång det imponerande projektet som ni kan läsa mer om här.

***

Sett till manskapet Erik Hamrén kallat samman inför matcherna mot Liechtenstein och Moldavien hade jag kört 4-4-2 och följande startelva: Isaksson – Lustig, Granqvist, Helander, Olsson – Durmaz, Ekdal, Lewicki, Zengin – Ibrahimovic, Berg

Tror förbundskaptenen har Mikael Antonsson före Helander, Kim Källström före Lewicki och “Seb” Larsson före Durmaz eller Zengin. Egentligen blir det bara en rejäl träning för landslaget och det blir på onsdagen, sedan är det resa och matchträning dagen före avspark.

Annons

Det finns rätt lite tid för de nya att imponera på förbundskaptenen och att döma av vad Hamrén sa på sin första presskonferens så hade Emil Forsberg startat på fredag kväll. Nu blir det inte så och förbundskaptenen ansåg att det inte fanns några intressantare alternativ än Anton Tinnerholm som knuffar fram Larsson i banan.

Oavsett vilka elva spelare Sverige skickar ut till spel så ska det bli seger. Man möter trots allt Liechtenstein som är ett blåbär, om än ett svårsmält blåbär. Det är en nation som förvisso gjort ett starkt EM-kval med sina mått med en seger mot Moldavien borta och kryss hemma samt kryss mot Montenegro.

Fast Österrike vann med 5-0 i Vaduz och Ryssland med 7-0. Liechtenstein har sedan man började kvala med start EM-kvalet 1996 spelat 106 matcher och förlorat 86, kryssat 13 och vunnit sju med målskillnaden 41-317. Det går inte att skrämma upp detta motståndet till någon högre klass.

Annons

Ni fattar och sedan finns givetvis undantaget med ett kryss mot Portugal i VM-kvalet 2005 och något kryss mot Slovakien men det ska vara tre svenska poäng mot det lille furstendömet med 37 000 invånare. Annars är det knappast lönt att drömma om EM 2016.

***

Går inte i gång på den nya landslagströjan, som ska ha läckt ut. Vet inte varför men Adidas har svårt att få till landslagströjor.

Enligt Footyheadlines.com är detta Sveriges tröja till 2016.

Enligt Footyheadlines.com är detta Sveriges tröja till 2016.

Annons

***

MFF:s fystränare Greger Andrijevski höll inte igen när han i Offside svingade om de allsvenska spelarnas kosthållning. Ni som vill kolla hur den gamle anfallaren själv sköter sig ska kolla hans Instagram. Inte konstigt att han är Henrik Rydströms idol.

***

Jürgen Klopp i Liverpool låter som en spännande lösning. Undrar bara vem Sunderland kan locka till sig?

***

MFF Support har ansökt om att köra laglig pyroteknik mot Kalmar FF. Hoppas det går bra, behövs något positivt i den debatten.

***

Värt att påminna om läget i den svenska EM-kvalgruppen och att Sveriges hopp till att gå direkt till EM 2016 är att Ryssland tappar poäng. Här är förutsättningarna inför slutstriderna:

Fredag 9 oktober LiechtensteinSverige, MoldavienRyssland, MontenegroÖsterrike

Måndag 12 oktober RysslandMontenegro, SverigeMoldavien, ÖsterrikeLiechtenstein

Annons
1 Österrike      8  7  1  0  16-3   22
2 Ryssland       8  4  2  2  17-4   14
3 Sverige        8  3  3  2  11-9   12
4 Montenegro     8  3  2  3   8-8   11
5 Liechtenstein  8  1  2  5   2-21   5
6 Moldavien      8  0  2  6   3-12   2

Österrike är EM-klart som gruppvinnare. Ryssland, Sverige och Montenegro slåss om den sista direktplatsen via andraplatsen samt om att bli trea och inget talar för att den bästa grupptrean kommer från grupp G.

Sverige har minst en playoffplats om man slår både Liechtenstein och Moldavien. Om man ska gå om Ryssland samtidigt så måste ryssarna tappa minst tre poäng i de två avslutande matcherna, för om lagen hamnar på samma poäng så hamnar Ryssland före tack vare inbördes möten.

Nedan är det som gäller när man ska skilja lag åt i en kvalgrupp som har samma poäng efter färdigspelat kval:

Annons
  1. Inbördes möten.
  2. Inbördes målskillnad.
  3. Flest gjorda mål i inbördes möten.
  4. Flesta gjorda bortamål i inbördes möten.
  5. Om några lag fortfarande är lika efter att man använt 1 till 4 så kör man samma procedur igen mellan bara de lagen. Om inte det hjälper går man vidare till 6-10 för att skilja lagen åt.
  6. Målskillnad i alla matcher i kvalspelet.
  7. Flest gjorda mål i alla matcher i kvalspelet.
  8. Flest gjorda bortamål i alla matcher i kvalspelet.
  9. Fair play-rankning efter alla gruppspelsmatcher. Man får en poäng per gult kort, tre poäng för rött kort efter två varningar, tre poäng för direkt rött kort samt fyra poäng för gult kort följt av direkt rött kort.
  10. Positionen på Uefa:s landslagsrankning som nu bygger på 20 procent EM 2012, 40 procent VM-kvalet till Brasilien och 40 procent EM-kvalet till Frankrike. Senaste finns HÄR men det kommer att uppdateras när kvalet är slut.
  11. Annons

HÄR FINNS ALLA EM-KVALGRUPPER SAMT HUR DET FUNKAR MED PLAYOFF.

***

Erik Hamrén kände ett behov att markera både när han tog ut John Guidetti då han påpekade att anfallaren egentligen inte gjort tillräckligt för att bli uttagen och när förbundskaptenen inledde samlingen med en presskonferens och då sa att alla spelare är aktuella för att starta utom Guidetti.

Har svårt att förstå varför. Det är knappast så att Guidetti har spelat mycket mindre än Isaac Kiese Thelin och Robin Olsen och Kristoffer Nordfeldt är kanske inte heller högaktuella. Det är uttalanden som inte bygger spelaren, och om han inte markerat så hade ingen ändå räknat med att han skulle starta.

***

Landslagets program dessa dagar är som följer nedan och nytt är att det är noll aktiviteter på hotellet vid Humlegården. De som undrar om Zlatans presskonferens så är den inte inskriven i programmet men det är tisdag, cirka 12:30 efter träningen på Friends Arena.

Annons

Det är även en öppen träning för allmänheten, det är tisdagens pass på nationalarenan som är öppen för alla som vill följa laget under ett träningspass. Fortfarande är det gott om biljetter till måndagens match mot Moldavien.

October 5

  • 16.15 – Media entrance (gate 2) opens
  • 16.45 – Press conference with coach Erik Hamrén, Friends Arena
  • 17.10 – Mixed zone, Friends Arena. Available players: John Guidetti, Oscar Lewicki, Anton Tinnerholm, Robin Olsen, Filip Helander, Mikael Lustig
  • 17.30 – Training session, Friends Arena

October 6

  • 09.30 – Media entrance (gate 2) opens
  • 10.20 – Mixed zone, Friends Arena. Available players: Andreas Granqvist, Isaac Kiese Thelin, Abdul Khalili, Ola Toivonen, Pierre Bengtsson, Kristoffer Nordfeldt
  • 10.45 – Training session, Friends Arena
  • Annons

October 7

  • 10.20 – Mixed zone, Stockholms Stadion. Available players: Andreas Isaksson, Martin Olsson, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin, Pontus Wernbloom, Kim Källström
  • 10.45 – Training session (open to media first 15 minutes), Stockholms Stadion
    Departure for Liechtenstein

October 8

  • 11.40 – Mixed zone, Rheinpark Stadion. Available players: Sebastian Larsson, Marcus Berg, Mikael Antonsson
  • 12.00 – Training session, Rheinpark Stadion
  • 13.00 – Press conference with coach Erik Hamrén and one player, Rheinpark Stadium

October 9

  • 20.45 – Euro qualifier Liechtenstein-Sweden, Rheinpark Stadion

October 10

  • Departure for Sweden

October 11

  • 10.15 – Media entrance (gate 2) opens
  • 10.45 – Mixed zone, Friends Arena
  • 11.10 – Training session (open to media first 15 minutes), Friends Arena
  • Annons
  • appr. 12.45 – Press conference with coach Erik Hamrén and one player, Friends Arena

October 12

  • 16.00 – Media entrance (gate 2) opens
  • 18.00 – Euro qualifier Sweden-Moldova, Friends Arena

October 13

  • 10.30 – Media entrance (gate 2) opens
  • 11.00 – Press conference with coach Erik Hamrén, Friends Arena

 

Publicerad 2015-10-05 22:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto