Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EM-hoppet lever - men glöm att gå direkt till Frankrike

Lundhs blogg

Sverige gjorde vad som var förväntat. Tog tre poäng mot Liechtenstein. Nej, det var ingen sprakande revansch efter haverierna i september men poäng har alltid prioritet och en plats i novembers play off är inom räckhåll för Hamrén o Co.

Det slutade till slut 0-2 i en match som borde ha blivit 0-5 eller 0-6. Marcus Berg kunde gjort fyra mål istället för ett som betydde 0-1 efter 18 minuters spel, och Zlatan Ibrahimovic fick se sin straff räddad strax föra paus men såg till att dunka in 0-2 efter 55 minuters spel.

Målvakten Peter Jehle visade hög klass vid några tillfällen men det var också svensk oskärpa. Kanske inte konstigt med tanke på motståndets kvalitet. För efter det svenska landslaget tagit ledningen så anade man garanterat att det blir seger mot ett gäng som gjort två mål på åtta matcher.

Intensiteten blev därefter. Visst skapade Sverige en mängd målchanser och man släppte till extremt lite men det är också ett motstånd som var väldigt svagt. Liechtenstein har inte vunnit hemma sedan 2011 och även om man tagit fem poäng i EM-kvalet så har man för dåliga spelare.

Annons

På plussidan var givetvis att Sverige åker hem med tre poäng och att Erik Hamrén skickade in både John Guidetti och Oscar Lewicki efter en dryg timmes spel och duon gav en viss energiinjektion till en tam match. Poäng är alltid viktigast, men det är klart man undrar om Sverige kan skruva upp till ett play off.

Det var annars en kväll när en avslagen match i Vaduz var mindre intressant än vad som skedde mellan Moldavien och Ryssland och mellan Montengro och Österrike. För det handlade då om att bli tvåa i gruppen och gå direkt till Frankrike utan play off eller att bli trea.

I paus såg det grymt ljust ut när ryssarna bara hade 0-0 i Chisinau och montenegrinerna hade 1-0 med tanke på att lagen möts på måndag. När slutsignalerna gick hade Ryssland inte bara gjort 1-0 utan även 2-0 och släppt in 2-1 men ändå satt sig i förarsätet inför mötet med Montenegro som trots både 1-0 och 2-1 föll med 2-3.

Annons

Därmed har Sverige säkrat en plats i play off men glöm att Ryssland släpper läget hemma mot ett redan avsågat Montengro. Även om det finns en ilska över att ryssarna klev av i Podgorica och fick matchen med 3-0 efter Uefa-beslut så gäller det för Hamrén o Co att vässa maskineriet till play off.

Hoppet om att bli bästa grupptrea finns inte, det är andra lag som ser ut att ta den platsen. I kampen där man rankar upp de nio grupptreorna så tar man bort matcherna mot de sämsta lagen som i det här fallet bli Moldavien, men det är viktigt att vinna på måndag för seedningens skull.

När man rensat matcherna mot det sämsta laget i alla grupper med sex lag så gäller följande för att skilja grupptreorna åt för att ta fram det landslag som får en direktplats och de åtta som spelar playoff 12, 13 eller 14 november med returer 15-17 november.

Annons

1) Poäng. 2) Målskillnad. 3) Flest gjorda mål. 4) Flest gjorda bortamål. 5) Fair play-uppträdande i alla gruppspelsmatcher. Man får en poäng per gult kort, tre poäng för rött kort efter två varningar, tre poäng för direkt rött kort samt fyra poäng för gult kort följt av direkt rött kort. 6) Rankning på Uefa:s koefficient för landslag efter avklarat kvalspel. 7) Lottning

EM-slutspelets playoff lottas 18 oktober och man seedar lagen efter hur de ligger till på Uefas:s landslagskoefficient som baserar sig till 20 procent på EM-kvalet och EM 2012, 40 procent VM-kvalet och VM 2014 och 40 procent hela EM-kvalet till Frankrike 2016.

När man lottar så ser man till att ett seedat landslag möter ett oseedat landslaget men man lottar fritt om vilket landslag som börjar hemma i matcherna som spelas i november, första matchen 13-15 november och returer 17-19 november.

Annons

Det ska noteras att rankningen görs först efter EM-kvalet är färdigspelat och att Sveriges två förluster i september gör att man faller från plats 14 i juni till plats 20, enligt den senaste uppdateringen.

Publicerad 2015-10-09 22:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto