Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hellre Slovenien eller Irland än småbröder som jagar upprättelse

Lundhs blogg

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson är gäst i veckans avsnitt av #Lundh och under hans dryga tio år i ledningen för klubben har man tagit två SM-guld, ett gäng allsvenska medaljer, spelat i gruppspel i Europa och sålt spelare som gett mångmiljonbelopp. Dessutom leder Elfsborg maratontabellen under de här åren, enligt Johansson.

I podden berättar han om klubbens strategi att bli storklubbarnas främsta utmanare, sorgen efter Klas Ingesson och alla turer kring storstjärnan Anders Svensson. Dessutom om Johanssons deltagande i ECA som är de europeiska klubbarnas stora sammanslutning, bengalfrågan som liknar debatten om vapen i USA och när Johansson ilsknade till på bristande demokrati i svensk fotboll.

Lägg till att bankdirektören Johansson anser att de flesta som leder allsvenska klubbar inte riktigt greppat vad det är för verksamhet de har ansvar för. Många näringslivs-höjdare överskattar affärstänket när de kliver in i en klubbs styrelse och underskattar den ideella sidan och att man ska sälja en känsla av förhoppningar och förväntningar.

Annons

Ni hittar annars som vanligt alla tidigare 71 avsnitt av podden #Lundh via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

OM Sverige till slut når EM 2016 är man i tredje gruppen vid lottningen 12 december. Grupp 1: Tyskland, Spanien, England, Portugal, Belgien och Frankrike. Grupp 2: Italien, Ryssland, Schweiz, Österrike, Kroatien och eventuellt Bosnien som spelar play off.

Missar Bosnien EM står Ukraina i tur att flyttas upp från grupp 3, men även de spelar play off och skulle även Ukraina falla i play off får Tjeckien den sista platsen i grupp 2. Först därefter kommer Sverige så det blir grupp 3 oavsett. Även Polen, Rumänien och Slovakien är klart för grupp 3.

Annons

***

Under torsdagen samlas Uefa i Schweiz för ett krismöte. Frågan är om inte stödet ryker för avstängde Uefa-basen Michel Platini. Intressant att Lennart Johansson säger att Sepp Blatters miljonbetalning till Platini var okänd för honom, och då satt Johansson ändå i Fifa:s exekutivkommitté då ,och att det måste ha varit en muta.

Lägg till att danske höjdaren Allan Hansen, som länge backat både Blatter och Platini, nu är stenhård om fransmannen och miljonerna. Hansen kräver att få se ett skriftligt kontrakt på att Fifa var skyldig att betala Platini miljonerna, men enligt samstämmiga uppgifter finns inget skriftligt kontrakt.

Bara det att de dryga 15 miljonerna betalades ut en månad efter att Platini fick Uefa att öppet ställa sig bakom Sepp Blatter i Fifa-valet 2011. Ja, det är uppenbart att snaran dras åt, och det kan mycket väl vara så att det är en del i en maktkamp att undanröja Platini som ett hot.

Annons

För Uefa blir det problematiskt att tappa sin kandidat bara tolv dagar innan kandidaterna ska presenteras. Den 26 oktober ska Fifa klarlägga vilka som kan ställa upp i Fifa-valet i februari. Platini kan knappast vara aktuell med tanke på hans avstängning på 90 dagar och hot om ytterligare straff av både Fifa och rättsliga instanser.

***

Efter en EM-kvalkväll med många turer där Norge såg en klar EM-plats bli play off på en kvart borta mot Italien och där Turkiet sköt sig direkt till EM 2016 i matchens sista stund mot Island, samtidigt som Kazakstan hjälpte turkarna att bli bästa grupptrea så kan man konstatera att det blir ett ovisst play off för Sverige som förvisso blir seedat.

Klara för EM i Frankrike (10 juni-10 juli 2016) är nu följande landslag: Frankrike (arrangörsland), Island, Tjeckien, England, Österrike, Nordirland, Portugal, Spanien, Schweiz, Italien, Belgien, Wales, Albanien, Rumänien, Tyskland, Polen, Ryssland, Turkiet, Kroatien och Slovakien.

Annons

Sverige är i play off och seedat ihop med Ukraina, Bosnien-Hercegovina och Ungern och kan lottas mot en oseedat kvartett: Slovenien, Danmark, Norge och Irland. Det är fri lottning som gäller och det lag som dras först börjar hemma och matcherna ska spelas hemma och borta med första vändan 12-14 november och andra vändan är 15-17 november.

Lottningen är i Nyon i Schweiz på söndag vid 11:15. Vi ramar in lottningen med en sändning på fotbollskanalen.se så att ni får reaktioner från Erik Hamrén som är på plats. Det är vanliga Uefa-regler som gäller med bortamål som väger tyngre vid lika antal gjorda mål och möjlig straffläggning på slutet om man inte kan skilja lagen åt.

Vad kan man då önska för svensk del? Spontant är Slovenien och Irland de motståndare jag helst ser Sverige mot. Framför allt för att vibbarna är dåliga mot DanmarkMorten Olsen har ett klart övertag – och det finns en extra tändning hos danska och norska spelare att sätta Sverige på plats, även om det är jämnt mellan landslagen.

Annons
  • Slovenien är 26:a på Uefa:s landslagsrankning och 46:a på Fifa:s världsrankning. Historiskt har man varit i fyra play off och tagit sig till EM 2000, VM 2002 och VM 2010 via segrar men missade EM 2004 efter förlust. Dagens trupp har sina profiler som Samir Handanović, Valter Birsa, Tim Matavž, Josip Iličić och det är klart att det finns kvalitet men Sverige och Slovenien har enbart spelat en träningsmatch som Blågult vann.
  • I kvalet föll Slovenien hemma mot England och kryssade mot Litauen och vann bara med 1-0 över Estland men slog grupptvåan Schweiz. På bortaplan slog man enbart Litauen och San Marino och i slutändan var man fem poäng efter grupptvåan Schweiz. Formen är skakig, i september föll man i Schweiz och sedan klarade man bara kryss hemma mot Litauen.

 

  • Irland är 23:a på Uefa:s landslagsrankning och 54:a på Fifa:s världsrankning. Historiskt har man spelat hela sju play off och man var framgångsrik när man nådde VM 2002 och EM 2012 men det har oftast slutat illa. Martin O’Neill kör med ett landslag från Premier Leagues svagare klubbar och Championship. Robbie Keane är kvar precis som Shane Long, Seamus Coleman, John O’Shea (avstängd första matchen), Jonathan Walters (avstängd första matchen) och de kommer att jobba hårt.
  • Annons
  • I kvalet slog man Tyskland när man behövde men föll i den avgörande matchen borta mot Polen och kryssade hemma mot polackerna och mot Skottland. Borta vann man mot Georgien och Gibraltar och kryssade mot tyskarna. Sverige har bra koll på Irland och slog dem borta i VM-kvalet senast och kryssade på hemmaplan.

 

  • Danmark är 21:a på Uefa:s landslagsrankning och 28:a på Fifa:s världsrankning. Danskarna har aldrig deltagit i play off men var med i VM 2010 och EM 2012. Morten Olsen som ska sluta har delvis genomfört en generationsväxling men man har svårt att göra mål och Bendtner på topp backas upp av Krohn-Dehli, Eriksen och Agger, Kjaer och Schmeichel.
  • I kvalet så var danskarna i en femlagsgrupp och blev trea efter Albanien och Portugal och där man föll dubbelt mot Portugal och det blev dubbla kryss mot albanerna. Man slog Serbien både hemma och borta men plumpen var Armenien borta som slutade 0-0 och det kostade en jämnare kamp om andraplatsen. Sverige har haft tufft mot danskarna och fick se sig slagna till VM 2010.
  • Annons

 

  • Norge är 25:a på Uefa:s landslagsrankning och 34:a på Fifa:s världsrankning. Man har spelat play off två gånger (Tjeckien 2003 och Spanien 2005) men det blev förlust bägge gångerna och sedan VM-deltaganden 1994 och 1998 och EM 2000 har man missat de stora mästerskapen sju gånger i rad. Per-Mathias Högmo fick en blandad start och har en rätt orutinerad trupp utan stora stjärnor.
  • I kvalet så hade Norge en rejäl svacka och fick pisk av Kroatien med 5-1 men i höst spurtade man och vann i Bulgarien och tog man kroaterna på hemmaplan innan man via seger mot Malta var 15 minuter från en plats i EM när man hade 1-0 i Italien men det slutade 1-2 och en tredjeplats. Sverige och Norge spelade 0-0 i juni men senaste tävlingsmatcherna var i kvalet till VM 1978 där Norge vann med 1-0 hemma och Sverige vann med 2-0 och Georg “Åby” Ericsons mannar gick till VM tack vare dubbla segrar mot Schweiz.
  • Annons

 

För egen del tar jag hellre Slovenien eller Irland i play off än länder som ser det som en extra krydda att sätta storebror Sverige på plats. Ett play off är som två cupfinaler och Sveriges grund är minst sagt skakig och det kan inte två segrar mot Liechtenstein och Moldavien ändra på. Även om slovensk landslagsfotboll är okänd och det är många starka spelare så ger jag Sverige en starkare chans där.

De andra tre landslagen känner Sverige till väl och vice versa och då blir det små detaljer som avgör. Naturligtvis är det ett plus att Erik Hamrén släppt in en del av U21-spelarna och det är bara att hoppas att han fått mersmak för det, för i de här matcherna behöver Sverige spelare som vill ha boll och som vill göra något och det lyfter hela truppen.

Kan inte se att Sverige är favorit mot något av de fyra möjliga motståndarlagen. Snarare är det väldigt jämnt mellan lagen, möjligen att jag skulle se det danska landslaget som favorit mot Sverige som för övrigt är på 16:e plats på Uefa-rankingen och är på 45:e plats på Fifa-rankningen.

Annons
Publicerad 2015-10-14 10:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto