Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Norrköping har händerna på pokalen, men AIK kliver förbi till slut

Sef-basen Lars Christer Olsson är gäst i senaste avsnittet av #Lundh, och du kommer till podden genom att klicka på länken. Är naturligtvis part i målet men de 76 minuterna på Sef-kontoret i Solna var intressanta och det var uppfriskande att höra någon med insyn tycka och tänka om skandalerna som skakar Fifa och Uefa.

ANNONS

Dessutom var det helt nytt för mig att ECAEuropean Club Association – bedriver sin verksamhet med hjälp av fyra-fem miljoner euro från Uefa (läs: Michel Platini) och syftet är att stärka klubbarna på ligornas bekostnad. Givetvis har Olsson ett syfte med att berätta eftersom han jobbar för en liga, men ännu mer makt till några storklubbar är inget lyft för fotbollen.

Olsson svarar även på frågor om alla bedrövliga turer kring kampen om att efterträda Lars-Åke Lagrell, där gamla tungviktare som Bengt Madsen och Gunnar Larsson i högsta grad var inblandade och drog i trådar i kulisserna. Svensk föreningsdemokrati när den är som sämst, och väldigt lite öppenhet. Naturligtvis snackar vi Allsvenskan, fans, bengaler och annat.

Ni hittar annars som vanligt alla tidigare 72 avsnitt av podden #Lundh via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

ANNONS

***

IFK Norrköping fick pisk av ElfsborgBorås Arena efter en första halvlek som var bland det svettigaste jag sett i årets allsvenska. Det var öppet åt bägge håll och det var som en final där allt hängde på att avgöra matchen och det så snabbt som möjligt.

Underhållande och dessutom jämnade det ut guldstriden att Elfsborg till slut vann med 3-2 (3-1) men hade “Totte” Nyman antingen fallit i samband med sitt friläge i första halvlek alternativt satt friläget när han stod hela vägen hade det slutat annorlunda. Likadant om han slagit in straffen till 2-2 men icke.

Istället var det firma Zeneli och Claesson som straffade Norrköping via snabba spelvändningar och låg bakom tre mål och dessutom kunde man gjort fler mål men då rätade David Mitov Nilsson upp sig jämfört med insatsen vid Elfsborgs kvittering som han borde hanterat bättre.

ANNONS

För en gångs skull håller jag med Janne Andersson om att Norrköping till stora delar gjorde en bra match och borde fått med sig en poäng, men tack vare att Dif:s Kevin Walker utnyttjade en straff efter Hjalmar Jonson bedömts dra ner Sebastian Andersson (som väl stoppade bollen med handen innan dess?) så slutade det med att IFK Göteborg bara tog en poäng och Peking har greppet om guldet.

1 IFK Norrköping Champions League-kval 28 18 6 4 23 60
2 AIK Europa League-kval 28 18 6 4 21 60
3 IFK Göteborg Europa League-kval 28 17 8 3 29 59

Norrköping har kvar Halmstad hemma och Malmö borta, AIK tar emot Blåvitt innan man åker till Örebro och Blåvitt har AIK borta och Kalmar hemma. Det är upplagt för att Norrköping tar tre poäng mot Halmstad och att ett kryss på Friends Arena spelar Peking i händerna.

Ändå tror jag fortfarande på AIK, för jag är inte övertygad om att Norrköping vinner i Malmö och då kan det bli så att en seger i Örebro räcker för att ta hem guldet för Andreas Alm o Co. Ja, det går att vända och vrida på scenarierna inför de sista två omgångarna, men det är bara kul.

ANNONS

***

Att Mohamed Ali Khan blir hotad efter självmålet är både sorgligt och svårt att förstå men det är tyvärr en del av den verklighet vi lever i. Sedan är det naturligtvis inte så att Halmstads BK åker ut för det målet eller den förlusten. En klubb som bara vinner tre matcher får svårt att hänga kvar.

HBK-ledningen såg stora delar av offensiven och målen från 2014 försvinna till andra klubbar och kunde inte ersätta alla spelare som försvann med tillräcklig kvalitet. Det straffade sig när en del konkurrenter såg till att höja sig och nu får Janne Jönsson börja om en nivå ner och det blir jobbigt men möjligen ger det tid att bygga något nytt och bättre.

***

Leeds United är ett veritabelt dårhus. Samma dag som Massimo Cellino sparkade Uwe Rösler för att lagets fotboll mer liknande country än tung rockmusik så stängde ligan av Cellino för en ny skattedom. Ansvarig för laget blir nu Steve Evans som verkar vara mer brittisk pubrock, eller åtminstone pub.

ANNONS

***

Jönköpings Södra är tillbaka i allsvenskan. Man har satsat hemvävt och haft rätt mycket tålamod och det gav till slut resultat för en klubb som inte spelat i allsvenskan sedan 1969. Storartat jobb av en klassisk förening som finns med i Torssons gamla låt om att det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid.

Om man nu ska kunna utmana i Allsvenskan och etablera sig så måste man se till att fajtas med HV71 om sponsorstålarna i trakten kring Jönköping. Blir intressant att se om man klarar det, för det är inte helt lätt att ta sig upp och etablera sig när man saknar erfarenheten från den högsta serien.

Det är så mycket i och kring en förening som måste höjas när man tar klivet upp. Givetvis handlar det om spelarmaterialet men lika mycket om det som är runt om laget och föreningen. Så det väntar ett styvt arbete efter att man firat klart och egentligen måste man dra i gång direkt för att hitta rätt spelare och rätt uppstyr kring övrigt jobb i klubben.

ANNONS

***

Sverige fick Danmark i lottningen av play off och det är en svår lott. Om det är den svåraste går att diskutera men det som talar emot Hamrén o Co är en svag höst där inte ens två segrar mot svagt motstånd tar bort tvivlen, att man börjar hemma och att man dessutom är i mentalt underläge mot danskarna efter en rad förluster.

Förvisso blir det två fantastiska matcher med en medial hype och inramning som blir häftig men det är Danmark som är favorit att ta sig till Frankrike trots att man har svårt att göra mål. Upp till Hamrén att se till att ta hjälp av U21-hjältarna som har goda minnen efter krossen av Danmark i U21-EM i somras, för det mentala blir viktigt.

Är rädd att danskarna gör precis som deras tidningar vill, det vill säga pensionerar Zlatan Ibrahimovic. Rimligen är EM 2016 hans drömavslutning i landslaget men det kan ta slut för både honom (och då även Erik Hamrén) redan tisdagen 17 november. Senaste svenska förbundskapten som fick gå i form av Lasse Lagerbäck fick just gå efter en förlust mot Danmark på Parken.

ANNONS
Publicerad 2015-10-20 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto