Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

IFK Norrköping vet åtminstone exakt vad som gäller

Lundhs blogg

Min givna guldfavorit AIK föll mot Blåvitt i en match som hade mer av dramatik och spänning än kvalitet och öppet spel. Det var backen Jos Hooiveld som var olycklig och rensade fel vilket ledde till att Gustav Engvall fick chansen att trycka in 1-1 23 sekunder efter avsparken efter AIK:s ledningsmål.

Om inte kvitteringen kommit så tidigt hade matchen garanterat artat sig på ett annat sätt, men det är förbannat mycket som hade blivit annorlunda men det är ju det där om:et. Istället kom både den mäktiga hemmapubliken och AIK av sig och egentligen aldrig riktigt in i matchen igen.

Visst, man saknade inte minst Ofori men även “Nisse” Johansson och när jag väntade på en AIK-anstormning efter paus så var det snarare Blåvitt som tog över och kontrollerade matchen. Ett ramstarkt försvar såg till att Bangura, Goitom, Blomberg, Etuhu o Co sällan kom till några riktiga farligheter.

Närmast var Banguras kraftfulla skott där Brustad inte fick tag på John Alvbåges retur. Sedan var det en rad fasta situationer som skapade en del rörigheter men aldrig så klara målchanser som när Henok Goitom kunde skicka in 1-0 efter runt 20 minuters spel av den första halvleken, och under någon minut var det som om publiken och arenan lyfte.

Annons

Det blev inte mycket mer efter den snabba kvitteringen. Matchen togs över att Blåvitt som valt att spela med en ensam forward och man etablerade mer av spelet och Gustav Engvall blev kvällens hjälte. Han kunde nypa till igen när han fick läge och ge Blåvitt ledningen med 2-1 på Friends Arena och det var närmare 3-1 än 2-2.

För AIK innebar det att guldtåget gick – kan inte se både Blåvitt och Norrköping förlora och AIK hämta in målskillnaden – och det lär påverka Andreas Alms framtid. Även om han har kontrakt över två säsonger till och har gjort både starka sportsliga resultat och dessutom sett hur spelare han utvecklat via försäljningar gett klubben en stabilare ekonomi så finns det krafter inom AIK som vill byta ut honom mot Rikard Norling.

Istället handlar det om en duell mellan Norrköping som åker till Malmö FF på lördag samtidigt som Blåvitt tar emot Kalmar FFGamla Ullevi. Förutsättningarna är rätt enkla, Norrköping leder med en poäng men har klart sämre målskillnad så det gäller att hålla undan poängmässigt.

Annons

Norrköping har alltså fördelen av att leda serien och dessutom veta att en seger på Swedbank Stadion innebär garanterat SM-guld. Ingen omöjlig uppgift för ett formstarkt Peking men problemet är att Malmö spelar för en fjärdeplats (kan ge spel i Europa) och behöver minst en poäng för att säkra det.

Blåvitt tar emot Kalmar som haft en usel höst men klarade sitt allsvenska kontrakt i måndags och spelar helt utan tryck. Med tanke på att Blåvitt är bäst på att hålla tätt så tror jag inte man släpper till några mål och Gustav Engvall o Co räcker till för att fixa tre poäng i den sista matchen för säsongen.

Det hänger helt enkelt på Malmö-Norrköping och här kan man lyfta fram att MFF har viktig match i Ukraina på tisdag, bara en fjärdeplats att spela för och en form som varit sisådär. Norrköping däremot är oerhört starkt med åtta segrar på de nio senaste, man kunde tagit poäng mot Elfsborg och har ett guld att spela för.

Annons

För min del tror jag att MFF minst tar en poäng för att ordna fjärdeplatsen, närmast jagande Elfsborg har Falkenberg hemma, och det gör att det är upplagt för Blåvitt-guld. Vill MFF hjälpa rivalen till ett SM-guld? Knappast så att fansen vill det, ni kan väl striden om stjärnorna, men spelarna vill väl nå Europa igen och nå så bra som möjligt.

Oavsett, det blir en lördag att minnas och Malmö FF får väl minnas 2004 då Blåvitt hjälpte klubben till ett SM-guld via att Karl Svensson tacklade sönder Markus Rosenberg som då var utlånad till HBK och sedan såg Magnus Ölme” Johansson till att ordna 1-1 på straff.

Gissar dock att dåvarande HBK-tränaren och nuvarande IFK-tränaren Janne Andersson inte så gärna minns det eftersom det var en chans till ett SM-guld som försvann. För övrigt den enda gång på 2000-talet som laget som ledde Allsvenskan inför sista omgången inte vann SM-guld.

Annons

***

Stuart Baxter är gäst i avsnitt 74 av podden #Lundh och du kommer till podden genom att klicka på den här länken. Om AIK, kritiken mot Andreas Alm, suget efter att träna svenska landslaget, den parodiska sparken från Genclerbirgli efter blott två matcher, alla kontroverser och att Baxter fortfarande brinner för tränarjobbet som 62-åring.

Ni hittar annars som vanligt alla tidigare 73 avsnitt av podden #Lundh via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Bra av Djurgården att markera att det inte är okej vad som skett kring klubbens spelare efter matchen mot Blåvitt. Alla är givetvis fria att tycka vad de vill om hur laget ska uppträda och vilka matcher man bör vinna och inte, men det ska väl inte råda någon tvekan om hur långt man kan gå i att sätta spelare och ledare under tryck, hot eller hat.

Annons

***

IFK Norrköping kanske kan hämta viss inspiration inför lördagens match i Malmö med att senaste SM-guldet bärgades 1989 just i Malmö, om än på den gamla stadion ett stenkast eller tv från Swedbank Stadion. BILDER FRÅN IFK-TRIUMFEN VIA LÄNKEN och härliga firarscener i detta klipp.

Då delade man ut SM-guldet efter slutspel och det var faktiskt serieettan Malmö som mötte serietvåan Norrköping i tre finaler efter att lagen slagit ut Gais respektive Örebro i semifinalerna. MFF vann den första finalen borta med 2-0 efter mål av Leif Engqvist och Martin Dahlin men IFK vann i Malmö med 1-0 tack vare Göran Holters mål.

Det innebar en tredje final i Malmö som såg ut som nedan och där straffar avgjorde och inhopparen Jan Kalén blev hjälte efter att Lasse Eriksson bland annat tagit Jocke Nilssons svaga straff. Därmed tog IFK klubbens tolfte SM-guld.

Annons
Annons

Final

   Malmö FF – IFK Norrköping 

3-4 (0-0) (0-0) ef. förl. o straffar

Domare:

15 nov Straffar Malmö FF: Straffar IFK Norrköping: Erik Fredriksson, Tidaholm
1989 1-0 Torbjörn Persson 1-1 Magnus Karlsson
2-2 Stefan Schwarz 1-2 Göran Holter Publik: 5,598
Match 3 3-3 Leif Engqvist 2-3 Jan Hedén
3-4 Jan Kalén
Malmö FF: IFK Norrköping:
1)  Jonnie Fedel 1)  Lars Eriksson
2)  Peter Jönsson (13) 2)  Roger Lönn
3)  Per Ågren 3)  Mats Almgren (120)
4)  Jean-Paul Vonderburg 4)  Jonas Lind
5)  Torbjörn Persson 5)  Jan Hedén
6)  Niclas Larsson 6)  Magnus Karlsson
7)  Patrik Andersson 7)  Tor-Arne Fredheim
8)  Stefan Schwarz 8)  Jonny Rödlund (71)
9)  Joakim Nilsson 9)  Göran Holter
10) Håkan Lindman 10) Jan Hellström
11) Leif Engqvist 11) Patrik Andersson
12) Marcus Ekheim (13) 12) Ragnar Eriksson (71)
13) Martin Dahlin 13) Jan Kalén (120)

Apropå IFK Norrköping och dess stolta historia, ett underbart Stopptid om klubben signerat Jens Lind i SVT.

***

Centrala Stockholm är som neutronbombat. Hur får folk tiden och semesterdagarna att räcka till ett höstlov? Och stålarna? Det var åtminstone bättre förr, då hade vi ett par dagar och det räckte.

***

Närmare 44 000 på Friends Arena och av det jag såg – måste tyvärr alltid reservera sig – så var det en fantastisk inramning av så många människor på en fotbollsmatch. Pyrotekniken satte inte mycket stopp för spelet men bidrog till stämningen och när det funkar är det uppenbart att Allsvenskans publikstöd lyfter ligan till Europa-toppen.

För en som stod på Malmö Stadion i slutet av 1980-talet med blott 4-5000 på läktarna, trots att MFF då var Sveriges dominanter som vann serien fem år i rad och dessutom kunde göra avtryck i Europa (och även hade rejält med landslagsspelare) så framstår de senaste årens publikfester helt osannolika.

Annons

Ta bara att en avgörande SM-final som den mot Norrköping drog 5 598 åskådare. Det är rätt otroligt att intresset inte var större än så.

Publicerad 2015-10-27 10:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto