Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Norrköping vann värdigt och dödade allt snack

IFK Norrköping åkte till Malmö och slog de regerande mästarna med 2-0 och därmed blev det aldrig något snack när de andra konkurrenterna snubblade under lördagen och de sista omgångarna. Managern Janne Andersson fick leda Johansson, Sjölund, Kujovic och de andra till ett värdigt SM-guld för en tidigare storklubb som sovit länge.

ANNONS

Dessutom skönt för IFK att vinna allsvenskan klart och tydligt med tre poängs försprång i en tabell som innehöll tre lag över 60 poäng, och dessutom såg “Peking” till att man gjorde flest mål. Offensiven, modet och en anfallsduo i toppklass höll hela vägen över 30 omgångar som bara rymde fyra förluster.

Trodde egentligen aldrig att man skulle orka hela vägen till Lennart Johanssons pokal, mycket beroende på bristen av tidigare vinnare och att konkurrensen var tuff om man ser till AIK:s starka trupp och att defensivt starka IFK Göteborg var med, men när ingen av de konkurrerande klubbarna kunde göra sitt jobb den sista omgången så är det bara att lägga ner allt snack.

Gillar att Jörgen Lennartsson börjar sin presskonferens med att gratulera Norrköping till SM-guldet och just peka på att om man åker till Malmö och vinner så är man värdiga vinnare. Det finns förvisso inga vinnare efter 30 omgångar som inte är värdiga, men det är starkt att Blåvitt-tränaren att lyfta det.

ANNONS

Visst, Markus Rosenbergs hjärnsläpp efter fem minuter i Malmö som gav rött kort satte sitt avtryck på både matchen och gulddramatiken. Samtidigt tror jag inte på de insinuationer om att han tog det för att han inte ville att Blåvitt skulle vinna SM-guld, eller för att hjälpa sin förre tränare Janne Andersson. Det gick att se på MFF:arnas intensitet att de vill ta poäng och bli fyra.

Samtidigt ska man givetvis vara så ärlig att poängtera att om det varit en match som gällt SM-guld för Malmö FF så hade uppställningen sett annorlunda ut. Nu väntar Champions League på tisdag och då valde Åge Hareide annorlunda, men kvaliteten på spelarna som MFF skickade ut var god nog och efter paus skapade man några skarpa lägen innan Franz Brorsson fick hjärnsläpp nummer två för Malmö.

IFK Norrköping har stått för en av de största skrällarna i Allsvenskans historia när man tog hem SM-guldet. På upptaktsträffen i våras var det 0,9 procent av de närvarande som trodde på klubben som förra hösten precis räddat sig kvar i allsvenskan. fast värvningen av Daniel Sjölund innebar att Andreas Johansson kunde kliva ner i försvaret och resten är historia.

ANNONS

Janne Andersson får en svettig vinter om han ska bygga vidare på det här och se till att klubben går stärkt ut en vinter. Ala i svensk fotboll vet hur svårt det är att försvara ett SM-guld, enbart Malmö FF har klarat det sedan Djurgården 2002-03 och Emir Kujovic är inte den enda spelaren som riskerar att försvinna.

Återstår att se om bröderna Eklöf (Stadium), IFK-ordföranden Peter Hunt och miljardären Fredrik Lundberg skickar in några extra miljoner i klubben. För det är ingen tvekan om att man har en spännande trupp men det gäller att ersätta det som försvinner med kvalitet och dessutom bredda truppen för att klara av att hänga med. Sedan håller inte den spelidén i Europa.

Fast det kan man strunta i på kort sikt, nu handlar det om att fira med fansen och njuta av triumfen. Det är rätt osannolikt att man vann SM-guld 1963 och sedan dröjde det 26 år till att man vann igen 1989 och nu gick det ytterligare 26 år innan det var dags för guldfest igen. Så det är förståeligt att det finns något som kokar upp när det blir guld.

ANNONS

Tänk att Peking är på fjärde plats i den allsvenska maratontabellen och dessutom bärgade man klubbens 13:e SM-guld och är nu på ensam tredjeplats i guldligan bakom Malmö FF och IFK Göteborg. Men framgångarna ligger långt tillbaka i tiden och har väl egentligen mer varit ett ok för föreningen som haft svårt att leva upp till historien.

Dagens trupp bestående av några veteraner som varit med om en hel del i andra klubbar och en radda egna talanger verkar inte alls ha brytt sig eller påverkats av det förflutna. Kanske ligger det för långt tillbaka för att det ska ha någon betydelse? Överhuvudtaget verkar det ha blivit ett rejält drag kring klubben under 2015, bara hoppas att det hänger i i både form av fans och sponsorer, för det var kul att ta del av.

Publicerad 2015-10-31 kl 17:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto