POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kommer att sakna Anders Svensson på planen

Marie-Anne Lindhardt är gäst i avsnitt 75 av podden #Lundh och du kommer till podden genom att klicka på den här länken. Juristen på Maqs Advokatbyrås sportgrupp berättar om hur hon hjälpt klubbar få rätt pengar för Behrang Safari och Ola Toivonen, hur Gustav Svensson kom i väg från Krim under oroligheterna i Ukraina och hur Åtvidabergs FF hanterade miljonböter från Fifa.

I en tid när idrotten i stort och naturligtvis även fotbollen blir mer kommersialiserad så ställer det större krav på de olika aktörerna att kunna regler, lagar och hantera tvister. Då har behovet av juridisk kompetens ökat inom ett område där man emellanåt följer idrottens egna regler och emellanåt vanliga lagar.

Dessutom ger Lindhardt en bild av hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch och där hon emellanåt låter manliga kollegor ta första kontakten eller att utländska klubbar generellt har dålig betalningsmoral och där hon fått frågan om att skriva på ett papper i utbyte mot betalning trots att hennes klient förlorat på det.

Ni hittar annars som vanligt alla tidigare 74 avsnitt av podden #Lundh via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Landskrona Bois har fallit så att nyheter kring klubben inte är så heta. Vad jag hör lutar det åt att Agim Sopi blir ny tränare för klubben. Han tog upp Prespa Birlik i division 1 efter att man varit överlägset men fick sluta i höstas efter en konflikt med ledningen.

***

Anders Svensson slutade i lördags och lämnar ett stort hål efter sig. Mittfältaren är inte bara en av svensk fotbolls stora med flest landskamper, han är en av Allsvenskans absolut största genom tiderna och en stor förklaring till att Elfsborg från 2005 och framåt vunnit två SM-guld, tagit nio medaljer och spelat gruppspel i Europa ett par år.

Att han vände hem som 28-årig landslagsman och faktiskt tackade nej till några bud från utlandet för att istället spela närmare tio år till i Allsvenskan var stort, och att han höll sig på en sådan hög nivå genom åren är inget annat än imponerande. Han kommer att vara saknad av de flesta.

Passningsskickligheten kombinerat med tjurigheten och vinnarskallen var ett plus för alla inblandade, utom för motståndarna som fick känna av det, och Svensson briljerade match efter match och år efter år var han den bäste i serien. Även om han tappat lite i slagstyrka så hade han del i tre av fyra Elfsborgs-mål i den sista (seger-) matchen mot Falkenbergs FF.

Kan känna att Svensson möjligen aldrig fick ett riktigt erkännande. Vet inte vad en del störde sig på? I landslaget var han ofta delaktig när man hade framgångar och när Lagerbäck/Hamrén inte satsade på honom gick det inte sällan sämre. I Allsvenskan var han oftast en vinnare och utan honom hade inte Elfsborg varit vad man är i dag.

För egen del kommer jag sakna att se Svensson trippa omkring och leta efter öppnande passning, gå in tufft för att vinna bollen (han utvecklade den delen av spelet rejält) och även att se honom käfta lite med både motståndare, domare och andra runt om kring.

För trots att han oftast är trevlig och snäll så hade han sin linje och vek sällan från den, och det gjorde honom till den storhet han var under många år. Sedan var han inte sämre än att han kunde medge att han gått för långt och lösa det innan han gick vidare. En tjurig tekniker som utvecklades hela vägen och det är trist att det måste ta slut, men åren hinner i kapp oss alla.

***

Redan i våras satte jag in runt 2 500 kronor i en fond som skapats av Leeds-fans som tröttnat på misskötseln och ville köpa in sig i klubben. Äger alltså 200 aktier i det som varit en liten krigskassa på 500 000 pund och många trodde nog att det skulle handla om att köpa en minoritetspost.

Fast nu talas det om att fansen ska köpa klubben, efter att Massimo Cellino öppnat för att sälja sin andel av klubben till fansen. Vill du veta mer om att köpa in sig i klubben så LÄS HÄR. Sedan tror jag själv att det är lång väg kvar innan det blir verklighet, det finns många falluckor på vägen.

***

Kvällspostens Mattias Larsson har en bra nyhet om Malmö FF och om varför många spelare som inte varit nära speltid stannat kvar i höst. Skälet är Champions League-bonusen på en bra bit över en halv miljon kronor per spelare. Vilket är förståeligt för ett halvår i frysboxen.

Det är den svenska modellen att alla ska få en del framgångens kaka och i grunden är det positivt för att skapa en lagkänsla. Till nästa gång man når Europa så är man nog tvingad att ändra på upplägget så att en tränare slipper att hantera närmare 30 spelare i truppen. Rätt självklart att det är svårt.

Mer pengar i en klubb får alltid effekter och det är inte alltid man ser dem på förhand. Går egentligen inte att klandra någon och jag tror att de flesta individer hade bitit sig fast ett extra halvår om de insett att det skulle ge dem en rejäl extra årslön på 5-600 000 kronor.

Publicerad 2015-11-02 kl 09:11

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto