POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan aldrig se Malmö FF:s 2015 som ett fiasko

Malmö FF möter Sjachtar Donetsk och det ligger en plats i Europa League i potten. Har svårt att tro att någon av de här två klubbarna ska kunna hota Real Madrid och Paris SG om ett bli tvåa i gruppen utan det handlar om att bli grupptrea och få spela vidare i en 16-delsfinal i Europa League i februari.

Vilket vore fantastiskt för Malmö FF. Inget svenskt klubblag har fått spela vidare i Europa efter ju sedan Helsingborgs IF gick vidare i Uefa-cupen och fick möta PSV Eindhoven i ett dubbelmöte i februari 2008. Där det dock blev respass för Henrik Larsson o Co med sammanlagt 1-4 över två matcher.

Hade det räddat säsongen? Många stämplar Malmö FF.s 2015 som ett fiasko. Kan själv inte se det så även om en femteplats i Allsvenskan är en besvikelse. Samtidigt tog man sig till Champions League för andra säsongen i rad och det trots att man bytte ut en stor del av laget som tog hem SM-guldet 2014.

Man måste ta med i beräkningen att Malmö FF var den första klubb sedan Djurgården 2002-03 som försvarade sitt SM-guld när man vann även 2014. Lägg till att man då även nådde Champions League det året trots allt som skedde efter man bärgat guldet hösten 2013.

Efter det försvann tränaren Rikard Norling, sportchefen Per Ågren, vd:n Per Nilsson, lagkaptenen Jiloan Hamad, Erik Friberg, Johan Dahlin, Ivo Pekalski. In kommer en hel del nytt med Daniel Andersson och Åge Hariede i spetsen som dock får se Pontus Jansson och Miiko Albornoz dra på sommaren.

Fast man hittar rätt med rekryteringarna under 2014 och Markus Rosenberg inför säsongsstarten följs av Anton Tinnerholm, Isaac Kiese-Thelin och Enoch Kofi Adu och det blir inte bara ett nytt SM-guld utan även spel i Champions League och även om stålarna rasar in vill många i väg.

Efter det försvinner Simon Thern, Matias Concha, Ricardinho, Magnus Eriksson, Emil Forsberg, Markus Halsti och Kiese-Thelin inför säsongsstarten och under sommaren följer Erik Johansson, Filip Helander och Robin Olsen. Det är en omsättning som sätter spår.

Att då kunna nå Champions League ännu en säsong är oerhört starkt för den typen av omsättning är svårhanterad och det är svårt för svenska klubbar att bolla både en kampanj i Europa med att försvara det allsvenska guldet eller ens ta sig ut i Europa säsongen.

Kolla bara hur det gick för MFF 2010 och för HIF, AIK och Elfsborg när de skulle försvara guld eller en toppplacering och samtidigt spela i Europa Leagues gruppspel. Det är ingen lätt ekvation och sedan hade Malmö bättre förutsättningar i och med CL-pengarna och spelarförsäljningar men pengar är ingen garanti.

Det är bara att inse att även om man träffat rätt med en del värvningar har inte alla varit lyckosamma och dessutom hade man skadan som gjorde att Guillermo Molins inte kunde vara en kraft. För många av värvningarna har inte höjt nivån och de har haft svårt att göra riktiga avtryck och därmed avlasta.

Självklart förstår jag att folk är besvikna att Malmö kanske inte når Europa hösten 2016, även om det finns en chans som börjar i Götene på söndag då man spelar i Svenska Cupen och där bör ha alla möjligheter att ta sig in i gruppspelet och sedan sikta på vårens final. Så än är det inte helt över.

Skulle man nå Europa League i februari får man in ytterligare runt 30 miljoner kronor och det bör väl kunna ge en injektion när man nu köpt 100 procent av Swedbank Stadion och därefter kan öka på satsningen för att ta SM-guld 2016 och det med en trupp som ska hantera spelet i Allsvenskan.

För MFF:s del skulle en seger mot Sjachtar Donetsk innebära att man är klar grupptrea eftersom man då har fördel av inbördes möte, även oavgjort skulle sätta klubben i ett gynnsamt läge då man också har fördel av inbördes möte och fyra poäng och då skulle rivalerna behöva ta fem poäng i de två avslutande matcherna för att gå förbi.

Samtidigt är det realistiska att Malmö får det tufft i kväll, trots att hemmalaget spelar på bortaplan i Lviv och bara har vunnit två matcher i Champions League där. Å andra sidor har inte ett svenskt klubblag vunnit på bortaplan i Champions League sedan Thomas Ravelli stod i IFK Göteborgs mål och man 1997 slog Bayern München.

Så det är rätt stort att Malmö FF har chans att nå Europa League även om man kan gräma sig över att det inte blev fler mål framåt i hemmamatchen. Då slutade det 1-0 till MFF men man borde ha gjort fler mål med tanke på alla chanser och framför allt med tanke på att man ska ta sig an det ukrainska laget som har spelare av en annan kvalitet.

Ingenting är naturligtvis omöjligt och det är självklart så att självförtroendet i Malmö är starkt efter hemmamatchen och nu måste Sjachtar Donetsk blotta sig genom att kliva framåt. Då gäller det att Markus Rosenberg o Co har rätt effektivitet när det blir några chanser framåt. Det kommer att bli några.

Och även om det skulle bli stryk i kväll och Malmös säsong tar slut i Madrid i december så kan jag inte se den som ett fiasko. Utan snarare att klubben gjort något starkt som trots rejäl omsättning klarat två SM-guld i rad och två gruppspel i Champions League i rad.

Publicerad 2015-11-03 kl 19:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto