Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En del av reaktionerna efter Sverige-Danmark

Lundhs blogg

Veckans podgäst har en tydlig koppling till Danmark. U21-landslagets vänsterback Ludwig Augustinsson är avsnitt 77 av podcasten Lundh. Vi träffades i Malmö i förra veckan och under en knapp timme så berättar han om målmedvetenheten och drivet som tagit honom från Brommapojkarnas fotbollsskola till välbetalt proffs i FC Köpenhamn och dessutom till EM-guld med U21-landslaget.

I podden berättar den omskolade mittfältaren – ett beslut med tanke på landslaget – om tacksamheten mot Blåvitt som lyfte honom trots tunga skador, drömmen om Manchester United, planen som stakar ut hela karriären, förvåningen i Danmark över att Erik Hamrén ratar honom och att han hellre spelar EM i Frankrike med Sverige än OS i Rio de Janiero.

Sedan tidigare finns det 76 avsnitt av podden #Lundh och de går att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande. Bara att hänga på, över fem miljoner lyssningar kan inte ha fel.

Annons

***

Marcus Allbäck och kocken Mats Broström var landslagets förtrupp i Danmark. Träffade dem på klassiska Café Victor under söndagskvällen.

***

Pione Sisto är blixtinkallad i danska truppen efter att ha fått ordning på sin skada.

***

Norge föll rätt rejält mot Ungern i playoff. Trodde att Högmo o Co skulle fixa det, för även om Ungern ryckt upp sig så är det är en del gamla stötar kvar i laget. Så här i efterhand hade kanske norrmännen varit att föredra från svensk sida, men det hade blivit andra matcher och med en annan laddning.

***

Blev en sittning med Mats Olsson och kollega Ekwall under söndagskvällen. Råbiff, pommes och dansk öl och ett batteri stories från både förr och nu. Ibland behöver man skratta och det gjorde vi. Den 15 november 2015 är för evigt inskrivet i huvudet för en del roliga diskussioner.

Annons

***

Regn och grått i Köpenhamn. En måndag i november och den danska huvudstaden är inte direkt inbjudande.

***

Det är alltid kul att jobba med något som engagerar och även om Sverige vann med 2-1 så är inte alla nöjda. Här är några av mejlen som jag fått:

Hej! Men mina tankar från matchen igår känns lite negativ, jag tycker Danmark spelar en fin fotboll försöker spela boll med fina kombinationer sådan fotboll men som fotbollsälskare vill se, Sen Sverige tycker jag inte bjuder upp till en fin fotboll deras ändå spelide är att vänta på Danmarks misstag och sedan kontra på Danmark inget fel ide men jag som fotbollsälskare tycker att över 2 matcher ska den som vill spela fotboll vinna och gå till Em vore trist för fotbollen om Sverige går vidare till Em på detta sett vi har ingen egen spelide vilket vi inte haft på flera år detta håller inte i längden vad anser du om detta? njuter du av att se Sverige spela fotboll? /Björn.

Annons

För egen del styr alltid resultatet och jag bryr mig inte hur Sverige tar sig till EM, bara man tar sig till EM. Sedan kan brist på spelidé och matchplan påverka negativt, men jag kan inte se det som fel att spela på andras misstag.

Hej Har aldrig förstått fotbollens “gnäll” över täta matcher (3dgr mellan play off tex). Tennisspelare lirar match varje dag i slutet av en turnering med matchtider runt 90 min o uppåt. Under en grand slam är det 5 set varannan dag i 14 dgr med ovissa matchtider a’ 3-4-5 timmar… Ser man på löpmeter, intensitet o belastning skiljer det lite mot fotboll? Kan inte en fysiolog få kommentera? Är d bara en “kultur”? Mvh Pb

Hej Olof! Det här är någonting som har retat mig länge nu men som jag aldrig har kunnat få något bra svar på, så nu hoppas jag att du har ett sådant. Erik Hamrén var ju i eftersnacket idag närmast förbannad över att det är match igen redan på tisdag. Varför är det “helt vansinnigt” att spela 2 fotbollsmatcher på 3 dagar men normal serielunk att spela två hockeymatcher på 2 dagar eller ibland till och med back-to-back alltså match igen redan nästa dag?

Annons
Handbollsspelare har heller inga problem med bara en dags vila eller ibland mindre, friidrottare likaså, en tiokampare maxpresterar i tio grenar på 2 dagar? Längdskidåkare och alpinister klarar detsamma osv osv listan kan göras lång. Vad är det med fotbollsspelare som är så speciellt att de måste ha så extremt mycket längre vila än alla andra idrottare? Med vänlig hälsning//Jonas

Bra fråga och exempelvis var Christian Eriksen inne på att han spelar i Premier League och då är det inget problem med tätt matchande. De flesta spelarna som spelar i Europa League eller Champions League ligger ofta på de här viloperioderna mellan matcher. Dessutom kan man säga att Erik Hamrén vetat om förutsättningarna under lång tid och det är bara att acceptera. Sedan vet jag lite för lite om de fysiologiska förutsättningarna kring olika idrotter, vet ju att många från hockeyns värld ofta anser att fotbollen gnäller. Finns ju en del att läsa, som här, och här, och här, och här.

Annons

Undrar om du kan svar på en fråga som funderat länge på när jag sett landslaget. Om Sveriges mittbackar får bollen spelad till sig på egen planhalva så spelar de Isaksson 24 av 25 gånger. Isaksson i sin tur kör en långboll upp mot mittlinjen 24 av 25 gånger, ofta relativt planlös. Så min fråga är egentligen två: Varför spelar mittbackarna tillbaka till Isaksson istället för att själva slå en långboll? Finns det någon vinst med att bollen slås en 10-20 meter närmare vårt mål av en målvakt som är dålig på fötterna jämfört med att den slås 10-20 meter högre upp i banan av mittbackar som åtminstone tränar på att slå passningar? Och den andra frågan är varför inte mittbackarna försöker slå en passning till ytterbackarna även om det råkar befinna sig en motståndare inom 15 till 20 meter? Ofta har de en marginal på 10 meter men väljer ändå att slå den till Isaksson som, i bästa fall, slår en planlös långboll, och i sämsta slår en helt misslyckad boll rakt ut. Är mittbackarna tillsagda att aldrig försöka passa ytterbackarna eller är det bara för att de har noll självförtroende? Att de inte skulle klara det tror jag faktiskt inte på. Ola

Annons

Det största problemet är att Andreas Isaksson är relativt svag med fötterna och därför blir tillbakaspelet fel eftersom hans långa bollar är för svaga och i lördags gick de oftast till en dansk. Jämför bara med Kasper Schmeichel som är säkrare med bollen när han ska ta till fötterna och mer blir en spelare att utnyttja. Sedan känns det som om det är en svensk kultur att inte våga slå en svårare passning som mittback oavsett om det är längre boll eller ut till Mikael Lustig eller Martin Olsson.

Publicerad 2015-11-16 12:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto