Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Skuggan från Kentaros blåsning faller över Lars-Åke Lagrell

Onsdag eftermiddag tar Erik Hamrén ut truppen till den årliga vinterturnén. Landslaget med spelare baserade i Norden drar till Abu Dhabi och möter Hasse Backes Finland samt ytterligare en motståndare, det har ryktats om Nigeria, samt kör en dryg veckas träningar i emiratet.

ANNONS

Redan 13:00 följer ni försnacket inför Hamréns uttagning på Fotbollskanalen med Axel Pileby, och vid 14:00 börjar förbundskaptenen berätta vilka som får hänga med. Så ni missar inte ett namn.

I år är det ovanligt tidig avfärd: landslaget åker redan 2 januari. Skälet är att klubbarna har klagat på att det krockat med deras träningsläger i och med att säsongen börjar tidigare med Svenska Cupen. Lägg till att 2016 är ett späckat fotbollsår, både ett EM i Frankrike och ett OS i Rio de Janiero ska in.

Min kollega Andreas Sundberg har gjort en ambitiös genomgång av truppen och lyfter fram att Rasmus Elm borde hänga med. Onekligen en intressant tanke, och i slag så hade han verkligen varit en man för både vinterturnén och EM i sommar, men har svårt att se det ske. Även om man inte ska sluta hoppas.

ANNONS

På senare år har Hamrén ihop med U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson mest lagt fokus på unga spelare när man åkt på vinterturné, senast en del äldre spelare var med och på hugget var 2012 inför EM i Polen och Ukraina. Då var Anders Svensson och Tobias Hysén med i Qatar och de var i toppslag när Henning Svendsen mätte deras fettprocent efter helgerna.

Finns det några EM-aktuella spelare i Norden som bör vara med och får en chans att visa vad de kan? Ja, det finns en del förutom nämnde Elm. I playoffmatcherna mot Danmark var det följande spelare i truppen som kan följa med till Abu Dhabi: Oscar Lewicki, Mikael Antonsson, Patrik Carlgren, Gustav Svensson och Emir Kujovic. De borde alla vara med OM Hamrén vill se dem i EM.

Sedan finns följande spelare som kan utmana om en plats i EM-truppen som bör vara med i truppen: Karl-Johan Johnsson, Johan Larsson och Ludwig Augustinsson. I övrigt är det ont om lirare i de nordiska ligorna som kan utmana om en plats till EM 2016. För dem som är födda 1 januari 1993 och senare finns alltid Rio de Janeiro med Ericson o Co.

ANNONS

***

Kan inte tycka det minsta synd om Tiger Woods. Inte min typ av kille.

***

I dag är det exakt fem år sedan Fifa:s exekutivkommitté beslutade att VM 2018 ska gå i Ryssland och VM 2022 ska gå i Qatar. Kan konstatera att resultaten av de omröstningarna var betydligt mer långtgående och Fifa lär aldrig bli sig likt igen, vilket bara är av godo.

***

Arsenal ena dagen. Chelsea andra dagen. Zlatan Ibrahimovic placeras i Premier League hela tiden. Blir intressant men har svårt att se honom i Miami redan 2017, däremot kan det bli MLS.

***

Efter att 2013 ha lämnat driften av fotbollskanalen.se till Tobias Rosvall så har jag släppt ögat på siffrorna och hur många besökare det är inne. Inte insett förrän nu hur folks beteende skiftat från datorer till mobiler och att det är där man hänger i dag. Wow, liksom.

ANNONS

***

Sunderland floppar inte bara sportsligt utan det verkar som om ledningen har problem med sexism. Kanske en klubb för Tiger Woods?

***

Aftonbladets Michael Wagner har röjt i turerna efter Kentaros konkurs och det visar sig att SvFF:s, Sef:s och EFD:s tidigare rättighetspartner har skulder till skatteverket på runt 200 miljoner kronor rörande att man inte skött sina momsinbetalningar, och jag undrar om någon är förvånad.

Man kan konstatera att Kentaros schweiziska moderbolag gick i stöpet efter att Uefa samlat in alla länders tv-rättigheter till landskamper och sålt i ett fyraårspaket, vilket slog undan benen för en av bolagets affärsidéer, och sedan tappade man Brasiliens förbund och då var det på något vis kört.

Det svenska bolaget har alltid varit svårt att förstå och de tio åren i svensk fotboll har varit kantade av kontroverser. Konkursförvaltaren Hans Renman hävdar nu i Sportbladet att klubbarna (det vill säga Sef/EDF) måste förstått att de tjänade när Kentaro försökte blåsa staten och bland annat vill Renman få in 13 miljoner till konkursboet och har stämt klubbarna.

ANNONS

Rätt eller fel? Ja, det är svårt att avgöra på håll men som jag rubricerade en blogg häromåret: Kentaro är pirater och SvFF tog dem ombord. Nu är det Lars-Christer Olsson och Karl-Erik Nilsson som sitter med härvan i knäet men det var Lars-Åke Lagrell som via Rune Hauge fick in Philippe Huber och Philipp Grothe i svensk fotboll.

Skuggan från skatteskulden på ett par hundra miljoner faller över Lagrell likt Friends Arena. Nej, han är inte ensamt ansvarig men det var den dåvarande SvFF-basen som rattade det mesta i svensk fotboll, och jag vet att många frivilligt tog ett par steg tillbaka från just Kentaro och Rune Hauge för att man förstod att någon gång skulle skvätta skit.

Naturligtvis både smart och fegt, för på något sätt ville man ha stålarna som Kentaro kunde inbringa men man slapp gärna sticka ner sina händer i den stinkande dyn av ryggdunkar, mångmiljonbelopp, svek, tv-rättigheter, avtal på servetter, löften utan värde och välfyllda cognacskupor på Grand Hotell med utsikt över vattnet och Stockholms slott.

ANNONS

Lars-Åke Lagrell ansåg däremot att det var det bästa för svensk fotboll och klev gärna i. Den förre SvFF-basen berättade i min podd att han och Rune Hauge blev god vänner när det svenska förbundet var först att ta in norrmannen i värmen igen efter att han blivit avstängd för att ha betalat engelska managers för att de köpte hans spelare.

Bakgrunden var att norrmannen Hauge, som tidigare jobbat för det tyska företag ISPR som var först att köpa tv-rättigheterna till svensk fotboll i slutet på 90-talet, blev rekryterad av Lagrell och fick uppdraget att jobba med att sälja svensk fotboll istället; landskamper, allsvenskan och så vidare. Allt för att dra in mer pengar givetvis.

Det var helt enkelt en kamp om priserna 2005-06 och där de svenska tv-kanalerna gick ihop om ett bud på runt 8-900 miljoner – jag var på Expressen då – och det fick Lagrell och Hauge att ilskna till och man ville ha in andra som kunde skjuta upp priserna. Bland annat fanns uppgifter om ett möte mellan parterna på Kastrup där Hauge ska ha skrynklat ihop ett bud från tv-kanalerna och kastat i en papperskorg.

ANNONS

Det var många hårda ord i medierna och mellan parterna; TV4:s Kalla Fakta gick efter SvFF och Hauge, nuvarande C More-vd:n Manfred Aronsson som då var på Kanal 5 undrade vad Hauge och Lagrell rökt och Karsten Mahlmann, dåvarande chef på Sportfive och ISPR gick till angrepp och sa i Expressen att SvFF behandlar oss som skit för att man struntade i en rådande klausul.

Då tog Hauge in Kentaro i den pågående matchen. Minns att jag fick ett tips om det schweiziska bolaget som jag aldrig hört talas om, det var bara dagar före jul, och då ringde Henrik Johnsson – i dag medial mångsysslare, då i musikbranschen – som jag läst mig till kände Huber via samarbete. Visade sig att schweizaren satt bredvid honom och att de åt julbord.

Den alltid publicitetssugne Philipe Huber greppade luren och gav mig storyn och höll inte igen. Vilket ledde till att jag i december 2005 avslöjade i Expressen att Kentaro skulle köpa rättigheterna till svensk fotboll, och då döpte Philipe Huber till hästhandlare. Sedan dröjde det till i mars 2006 innan Kentaro sålt paketet gällande svensk fotboll vidare, och det var tätt på den allsvenska premiären.

ANNONS

Tidigt var det många, och även personer utan inblandning i affärerna, som varnade för Kentaro och dess hårda och ljusskygga affärer. Bland annat gick det snabbt att läsa in sig på hur Kentaro tagit över det ungerska förbundet via gåvor till rätt personer och med pengar från en porrkung betalade man Lothar Matthäus svart för att vara förbundskapten för landslaget.

Uppgifterna om rörigheter har inte minskat med åren, men uppenbarligen ansåg SvFF:s dåvarande ledning samt Sef:s dåvarande ledning att Kentaro gjorde ett gott arbete för dem. Vi kan konstatera att Karl-Erik Nilsson i princip slapp Kentaro eftersom Uefa tog in landskamperna och att Lars-Christer Olsson nästan direkt skrev ett nytt Sef-avtal med TV4/C More 2016-19 helt utan Kentaro.

Hela Kentaros tid i svensk fotboll har varit turbulent, och insatta källor har pekat på att man lyft runt 35 miljoner kronor om året för att vara inne och röja och söndra och härska och ta skit. I slutändan står skattebetalarna med notan när de kört något slags Ponzi-upplägg med rättigheter och pengar och gubbarna i Kentaro har tagit sina hyrjet och dragit.

ANNONS

Ingen inblandad kan påstå att de inte blivit varnade för Kentaro, men om det sedan betyder att de svenska klubbarna i högsta serien för damer och herrar insåg att de gick före andra borgenärer när det schweiziska bolagets svenska bolag var på väg att gå i konkurs återstår att se i rätten. Det är onekligen fascinerande värld…om än skitig, och det ger en sorgkant på Lagrells tid som SvFF-bas.

Några pengar lär inte finnas att hämta hos Kentaro-gubbarna. I Schweiz skriver man om den största konkursen inom landets idrottsvärld och det saknas minst 300 miljoner kronor. Förbund och klubbar är alla blåsta men Huber och Groete rusar vidare med nya bolag och antagligen nya och skumma affärer. Tänk, det är bara ett par år sedan som Huber inte bara skulle äga svensk fotboll utan även svensk hockey…han får väl gråta i sin Bentley i London när han håller fordringsägarna på avstånd.

ANNONS
Publicerad 2015-12-02 kl 09:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto