Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Håller mest på att Sverige får Nordirland i gruppen

EM-lottning lördag kväll och det är då Bixente Lizarau och Ruud Gullit ihop med Uefa-mannen Gianni Infantino ska vaska fram det svenska motståndet i sommar. I ett EM där man utökat från 16 lag senast till 24 så finns det plötsligt en plats i åttondelen att slåss om, och väl där kan det bära i väg.

ANNONS

Ni följer hela EM lottningen via Fotbollskanalen.se där Axel Pileby och jag kör med start 17:30 och med rapporter från Paris och intervju med Erik Hamrén.

Hoppas därför mest på att få Nordirland i Sveriges grupp. Det är det sämsta laget ur seedningsgrupp fyra och även om några den brittiska spelarmixen från Premier League, skotska ligan och Championship kan kämpa och kriga och försvara så är det ett landslag Hamrén o Co ska kunna hantera.

Nordirland har till och med en spelare från Leeds United med i laget i form av Hugh Dallas. Då fattar ni nivån på min drömlott för svensk del. Det är ett överkomligt gäng som åker till sitt första stora mästerskap på 30 år, senast var det VM 1986, och det första EM-slutspelet någonsin.

Visst, man vann gruppen före Ungern, Rumänien och Finland men det är inga starkare nationer. Ungrarna var inte jätteimponerande när man slog ut Norge i playoff. Sedan finns det en del andra svaga lag i den seedningsgruppen och Albanien är det många som lyfter fram, tror även Irland är okej.

ANNONS

En seger kan räcka till avancemang i EM när fyra av sex grupptreor går vidare, men det är klart att Sverige ska sikta högra än till en tredjeplats. Ja, det har varit ett par svaga landslagsår men det finns tillväxt i U21-generationen och Zlatan och resten av laget göra matcher som mot Danmark så kan det räcka en bit.

Stöter på förvånande många som rynkar lite på näsan åt att Sverige är i EM. Även om det inte sett bra ut under ett par år kan det hända mycket fram till att EM väl drar i gång 10 juni. Väl på plats handlar det om ett få spelare i form att prestera och lyfta sig. Kanske har Hamrén dragit lärdomar från Ukraina 2012 som hjälper?

Här nedan är förutsättningarna och där Frankrike redan är placerat som lag A1 och därför är det bara fem lag i den första seedningsgruppen. Man placerar först ut de fem lagen i varsin grupp innan man börjar med grupp 4 följt av grupp 3 och sist grupp 2.

ANNONS

Seedningsgrupp 1: Spanien (regerande mästare), Tyskland, England, Portugal, Belgien.

Seedningsgrupp 2: Italien, Ryssland, Schweiz, Österrike, Kroatien, Ukraina.

Seedningsgrupp 3: Tjeckien, Sverige, Polen, Rumänien, Slovakien, Ungern.

Seedningsgrupp 4: Turkiet, Island, Irland, Wales, Albanien, Nordirland.

Har tidigare plockat ut min mardrömsgrupp i form av Spanien, Italien, Sverige och Wales och min drömgrupp är England, Schweiz och Nordirland. Inget skäl att ändra på det, men det är givet att Tyskland, Portugal, Frankrike och Belgien är svåra precis som jag gärna slipper Turkiet och Island.

Just Lasse Lagerbäcks gäng är dels svårslaget, dels ett motstånd som noga hade känt en extra morot att slå tränarens hemland. Dessutom är jag rädd att förbundskaptenen på Island är snäppet vassare och riskminimerande så att det kanske inte skulle passat Sverige.

ANNONS

Samtidigt finns en fördel om man får hemmanationen, det blir lättare att gå långt från grupp A, enligt mattegurun Sebastian Wolsings uträkning. Efter A ska man hoppas på B, C och D. F är nästsvårast och mardrömmen är grupp E där det enbart väntar gruppvinnare på vägen fram till finalen.

Min rankning efter hur gärna jag vill ha lagen i Sveriges grupp:

Seedningsgrupp 1: England, Portugal, Belgien, Tyskland, Frankrike, Spanien.

Seedningsgrupp 2: Schweiz, Ukraina, Kroatien, Ryssland, Österrike, Italien.

Seedningsgrupp 4: Nordirland, Irland, Albanien, Turkiet, Island, Wales.

Eftersom jag hört ryktas att Camp Sweden ska ha sin bas i Nice, eller åtminstone på den franska Rivieran i dess närhet, så hade det varit häftigt om Sverige fick spela i Nice eller Marseille. Det finns möjligheter till det i flera grupper eftersom man valt att sprida matcherna rejält och inte håller ihop grupper till vissa städer.

ANNONS
Publicerad 2015-12-12 kl 14:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto