Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vågar en ny Fifa-bas städa rent?

Landslagets målvaktstränare Lasse Eriksson är veckans gäst i poddavsnittet. Han drar en rejäl lans för Andreas Isaksson som han anser får för mycket kritik och det även för spelet med fötterna. Dessutom talar han om EM-oron med tre målvakter som inte står samt att Sverige kan göra en Tim Krul vid en straffläggning i EM.

ANNONS

Naturligtvis talar Eriksson om sin långa karriär som spelare (och korta som sportchef) i Hammarby, Norrköping, Porto och landslaget. Han ville nobba VM 1994 för han insåg att han var evig två bakom Thomas Ravelli. Vad hade hänt om Eriksson gått till IFK Göteborg när klubben ville värva honom i slutet på 80-talet? Istället tog man dit just Ravelli året efter.

Förra måndagens gäst var Blåvitts Gustav Svensson som sedan dess blivit klar för en flytt till Kina. I avsnittet var han öppet kritisk mot Blåvitts bristande information om den ekonomiska krisen, vad en Kina-flytt betyder för EM-hoppet och att han är säker på att att spela för Blåvitt igen och då med Wernbloom, Wendt, Berg o Co.

Sedan tidigare finns det ytterligare över 80 avsnitt av podden #Lundh och de går alla att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

ANNONS

***

Handboll är grym tv-sport, men regelverket (eller tolkningen av regelverket) har spårat ur. Så svårt att veta vilket håll domaren ska blåsa. När skedde det skiftet?

***

Friidrotten dolde systematik dopning på högsta nivå vilket rullats upp på senare tid. Nu avslöjar BBC och Buzzfeed News att tennisspelare på högsta nivå misstänks för riggade matcher men att de styrande inte gjorde något.

Tyvärr är det så stora ekonomiska intressen bakom och därför vill ingen gunga båten som man sitter i. Räcker att läsa Andrew Jennings bok om Fifa – som dock är lite parodisk i hans sätt att hela tiden ta i negativt med förstärkningsord – för att inse att fotbollen inte går fri från misstankar.

Vad har man städat undan? Hur intresserad är man att bråka med spelbolagen som också står för enorma summor i sponsring? Ja, det är ingen hemlighet att fotbollen länge inte jobbade hundraprocentigt med Wada som kontrollerar dopning.

ANNONS

Som Lasse Eriksson säger i podden Lundh om sin tid i Porto: det var konstigt att samme kille i princip alltid lottades att få göra dopningstestet. Det samtidigt som man gärna ville ge vitaminer och annat till spelare. Något Jonas Thern och många andra vittnat om när de varit i större klubbar söderöver.

Vågar den nya Fifa-presidenten städa upp efter Blatter o Co? Om svaret på den frågan är ja lär vi få se många fler skandaler rullas upp. Dock rädd för att en ny ledare inte är så intresserad av att städa ut tillräckligt mycket för alldeles för många är inblandade.

Vad har Adidas vetat? Andra sponsorer? Andra ledare? Det är som nye friidrottsbasen Sebastian Coe där många ifrågasätter om han verkligen inte visste något om mutorna och den systematiska dopningen inom sin sport? Är rädd att jag inte tror ett smack på Coes bedyranden.

ANNONS

Samme Sebastian Coe var för övrigt anlitad som dyr konsult av Fifa för att leda organisationens etiska kommitté 2006-08. Ja, ni fattar. Han såg även till att Azerbadjzan fick EM-matcher 2020 när han som dyr konsult tryckte rätt händer inom Uefa.

Idrottsvärlden är en enda röra av oheliga allianser och där alla i toppen på något sätt är insyltade. För ingen släpper upp dig i toppen utan att på olika vis ha hållhakar på dig. Tyvärr tror jag aldrig vi får den fulla sanningen, men man kan ju alltid hoppas att någon vågar.

***

OS i Rio de Janeiro och svenska spelare blev en het fråga för MFF och AIK inte vill släppa någon och Elfsborg och Djurgården är öppna för det, vilket knappast är förvånande. Grunden är att Fifa inte hittat en lösning och det är naturligtvis för djävla illa.

För det är inte rätt att klubbar och spelare hamnar i sådana här svåra lägen. Ska man tvinga en spelare att vara hemma? Om svaret är ja så är det klart att det blir en tagg oavsett om klubben står för lönen och så vidare. Inte lätt för klubbledarna.

ANNONS

***

Efter veckans sjuka matcher i Premier League var Liverpool-Manchester United ett tecken på att allt inte är på topp i världens rikaste liga.

***

Lars Lagerbäck

Therese Sjögran

Håkan Ericson

 

 

 

 

 

 

 

 

Författaren Björn Melin har intervjuat Lasse Lagerbäck. Torbjörn Nilsson, Ljubomir Vranjes, Therese Sjögran, Nanne Bergstrand, Ola Lindgren, Håcan Ericson, Helle Thomsen och några andra idrottsledare till för sin bok “Tränarrollen och om ledarskap”.

Även jag är med på ett hörn och pratar utifrån ett medialt perspektiv om idrottsledare och hur olika typer av ledarskap påverkar förhållandet mellan journalister och de som tränar och leder lag och idrottare. Om du är intresserad så finns boken här.

***

Behrang Safari är en riktigt bra hemvändare för Malmö FF. Kommer dessutom i en ålder och med ett sug att göra avtryck i allsvenskan. Talade med honom under söndagen.

ANNONS
Publicerad 2016-01-18 kl 09:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto