Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fansen får fortsätta drömma om inflytande i Fifa

Fotbollsfansen runt om i världen har inget förtroende för Fifa. Undersökningen av Transparency International ihop med Forza Football där över 25 000 supportrar i 28 länder ger en mörk bild av hur man ser på gubbarna i Schweiz.

Det handlar om att tre fjärdedelar av de som deltagit i undersökningen saknar förtroende för Fifa som de senaste åren skakat av skandaler och polisräder och nu ska välja en ny ledare och kanske reformera organisationen.

Ingen skräll naturligtvis, snarare fascinerande att en del har förtroende, men det är ändå rätt slående att hela 60 procent av fansen inte alls har förtroende för någon av de fem kandidaterna som på fredag ska göra upp i presidentvalet.

Den troliga vinnaren är Shejk Salman från Bahrain och honom vill enbart tre procent av fansen se som ny ledare för Fifa. Kanske är det så att en del läst om hans insatser när den Arabiska våren kvästes i hans hemland och Salman spelade en stor roll.

Bland kandidaterna är schweizaren Gianni Infantino populärast med 19 procent, men det hänger nog mest ihop med att folk vet vem han är efter alla lottningar av Champions League och EM. Han är insyltad i samma kultur som de andra kandidaterna.

Traditionellt sett har de flesta fans och även spelare och ledare struntat i både Fifa, Uefa och andra höjdare. Det har varit för långt bort och man har inte riktigt vetat vad de gjort, men det har skett en omsvängning. I dag är fler engagerade, åtminstone bland fansen, vilket är positivt.

Det svåra för fansen är att nå fram till de styrande och uppnå någon slags påverkan eftersom de är en viktig del av fotbollen. Kan inte se det hända på allvar heller, även om fansen i undersökningen drömmer om att få rösta framöver vilket de kan sluta drömma om. Det är rätt rejäl uppförsbacke för de engagerade.

Liverpools supportrar visade för några veckor sedan att det går att påverka genom handling. I Sverige har vi också sett hur organiserade fans i SFSU nått fram till en dialog med de styrande och därefter en del förändringar som gynnat fotbollen även om man fortfarande har en del problem som man delar.

Det svåra är att fansen runt om i världen inte är organiserade. Dessutom är möjligheterna till att på olika sätt genomföra aktioner eller belysa problem få. Möjligen skulle man kunna jaga på sponsorer och indirekt nå fram till höjdarna.

Tyvärr är inte heller fotbollens styrande intresserade av att lyssna på fansen. De dansar mer efter sponsorer och tv-bolags pengar men mest efter egen pipa. Det enda som skulle få dem att vakna är om fansen och andra engagerade kunde påverka pengaströmmarna, men jag kan inte se det hända.

Trots allt har korruptionen varit ett givet inslag i Fifa-världen sedan mitten på 1970-talet och det är knappast så att fotbollens popularitet skadats. Snarare tvärtom, den har bara vuxit och blivit större och att man då skulle vilja ta in supportrars röster eller dela makten med andra är långsökt.

Även om det blir reformer är det troliga att utvecklingen knappast kommer att explodera. Risken är snarare att vi får se en motsvarighet till den Arabiska våren. Där krav på reformer och förändringar antingen leder till att en dålig ledare ersätts av en annan dålig ledare, eller att det blir sönderfall.

Riktig demokrati är inte att tänka på. En sammanslutning av 209 länder kommer knappast att öppna sig då en majoritet av länderna inte har någon riktigt demokratitradition. Man är helt enkelt van vid att stänga till, slippa frågor och få ägna sig åt sitt utan att någon har synpunkter på det.

Transparency International fortsätter att sätta tryck på även idrotten med sådana här rapporter och det är kanon. Man belyser problematiken med Schweiz som levt på att alla organisationer flyttar dit av skatteskäl. Det här får inte ta slut, för fler måste få veta hur det går till i den här världen.

Dessutom ger det understöd till myndigheter som nu äntligen ingripit mot den grasserande korruptionen. Även om det var politiska skäl som fick FBI att kliva in – USA fick inte VM 2022 – så har det haft en gynnsam effekt och även schweiziska myndigheter har vaknat.

Att fansen i undersökningen tror att fotbollen är värst i klassen gör att man inser att rubrikerna bidragit till det. För tyvärr är det nog så att mindre idrotter och mindre förbund är ännu värre. Ta bara handbollen eller friidrotten och det finns fler organisationer än dem som behöver städas upp.

Imponerad över att hälften av de 28 000 deltagande fansen runt om i världen tror att Fifa kan räta upp sitt rykte igen. Det är underbart att man tror på att ledarna kan tvätta byken och gå vidare. Den optimismen delar jag inte alls, men så är jag också cyniskt lag.

Kanske kan det här valet bli ett startskott för fans att organisera sig – det har blivit lättare med ny teknik – och på så sätt jaga Fifa:s nya ledare och dess sponsorer. Det gäller att inte släppa dem ur blicken, för då återgår de till gamla vanor snabbt och lätt.

***

Bajens sportchef Mats Jingblad hamnar nu i skottgluggen. Var det ingen som kollade hans jobb i IFK Norrköping? Sedan kan inte han spela åt spelarna och det är en radda som inte får till det.

****

Podden rullar på och måndagens avsnitt var internationellt. Ole Gunnar Solskjaer är gäst 91 sedan starten i april 2014. I intervjun är den förre Manchester United-spelaren öppen om storklubbens problem, besvikelsen över uteblivna framgångar och att det svider att Pep Guardiola är klar för rivalen City.

Dessutom berättar den nuvarande Molde-tränaren om att han inte längre drömmer om Premier League, att landslaget får vänta, att utan Zlatan hade Sverige inte varit mycket till landslag samt ger sin syn på allt från talangutveckling till om storspelare behöver tränarutbildas.

Solskjaer-podden gav eko i England i flera medier som Guardian, Independent, Teamtalk och ESPN och dessutom sydafrikanska Kick Off men intervjun nådde även Norge där Sir Alex Fergusons råd att nobba jobbet som förbundskapten fick rubriker.

Sedan bloggen senast var aktiv har även Dulee Johnson och Patrik Carlgren varit med i poddavsnitt 89 och 90. Det är rätt uppenbart av siffrorna från Acast om antalet lyssnar att U21-hjälten och AIK-målvakten gått hem i stugorna.

Klicka här för att komma till podden med Dulee Johnson som talar ut om de turbulenta åren då han kunde spela full i AIK:s tröja, tar ansvar för vad han ställt till med och nu är inställd på att ta chansen i norska Molde.

Klicka här för att komma till podden med Patrik Carlgren som berättar om hur han resonerar kring AIK-kontraktet som går ut, hur han tränade sig till akuten samt att han drömmer om både en chans i EM-truppen och i OS-truppen.

Totalt finns det 91 avsnitt av podden #Lundh och fram till nu är det nästan sex miljoner lyssningar vilket är häftigt. De går alla att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

***

Malmö FF:s ekonomiska resultat är minst sagt starkt. Håll i plånboken är enda tipset.

 

Publicerad 2016-02-23 kl 00:06

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons