Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gott om frågetecken för Infantino att räta ut

Gianni Infantino vann överraskande Fifa-valet i omgång två med 115 röster, hela 27 röster före storfavoriten shejk Salman. Faktum är att schweizaren som klev in i kampen om att bli president först efter att Michel Platini blivit avstängd från all fotboll i höstas måste gjort en väldigt stark kampanj.

Det hette på förhand att shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa från Bahrains styrande familj, som är ordförande i det asiatiska fotbollsförbundet, hade sytt upp både Asiens och Afrikas röster vilket skulle räcka tillräckligt långt. Dessutom att många av Fifa:s 209 länder inte ville ha en ny europé i topp.

En viss déjà vu för oss som var på Fifa-kongressen i Paris 1998. Då Lennart Johansson var övertygad om att han hade tillräckligt med röster för att slå Sepp Blatter om att bli Fifa-bas, men verkligheten blev en helt annan. Precis som då vann en schweizisk, flerspråkig fotbollsbyråkrat från en liten ort på landet.

Man hoppas att jämförelserna stannar där och att Gianni Infantino menar allvar med att återupprätta Fifa:s havererade förtroende. Han har lovat att han ska göra avtryck under de första 90 dagarna och det är väl läge att göra en avstämning i slutet av maj för att veta om han är på riktigt eller inte.

Däremot ska man inte jubla för högt ännu så länge. Glöm inte att Infantino gått till val på att dela ut delar av Fifa:s pengar till nationsförbund (cirka 45 miljoner kronor på fyra år) och till konfederationerna samt lovat att utöka VM från 32 deltagande lag till 40. En hel del populism, helt enkelt.

Han har dessutom ett skamfilat rykte i både Turkiet och Grekland efter att ha agerat väl släpphänt kring skandaler med uppgjorda matcher kring storklubbar.Inte heller har han varit någon välkänd “whistleblower” i en kultur med pengar och makt där nog alla sett och vetat vad som skett. Så han är inte fläckfri.

Samtidigt framstår Infantino som badad i klorin i jämförelse med shejk Salman som är anklagad för tortyr och övergrepp i samband med att Bahrains styrande slog ner den arabiska våren. Lägg till att den demokratiska traditionen i hans hemland är noll. Ur det perspektivet är Infantino bättre.

Samtidigt är det många frågetecken för Gianni Infantino att ta reda på. Öppnar han upp Garcia-rapporten om hur det gick till när Ryssland och Qatar fick VM 2018 samt VM 2022? Hur hanterar han Blatter o Co som tvingats från fotbollen? Givetvis finns det mängder av information på Fifa:s högkvarter. Öppnar han upp kring den förres styre?

Lägg till att det finns en rad tveksamma avtal och affärer som Blatter-regimen slutit. De måste man gå igenom och helst göra sig av med. Man bör även rensa bland de högre cheferna som uppenbarligen har haft en insyn i den korrupta delen av verksamheten och det gäller att stöpa om Fifa på allvar.

Är rädd att Infantino gör som Carl XVI Gustaf och vänder blad. Lika intressant blir att följa hur den nyvalde Fifa-basen gör kring sin förre chef, Michel Platini. Mannen som trodde han skulle bli vald till Fifa-president men som är avstängd från ALL fotboll i sex år för en betalning på 17 miljoner kronor från Blatter. Blir han tagen till nåder av Infantino?

Det finns många delar att följa upp den nyvalde Fifa-basens agerande kring och det är givet att varje beslut blir ett tecken på om han är på riktigt eller han bara är på plats för att upprätthålla en kultur. Hoppet ligger givetvis på det förstnämnda, men det sistnämnda går absolut inte att utesluta från den 45-årige juristen som kan fastna i en kultur och ett system.

Vem ska bli hans generalsekreterare? Gianni Infantino ska bli mer som en styrelseordförande jämfört med hur Sepp Blatter agerade. Då blir det viktigt vem som blir vd/generalsekreterare och som ska agera operativt. Knappast en europé för att ljuta lite olja på vågorna och se till att alla är med från nystarten, eller åtminstone tillräckligt många.

Än viktigare än presidentvalet var egentligen Fifa-kongressens beslut på förmiddagen, där man röstade igenom ett reformpaket som sätter stopp för evighetsuppdrag (max tolv år), minskar på kommittéer, öppnar upp kring finanser, sätter viss fokus på jämställdhet och tydligare delar på strategi och operativ verksamhet. Det är ett viktigt steg.

Däremot är det uppenbart att reformerna inte fungerar utan att den högsta ledningen driver på i den riktningen. Utan en president som verkligen vill se till att reformerna genomförs och blir verklighet, och dessutom ser till att följa upp dem så blir det det som vanligt i Fifa-borgen i Zürich inom kort.

Risken är överhängande att det inte är slut med skandaler heller. Rättsprocesserna pågår både i USA och i Schweiz och här är det av yttersta vikt att en ny ledning, som vill bygga trovärdighet och anseende, inte bara samarbetar utan även välkomnar en upprensning av den internationella fotbollens högsta styrande.

Vad sker för svensk del? Ja, förutom att SvFF kan se fram emot ett tillskott i kassan (45 miljoner på fyra år) vilket man behöver efter att Friends Arena håller på att dränera förbundet så kan man kanske känna viss tillfredsställelse att den svenska kandidaten vann och att VM 2026 åtminstone inte blir svårare att nå om det blir 40 lag istället för 32.

Sedan kan det bli efterverkningar på Uefa när presidenten är avstängd på sex år och generalsekreteraren försvunnit. Kanske kan det öppna sig en plats i Uefa:s exekutivkommitté för SvFF-basen Karl-Erik Nilsson? Man jobbar stenhårt i den riktningen och det blir lättare om Platini är borta. En plats vid maktens bord är något man längtar efter i den här världen.

Publicerad 2016-02-26 kl 19:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons