Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Karl-Erik Nilsson trycker till demokratitanken

Lundhs blogg

Podd med norrmannen Ståle Solbakken ute i dag. FC Köpenhamns tränare är en spännande man som säkert kan få ytterligare chanser ute i Europa. I podden talar han om utmaningen för nästa svenska förbundskapten, att Hamrén körde Lagerbäckskt i EM-playoff och att Ludwig Augustinsson borde vara given i EM-truppen.

Förra veckans podd var med Idrottsminister Gabriel Wikström, där han berättade om sin syn på konflikten mellan polisen och fotbollens företrädare, varför han skulle tveka om att ta med dottern på ett 08-derby samt varför det är viktigt för politiker att sitta på hedersläktaren när Sverige spelar.

Totalt finns det 93 avsnitt av podden #Lundh och fram till nu är det nästan sex miljoner lyssningar vilket är häftigt. De går alla att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

Annons

***

Visst, man kan gnälla på oklarheten kring lottningen av Svenska Cupens kvartsfinaler, men i det stor hela så lever cupen på ett sätt som jag aldrig kunde drömma om. Inte blir den mindre het efter AIK-Hammarby och Malmö-Norrköping.

***

Deltog i en sketch för en god sak i dag. Herregud, det är inte min grej att vara skådis.

***

Gillar att Fifa:s regelråd ser till att agera. Många bra tankar, som att man tar bort trippelstraffet vid målchansutvisning.

***

I fredagens krönika skildrade jag hur Jörgen Eriksson, 1:e vice ordförande i SvFF, hade gått hårt åt valberedningen i Norbottens FF för han kände sin plats i distriktets styrelse hotad, och därmed platsen i SvFF-styrelsen. Den erfarne styrelseledamoten – sju år bara i SvFF-styrelsen – och nuvarande vd:n Jörgen Eriksson skyllde på okunskap.

Annons

Ja, mycket ska man höra, och läs gärna mejlet en gång till. Tänk om han kunde ha sagt att han gjorde fel som försökte påverka föreningarnas valberedning som definitivt inte är styrelsens organ. Men icke, Eriksson anser att han rett ut det hela och han räkna med att bli vald under lördagens årsmöte.

Värst är ändå att Karl-Erik Nilsson, SvFF-basen helt backar upp Jörgen Erikssson, och säger i en intervju med fotbollskanalen att “det inte fanns något ont uppsåt och att han hel enkelt bara ville ha svar på några frågor”. Rätt fascinerande att SvFF-basen därmed ger klartecken till att runda en av föreningsdemokratins grunder.

Värsta är att jag fått fler påstötningar om hur Eriksson gått hårt fram i sitt distrikt och att man försökt få hjälp av Karl-Erik Nilsson som dock hela tiden backat Eriksson, jag har läst Nilssons mejlsvar. Tyvärr är folk brända av Erikssons pamptakter och när man inte får stöd uppifrån heller så vågar man inte kliva fram och ta striden.

Annons

På lördagens årsmöte i Norrbottens FF kommer dessutom Karl-Erik Nilsson till Scandic i Luleå och med tanke på hur han ser på situationen så får väl Jörgen Eriksson känna att kavalleriet rycker ut till undsättning. I SvFF-familjen så spelar det ingen roll om man gör fel, konsekvenserna blir inga, det är sedan gammalt.

Som när Lars-Åke Lagrell på egen hand utredde Bengt Madsens tveksamma affärer med Börje Lantz och Benfica och den dåvarande MFF-höjdaren och SvFF-ledaren fick klartecken. Eller när Kenneth Håkansson satt på flera stolar i Landskrona Bois, men friades och tre månader senare blev utsedd till hedersledamot trots att han inte suttit tillräckligt många år för det.

Blir också en aning deppig av att få andra medier hakar på. Har bara sett en ren rerajt i NSD men inget annat. Hade detta gällt politikens värld eller näringslivet eller stat och kommun så hade andra medier definitivt hakat på, men i sportjournalistikens värld så vill man inte ta i det.

Annons

Varför? Jag har ingen riktigt bra förklaring. Kanske finns det ett tydligare tävlingsinslag i sportjournalistiken? Man vill hellre skriva om någon har fel, som vi uppenbarligen hade om Henok Goitom till Dalkurd och det häcklades vilket man får köpa, men det är då trist att alla duckar när det är något relevant för fotbolls-Sverige.

Trots allt är Jörgen Eriksson nummer två i SvFF-styrelsen och var med Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand under Fifa-kongressen i samband med valet av Gianni Infantino. Ändå kan Eriksson utan följder köra över valberedningen utan konsekvenser och tala om kupper, mörka pakter och annat och bara få stöd av SvFF-ledningen.

Hoppas det är mer krut i Norrbottens FF och man ser till att markera att den typen av bristfällig demokrati inte är något man vill stå för. Se till att rösta för öppenhet, transparens och demokrati och markera mot den typen av översitteri som Jörgen Eriksson gjorde i sitt mejl. För hans agerande blir en symbol för SvFF.

Annons

Till skillnad från Karl-Erik Nilsson – som gärna drar upp antalet föreningar som SvFF är uppbyggt av – så är detta inte bara en fråga om Norrbottens FF. Det här är något som hela SvFF studerar och när man ser hur Karl-Erik räddar Jörgen och bara slätar över så fattar alla att det är djungelns lag som gäller, allt snack om demokrati är just bara snack.

Publicerad 2016-03-07 17:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto