Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Måndag hela veckan för Zlatan

Lundhs blogg

Lite humor att SVT Gomorron drog ut på tiden så när man lottade kvartsfinalerna i Svenska Cupen att man var tvungen att lotta semifinalerna på svenskfotboll.se klockan 11:00 i tisdags, och de blev följande: Kalmar/Helsingborg-Malmö/Norrköping och AIK/Hammarby-Häcken/Halmstad.

A) Förstår inte varför man inte lottar semifinaler först efter kvartsfinalerna är spelade för att försöka bygga hajpen ytterligare B) Förstår inte heller varför man inte lottar direkt efter sista matchen är spelad i en runda likt England C) Borde annars vara givet i SVT:s sportsändningar likt Sportspegeln.

En del hör av sig och kopplar ihop AIK:s relation med SvFF och att klubben får fördelar när man får spela på tisdag. Tycker det är helt naturligt att man inte behöver avstå sin hemmaplan och ge den favören till Hammarby och att spela matchen i Norrköping vore galet.

AIK-fans upplever inte direkt att man fått någon fördel av sin relation med SvFF, men andra klubbars fans och en del spelare och ledare upplever det tvärtom. Ja, det går inte direkt att leda i bevis eller att peka på varken det ena eller det andra, det är som när vi journalister blir anklagade för att hålla på ett visst lag.

Annons

***

På måndag kväll är jag i LundIdrottsgillet för att prata om EM, Allsvenskan, Zlatan, Hamrén och sportjournalistik med Lasse Holmström. Om du vill komma dit och lyssna finns DET INFO HÄR.

***

MTG flyttar över Zlatans avgörande match i TV3. Förr ville man i tv-branschen låsa in det mesta i betal-tv för att skaffa abonnenter

***

Hamnade av en slump på en middag med Lennart Johansson. Den förre Uefa-basen var missnöjd med att den svenska pressen var tveksam till Gianni Infantino som valts till nya Fifa-president. Johansson var med och anställde Infantino som jurist på Uefa för 19 år sedan och hyllade schweizaren.

Att det är rätt naturligt att känna tveksamhet kring alla som varit en del av kulturen i Fifa och Uefa förstod förvisso Johansson men menade att journalister tillskrev Infantino egenskaper som inte stämmer. Johansson gav en bild av en stark person som vågar ta ställning och absolut inte låter sig hunsas.

Annons

Lennart Johansson var själv i Zürich på kongressen och var hoppfull om att Fifa skulle ta en ny väg, men höll med om att det blir intressant hur Gianni Infantino hanterar sin avstängde tidigare chef Michel Platini och även Garcia-rapporten. Fortsättning lär följa, sedan är det givet att Johansson är tillfreds med att Blatter o Co åkt dit till slut.

***

Vet inte hur många gånger Champions League i februari och mars utmålats som sista chansen för Zlatan Ibrahimovic att ta hem pokalen han saknar i sin samling av triumfer. Det är lite som “Måndag hela veckan” med Bill Murray och nu är det dags igen.

Paris SG har 2-1 från hemmamatchen mot Chelsea och nu väntar returen i London. Av statistiken kan man utläsa att London-laget är svag favorit att gå vidare, det är väl 50,6 procent mot 49,4 om man destillerar hur det gått tidigare i cupspelet i Europa när hemmalaget ska vända på 1-2.

Annons

Zlatan Ibrahimovic fyller 35 i höst och även om han känner sig ung, som han sa på presskonferensen, och precis börjat och har en fantastisk säsong i benen och gjort mer mål per match så är det inget som talar för att han kan trotsa naturens lagar i så många säsonger till.

Alltså är våren 2016 en utmärkt möjlighet och Paris SG har tagit kliv och det måste smärta för Laurent Blanc att man inte kunde skaffa sig ett försprång på något mer mål i hemmamatchen. Att åka i åttondelen vore ett bakslag när man i princip redan vunnit ligan, är i Ligacupfinal och på väg fram i franska cupen.

Ägarna från Qatar vill se mer och det betyder avtryck i Europa och att man då avancerar till semifinal och helst final och vinna. Man har ett lag som i sina bästa stunder kan mäta sig med Europas storheter men har under sina fyra säsonger med rejäla stålar i bakgrunden inte nått mer än kvartsfinal.

Annons

Zlatan har också av tradition haft svårt att göra avtryck i Champions League på denna sidan av året. En sväng i semifinal med Barcelona som åkte ut mot Inter 2010 och där Zlatan blev utbytt när man jagade mål. Statistiken talar emot honom också, med 38 mål på 79 gruppspelsmatcher och åtta mål på 37 slutspelsmatcher i Champions League.

Målsnittet är 0,48 i Champions Leagues gruppspel på hösten och 0,21 i slutspelet på våren. Sedan är det självklart så att matcherna efter gruppspelet är betydligt tuffare, och taktikbloggaren Michael Cox lyfter på ESPN fram två skäl till varför Zlatan har svårare att spela en avgörande roll i åttondelarna och framåt:

1) Zlatan är unik av anfallarna på toppnivå med att han är starkare i straffområdet och även faller bak i planen och står för passningar, men han är ingen kontringsspelare likt Neymar, Messi, Suarez, Ronaldo och Robben och att CL-slutspelet hänger mer på kontringsspelet.

Annons

2) Zlatan är för mycket av en egen och stark spelare som förvisso kan dra fram ett lag till inhemska ligatitlar men framgångar i Champions League handlar oftare om starka och harmoniska kollektiv. Där anfallare också måste hjälpa till i försvarsspelet och att pressa motståndare, som vi förvisso såg från Zlatan när Sverige slog Danmark i EM-playoffet.

Cox har några poänger och det är klart att om Zlatan lägger skorna på hyllan utan att ha vunnit Champions League kommer alltid en del kritiker peka på det. Han kan naturligtvis strunta i det och peka på sina närmare 30 titlar och en rad individuella priser och utmärkelser, men givetvis vore det en kröning för honom att vinna den främsta triumfen.

Inte många svenskar har gjort det: 1969 – Kurt Hamrin (AC Milan), 1970 – Ove Kindvall (Feyenoord), 1974 – Conny Torstensson (Bayern München), 1975 – Björn Andersson (Bayern München), Conny Torstensson (Bayern München) 1999 – Jesper Blomqvist (Manchester United) 2001 – Patrik Andersson (Bayern München), 2006 – Henrik Larsson (Barcelona).

Annons

Zlatan platsar dessutom i en rätt vass elva som aldrig vunnit heller: Gianluigi Buffon – Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Laurent Blanc, Gianluca Zambrotta – Michael Ballack, Patrick Viera, Pavel Nedved, Dennis Bergkamp – Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic. Tränare: Arsene Wenger.

Zlatan var sedan okänslig när han på tisdagens presskonferens konstaterade att PSG först drog i gång med ägarna från Qatar. Även om klubben är ung i förhållande till många så är den trots allt 45 år gammal och har tagit 13 inhemska titlar (två i ligan, åtta i cupen och tre i ligacupen) och även vunnit Cupvinnarcupen under åren före Qatar.

Sedan var Paris SG i semifinal i Champions League våren 1995 efter att ha slagit både Bayern München och Barcelona på vägen innan Milan blev för svårt. Det är längre än vad Qatar-ägda PSG tagit sig, men Zlatan har rätt i att man behöver tid för att nå framgångar, vilket jag bloggade om för ett år sedan och det stämmer även i dag.

Annons

Det är givetvis så att Paris SG har tiden på sin sida med kapitalstarka ägare som fortsätter att utveckla klubben och det talar för att man kommer att vinna Champions League snarare förr än senare. Tyvärr för Zlatans del så har han inte tiden på sin sida men någon chans till får han nog, om PZG inte vinner Champions League redan i vår.

 

Publicerad 2016-03-09 09:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto