Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Dagen D för EM-drömmande spelare

Under tisdagen presenterar förbundskapten Erik Hamrén den trupp som ska möta Turkiet i Antalya på skärtorsdagen 24 mars och TjeckienFriends Arena 29 mars. Räkna med att man kan läsa in en hel del av hur EM-truppen kommer att se ut i sommar efter att ha sett de namn han lägger fram på presskonferensen.

HÄR FÖLJER NI TRUPPUTTAGNINGEN MED START 13:00.

Om man bortser från skador och sjukdom som kan sätta stopp från nu och fram till 11 maj då EM-truppen ska presenteras är det i stora stycken EM-truppen som får chansen i de här två matcherna. Visst, utrymme finns säkert för en eller två spelare men inte mer. Så de spelare som inte är med mot Turkiet och Tjeckien kan snegla på semesterplaner snarare än EM.

ANNONS

Hur såg det ut senast det begav sig för Erik Hamrén inför ett EM? Det var våren 2012, och då tog han ut sin sista trupp innan han skulle presentera EM-truppen i maj i mitten på februari, inför en match mot Kroatien i Zagreb. För övrigt en match landslaget vann med 3-1 efter två mål av Sebastian Larsson, ett av Zlatan Ibrahimovic som spelade som “tia” för första gången och debut för John Guidetti.

Då såg truppen på 21 man ut på följande vis:

Andreas Isaksson, Johan Wiland

Andreas Granqvist, Olof Mellberg, Jonas Olsson, Mikael Antonsson, Martin Olsson, Mikael Lustig, Oscar Wendt

Anders Svensson, Kim Källström, Rasmus Elm, Emir Bajrami, Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom, Samuel Holmén

Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen, Johan Elmander, John Guidetti, Tobias Hysén.

När Erik Hamrén på kvällen den 14 maj presenterade 23 man som skulle få åka med till Kiev och spela EM i Ukraina och Polen hade han inte ändrat särskilt mycket från Zagreb-manskapet. Pär Hansson tillkom som tredjemålvakt och tog en ledig plats, Behrang Safari klev in före Wendt, Markus Rosenberg kom in på slutet när Guidetti blivit sjuk och Christian “Chippen” Wilhelmsson kom in som en joker.

ANNONS

Frågan är hur mycket Erik Hamrén vågar skifta? Åker en spelare som Mikael Antonsson ut för Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander eller Alexander Milosevic? Eller gör Hamrén som vännen och kollegan Håkan Ericson och satsar på de som tog oss till mästerskapet? Veteraner som Wernbloom och Toivonen har varit satta under press.

Inför EM i Ukraina tog Hamrén ut tre målvakter, sju backar, åtta mittfältare och fem forwards och det handlar väl om en liknande balans denna gången. Sebastian Larsson som ju spelat väldigt lite på grund av skada är en spelare som kan vara både back och mittfältare och kanske talar det för honom? Då hade även Hamrén tolv mästerskapsdebutanter och det slipper han nog den här gången.

Statusen bland de svenska spelarna hittar ni här, i en färsk SVENSKKOLLEN. Nedan 23 spelarna tror jag Hamrén har i EM-tankarna och troligen går han ner på fyra anfallare och ökar på med en mittfältare och det lär spegla tisdagens trupp:

Målvakter: Andreas Isaksson, Robin Olsen, Patrik Carlgren. Outsider: Kristoffer Nordfeldt, Johannes Hopf.

ANNONS

Backar: Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Erik Johansson, Martin Olsson, Mikael Antonsson, Victor Nilsson Lindelöf, Pierre Bengtsson. Outsiders: Alexander Milosevic, Filip Helander, Ludvig Augustinsson, Jonas Olsson, Oscar Wendt.

Mittfältare: Albin Ekdal, Kim Källström, Oscar Lewicki, Pontus Wernbloom, Sebastian Larsson, Jimmy Durmaz, Emil Forsberg, Erkan Zengin, Oscar Hiljemark. Outsiders: Rasmus Elm, Abdul Khalili, Robin Quaison, Gustav Svensson, Sam Larsson, Simon Tibbling.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg, John Guidetti, Ola Toivonen. Outsider: Emir Kujovic.

Det ska sägas att plötsligt har Hamrén en del att välja mellan bland mittbackar som spelar, vänsterbackar som går bra och en hel del på mittfältet. Handlar om att han ska få till rätt balans och dessutom få med spelare som inte gnäller när det blir lite eller ingen speltid. En hel del att tänka på, och inget lätt jobb men kul.

Hur hade min trupp sett ut då? Som följer:

Målvakter: Andreas Isaksson, Robin Olsen, Patrik Carlgren.

ANNONS

Backar: Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Erik Johansson, Jonas Olsson, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson, Ludvig Augustinsson, Oscar Wendt.

Mittfältare: Albin Ekdal, Kim Källström, Oscar Lewicki, Sebastian Larsson, Jimmy Durmaz, Emil Forsberg, Erkan Zengin, Oscar Hiljemark.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg, John Guidetti, Emir Kujovic.

Oscar Wendt är en spelare som hade gått att använda som ytter längre fram i planen eftersom han rör sig på kanten i Tyskland och är stark i offensiven. Sebastian Larsson har spelat lite och får ses som ett alternativ att backa upp Lustig till höger och Augustinsson utmanar Martin Olsson.

Å ena sidan är det lustigt att Erik Hamrén på senare år efterlyst fler svenska spelare i de högsta ligorna och sedan lär han inte använda sig av vare Jonas Olsson som återigen är given i WBA och får beröm i England och en nu förvisso skadad Oscar Wendt som presterar vecka ut och vecka in i Bundesliga.

Om det ligger Wendt i fatet att han nobbade inhopp i Sveriges EM-playoff mot Danmark dagen före eller samma dag som match två? Ja, jag tror inte att det är till hans fördel. Dock ska man veta att landslaget först kallade in Ludvig Augustinsson i FCK men klubben stoppade honom, och Wendt kände sig nog inte särskilt eftertraktad.

ANNONS

För en spelare som Nabil Bahoui krävs det regelbunden speltid och starka insatser i Hamburger SV för att ens vara aktuell. Man kan konstatera att hans klubbskifte till Saudiarabien knappast var optimalt, men det är alltid lätt att vara kritisk i efterhand. Vem trodde att Emil Forsberg skulle få den utvecklingen i Bundesliga 2?

Isaac Kiese Thelin offrade hälen för U21-EM och fick vara med om en stor triumf, men det har kostat honom mycket och EM i Frankrike kan han antagligen glömma. Med Willy Sagnol sparkad i Bordeaux så är hans framtid osäker om inte Hamrén ser något i honom som han saknar bland konkurrenterna.

Andreas Isaksson har en liknande uppladdning inför EM 2012 som han hade inför EM 2008. Då var det Sven-Göran Eriksson som tryckte in målvakten längst bak i frysboxen i Manchester City och först satsade på Kasper Schmeichel och sedan på Joe Hart. Trots brist på speltid lär Isaksson få stå, och han har hittills alltid gjort ett bra jobb i Blågult.

Publicerad 2016-03-15 kl 10:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto