Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

SvFF borde vara öppet om bonusarna

EM-slutspelet närmar sig och då är det också dags för spelarna i landslaget att förhandla om sin bonus. När man åkte till EM 2012 så var ett EM-guld värt 1,7 miljoner kronor för Zlatan o Co och en plats i truppen 250 000 kronor.

Återstår att se var parterna landar den pågående förhandlingen. Uefa har totalt sett ökat prispotten i EM, men det är numera 24 lag istället för 16 och därför är det lika mycket att fördela per lag i Frankrike 2016 som i Polen och Ukraina 2012.

Var på SvFF:s årsmöte i lördags, och där gick man igenom en del anmärkningsvärda poster som belastat resultatet för 2015. Bland annat hade man redan betalat ut 20 miljoner kronor i bonusar till spelare och ledare för EM-platsen i sommar.

ANNONS

Inga konstigheter, det är givet att det ska finnas en morot för de inblandade. Däremot kunde SvFF gott ha varit öppnare med den posten. Man trycker ofta på att man är en folkrörelse och hur mycket gott man bidrar med och att man ska vara öppen.

Dessutom är det väl bättre att vara tydliga och raka med att vi anser att det är viktigt att spelare och ledare har del i intäkterna, och det här är vad de får. Att inte berätta bidrar snarare till en tro att man inte vill stå för uppgörelsen, och att det är för mycket.

Upplägget för spelarna brukar vara en fast summa för att man når EM samt att man får retroaktivt för segrar i EM-kvalet. Min kvalificerade gissning är att de spelare som varit med mest i EM-kvalet tar hem mellan 400 000 och 500 000 kronor för EM-platsen.

Med tanke på vad den är värd för SvFF så är det rätt att dela med sig till spelarna. Bara en plats i Frankrike är 80 miljoner av Uefa och sedan tillkommer sponsoravtal, sålda tröjor och mycket annat som ger intäkter.

Frågade Andreas Granqvist om det är viktigt med pengar och om man är överens om ett avtal för EM-slutspelet. Mittbacken svarade att de spelar i landslaget för att det är en ära, men att man får del av intäkter när det går bra. Ännu är man inte överens om EM-avtal men nära.

ANNONS

Internationellt sett är svenska spelare av tradition generösa gentemot förbundet och får mycket mindre än andra länder. Ta bara Danmark där spelarna höll på att gå i strejk för att få mer av DBU:s intäkter, bland annat hade man betalt per åskådare som landslaget drog.

Sedan kan jag förstå dem som invänder mot att de flesta spelare tjänar så mycket att man borde kunna spela gratis i landslaget. Fast för mig är det givet att SvFF ska dela mig sig till den grupp som fortfarande är förbundets ekonomiska lokomotiv.

***

Turkiska medier var inte helt nöjda med att Sverige inte körde fram någon spelare som är aktiv i den turkiska ligan. Förstår helt de turkiska journalisterna.

***

Erik Hamrén släppte startelvan mot Turkiet: Olsen – Lustig, Granqvist, Nilsson Lindelöf, Augustinsson – Durmaz, Källström, Lewicki, Zengin – Guidetti, Berg.

Av dem är det bara tre som går att räkna in i en EM-startelva: Lustig, Granqvist och Källström. Resten krigar för att ta mark i kampen, dels för att spela från start, dels för att få följa med till EM-slutspelet.

ANNONS

Helt givna spelare som inte är med från start här är: Isaksson, Ibrahimovic och Forsberg. Sedan är Martin Olsson och Erik Johansson nära en startplats, men det är däremot öppet om en plats till höger på mittfältet, om en plats centralt och en bredvid Zlatan på topp.

Så det finns mycket att spela om både i Antalya torsdag kväll och på Friends Arena på tisdag, då Tjeckien väntar. Kul också att Hamrén ger en del av de unga möjligheten att ta ett kliv närmare både trupp och startelva.

***

Speciellt med en landskamp där den nya matcharenan är stängd dagen före match av säkerhetsskäl och inget av lagen kunde träna där. Matcharenan New Antalya Stadium är toppmodern och öppnade i fjol och är världens första soldrivna fotbollsstadion och på en dag tar den in el för en månad.

Matcharenan tar drygt 30 000 åskådare – endast sittande – och enligt turkiska mediauppgifter ska över 1000 poliser och 600 säkerhetsvakter se till att inget händer när det är dags för match, torsdag kväll 19:45 svensk tid.

ANNONS

***

Erik Hamrén sa till den turkiska pressen som undrade om Zlatans frånvaro att han hade resonerat likadant om det hade varit en hemmalandskamp. Just det tror inte jag på.

***

Begränsad säkerhet på landslagets hotell i Belek utanför Antalya. Bara att åka rakt in utan problem. Förvånande. Faktiskt mer säkerhet på vårt hotell, där man åtminstone behöver visa nyckelkortet.

Publicerad 2016-03-23 kl 22:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto