Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Förvisso förlust – men en förlust som gav hopp

ANTALYA. Träningsmatcherna före ett mästerskap kan definiera en karriär. Fråga Alexander Östlund. Hur gör Erik Hamrén när han väger trotjänare mot utmanare?

Sverige föll till slut med 2-1 inför en rusig hemmapublik som växlade med att skandera ”Fatih Terim”, ”Türkei” och ”Arda Turan” med understöd av en rejäl anläggning. Förlust är aldrig kul, men det var en okej insats.

Att möta Turkiet borta är aldrig lätt, särskilt inte när man har medvind som man fick efter slutspurten i EM-kvalet. Ur det perspektivet är det inte så farligt att falla med ett måls skillnad i en testmatch.

ANNONS

Förbundskapten Hamrén satsade på två debutanter i backlinjen i form av Augustinsson och Nilsson Lindelöf, och bakom stod Robin Olsen som är oprövad i landslaget. Dessutom kom man till spel utan lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic som fått ledigt.

Ett ytterligare avbräck var att Oscar Lewicki fick kasta sig hem till Sverige för att återigen bli pappa vilket gav en rätt matchotränad Albin Ekdal från start. Erik Johansson kunde heller inte kliva in på grund av magsjuka.

Visst, det brast några gånger när Sverige miste boll och Turkiet vände på spelet. Bland annat när hemmalaget tog ledningen och mittbackarna inte hann stoppa upp attacken och Olsen var chanslös på skottet.

Efter den första kvarten i andra halvlek kunde det varit en större ledning men istället åt sig Sverige in i matchen. Till slut kunde Andreas Granqvist raka in 1-1 efter att Emir Kujovic spelat fram bollen efter en frispark av ”Seb” Larsson.

Tyvärr förlorade Kujovic en nickduell på en vass turkisk frispark och Olsen hade ingen möjlighet att rädda nicken. Hemmalaget fick den där segern landet nog kände behov av, och dessutom fick man en injektion av EM-hopp.

ANNONS

Ändå är det svårt att lämna den tajta arenan utan känslan av att Erik Hamrén sitter på ett manskap med potential. Här kom ett svenskt B-lag och skapade lägen nog för kryss och såg till att hyfsat stå emot en rejäl anstormning.

Emellanåt såg man till att skapa klara målchanser på kombinationer och John Guidettis bicykleta var värd något bättre. Dessutom kunde Marcus Berg och Mikael Lustig ha hittat rätt med skarpare avslut i finns lägen. Det hände faktiskt en hel del.

Länge sedan jag följde en träningsmatch med Sverige som signalerade sådant här hopp. Det fanns intentioner och en vilja att göra något när man kunde. Nej, det är inte färdigt och det är knappast än startelva i EM som vi såg.

Än viktigare är att Hamrén fick se en del spelare ha svårt och att en del klev fram. Förbundskaptenen jobbar med två parallella processer, dels mejsla ut en trupp på 23 man, dels jobba fram en startelva.

Det är också här det blir intressant att se hur Hamrén väger trotjänare mot utmanare. Och där det bara är att inse att man inte får så många möjligheter att visa vad man går för när landslaget spelar, och därmed stärka kandidaturen.

ANNONS

Elitfotboll är en krass verksamhet, vilket en sådan som Alexander Östlund upplevde för tio år sedan i Dublin. Då han hade en hemsk match mot Irland och sedan blev stekt när Lars Lagerbäck presenterade VM-truppen.

Erkan Zengin kan inte ha varit nöjd med sin kväll i Antalya. Hans plats är under tryck. Emil Forsberg behövde fem minuter för att göra större avtryck. En spelare som Albin Ekdal känner säkerligen flåset efter skadeperioden och det i en tid när många mittfältare är sugna på att vara med.

Även Sebastian Larsson som haft skadeproblem och inte alls spelat för Sunderland är tydligt ur form. Kommer han i form i tid till EM? En annan spelare som är under lupp är säkert Pontus Wernbloom.

En matchkväll har givetvis vinnare också; Kim Källström såg stark ut och var länge den som höll ihop mittfältet, John Guidetti var oerhört bra under den dryga timme han spelade och Granqvist klev fram som härförare både bakåt och framåt.

Okej för att Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf hade en del skavanker i debuten men det signalerade under sina 90 minuter att de klarar det här och vill vara med. Emir Kujovics inhopp lovade mer.

ANNONS

Nu gäller det bara för Hamrén att kalibrera konkurrensen så att alla känner av den. Om förbundskaptenen får till rätt blandning och vågar se över stallet av trotjänare är det en svensk trupp med möjlighet att göra något i Frankrike.

Självklart är det en svår grupp, men med en del inställning från U21-spelarna kan man göra skillnad. En match till mot Tjeckien och sedan gäller det att välja rätt 23 spelare för förbundskaptenen i maj.

De här träningsmatcherna gör jobbet både svårare och lättare. Naturligtvis får han se spelare och med större konkurrens blir det svårare att välja. Men det är väl det man drömmer om som förbundskapten; att ha mycket att välja ifrån.

****

Assyriskas gamle tränare José Morais som hjälpt José Mourinho i Inter, Real Madrid och Chelsea är numera tränare för lokala laget Antalyaspor. Se vår intervju med honom här.

Han berättar om MFF-kontakterna, suget efter Allsvenskan, varför Johan Elmander fick nej tack, sin bisarrt höga lön i Saudiarabien och miraklet att han lever efter hjärnblödningen.

ANNONS

****

Säkerheten var inte mer uppskruvad på Antalya Stadium än att kollega Andreas Sundberg kunde gå rakt in i det svenska omklädningsrummet.

****

Häftig inramning på Antalyas nya miljardbygge till arena. Samtidigt en aning kluvet med så öppen och påhejad nationalism med utlagda flaggor och massiva ljudanläggningar som eldar på. I ett land där regimen trycker tillbaka både demokrati och pressfrihet.

****

Apropå säkerhet så firade en del turkiska fans 1-0 med bengaler.

****

Turkiska arrangören hade Zlatan Ibrahimovic på omslaget till programmet. Besvikelsen bland både fans och journalister var stor att Sveriges superstjärna avstod.

****

Landslaget planerade att flyga hem direkt efter matchen. Under förmiddagen väntar rehab för spelarna som startade, resten tränade. Därefter påskledigt fram till söndag.

****

Arda Turan är STOR i Turkiet. Barcelona-stjärnan behövde bara visa sig med en kopp kaffe före matchen så steg jublet.

****

Kommer det ingen svensk EM-låt? Zlatan kanske kan koppla in sin vän Max Martin?

ANNONS

****

Turkiet har ingen lätt EM-grupp: Spanien, Tjeckien och Kroatien.

****

Så här ser våren ut fram till EM för svensk del: 29 mars, Sverige-Tjeckien, 11 maj, EM-truppen presenteras, 23-29 maj, träningsläger i Stockholm, 30 maj, Sverige-Slovenien, Malmö, 31 maj-3 juni, träningsläger i Båstad, 4 juni, Sverige-Wales, 8 juni, avfärd till Frankrike.

Publicerad 2016-03-25 kl 00:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto