Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Janne Andersson var otippad, bara hoppas SvFF gjort hemläxan

Janne Andersson har inte hymlat om att han velat ha en ny utmaning efter att ha tagit IFK Norrköping till SM-guld. Därför har han inte förlängt kontraktet med mästarklubben och varit ute och fiskat efter större uppdrag med klubbens goda minne efter några fina år tillsammans.

Under vintern har Andersson givetvis fått frågor om varför han inte vill stanna i Peking, men aldrig surnat till eller ifrågasatt dem. Istället har han skickligt parerat dem utan att för den skulle måla in sig eller någon annan i ett hörn. Bara det är en god egenskap för att bli förbundskapten. Att förstå media.

Självklart är det viktigaste att vinna matcher, men det underlättar jobbet och därmed att vinna matcher om man inser att medierna är en del av jobbet. Det kan blåsa till när det inte går bra och i dagens mediaklimat går det snabbt (räcker att kolla utvecklingen av fotbollskanalens avslöjande i eftermiddags) och då måste man stå pall.

ANNONS

Om Janne Andersson är rätt man för landslaget? Ja, det är svårt att säga utan att ha gjort en rejäl koll av honom och det är bara att hoppas att SvFF och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand gjort det. För det är ett komplext jobb där man ska vara bra på väldigt många delar, eller klara av att delegera.

Sedan är det likväl förbannat som att hoppa i på det djupa. Du vet inte om fixar det förrän du simmat över det djupa. Dessutom kan du falla på att vissa i laget inte fixar det eller att motståndet är för tufft. Räcker med att slå en signal till Hasse Backe och höra om första tiden i Finland och 0-11 på fyra förlustmatcher för att inse att det svänger snabbt.

Det som talar för Janne Andersson är att han kommer från den svenska fotbollsmyllan och tagit avstamp kring Halmstads BK och där fått lära sig att jobba med små medel för att nå framgångar och jobbat med Prahl, Thern, Stig Nilsson och andra storheter.

ANNONS

Janne Andersson förstår svensk fotbolls rötter och har själv haft alla roller i HBK och Laholm. Han har gått på en rejäl smäll i Örgryte och fick starta om i Norrköping och hade några tuffa inledningsår innan det lossnade för honom. Så det har varit en lärorik resa för Andersson.

En kombination av satsa på spelare han kände som gått på en smäll med hade mer att ge och unga talanger gav honom en bra blandning i Norrköping. Det gav resultat till slut för att både han och klubben hade tålamod, och det innebär att SvFF bör ge honom ett kontrakt över EM 2020.

Dessutom har han i mästarlaget 2016 stått för en klassisk svenskengelsk 4-4-2 men snarare uppgraderad till modell 3.0 eller 4.0 med hög press, tempo, kontringar samtidigt som det funnits utrymme för ett varierat passningsspel, offensiv och stort mod. Idén höll hela vägen till ett sensationellt SM-guld.

ANNONS

Det passar nog landslaget. För ett svenskt landslag kommer alltid att vara beroende av att man jobbar hårdare och ihop för att kunna nå framgångar. Det räcker inte till med den teknik som finns, även om den hjälper, utan det måste till ett lag och ett kollektiv likt när Sverige slog Danmark i EM-playoff eller i U21-EM i Tjeckien.

Det är då mycket som lockar med Janne Andersson och i en tid när landslaget ska ömsa skinn efter Erik Hamrén och troligen Zlatan Ibrahimovic. Man ska framöver bygga ett landslag på en liten dos erfarna spelare och en stor dos unga och hungriga men oprövade spelare och då är Andersson van vid det.

Det som talar emot Andersson är bristen på erfarenhet från världen utanför Allsvenskan och en internationell touch, även om hans Halmstads BK stod för en stor skräll mot Sporting 2005 så har det varit tunt med gästspel i Europa och troligen kliver han av IFK Norrköping innan man stiger in i CL-kvalet.

ANNONS

Även om han är behaglig för oss journalister så har Andersson aldrig stått upp i snålblåsten på en plats där det verkligen friskar i. Den skyddade tillvaron i Halmstads BK, Örgryte och IFK Norrköping är långt från AIK, Hammarby, Blåvitt eller Malmö FF.

Egentligen är jag allergisk mot när man ska ta den senaste mästartränaren. Alltid när någon tränare går bra så är han het, för ett gäng år sedan var det Roland Nilsson som nu är helt bortglömd. Det kryllar av den typen av exempel och det blir sällan helt rätt, men nu kanske det är en spännande väg.

Förbundet har inga pengar efter Friends Arena och har vad jag förstått ställt kravet på den tillträdande förbundskaptenen att acceptera de riktlinjer som man slagit fast. Det vill säga att Andersson inte helt fritt kan välja stab, hur han ställer upp för media utan det ska handla om ett sug på att ta jobbet, och inte efter vilka förutsättningar man får när man tar det.

ANNONS

I det perspektivet är Janne Andersson rätt man. Han har jobbat med små resurser hela karriären och kan den svenska fotbollsmyllan utan och innan. Ingen tvekan om att han kommer att vara sjukt stolt över att dra på sig SvFF-kavajen och leda landslaget, och om den sen verkligen passar återstår att se.

Om Andersson var nummer ett? Det är lite oklart, men bilden som spreds att Håkan Ericson och Jörgen Lennartsson var de enda som fans på SvFF:s lista är felaktig enligt mina uppgifter. Andersson var med på listan hela vägen och varför de andra föll i från lär vi få veta framöver.

Publicerad 2016-04-06 kl 17:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto