POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tar tid att bygga Champions League-mästare, Zlatan

Podden denna vecka är med Mathias Ranégie. Djurgårdens anfallare är öppen och ärlig och det är sällan intervjuer blir sådana. Förstår om en del inte håller med, men jag uppskattar när man inte hymlar om klubbval, pengar, fans och annat som påverkar spelarna.

Valet av Djurgården, intresset från Malmö FF, Häcken och AIK, den röriga tiden i Millwall, de sjuka bonusarna i Kina, det lustiga i att bli svensk landslagsman efter ett utlandsmål, dissen av Lionel Messi och hyllningen av läktartrycket i Allsvenskan. Allt finns i podden. Bara att lyssna.

I förra veckan hade jag Östersunds Graham Potter. Engelsmannen har som tränare tagit Östersunds FK från division 2 till Allsvenskan och tänker inte ändra på klubbens spelidé, köper ordföranden Daniel Kindbergs visioner om Champions League och förnekar att han fått anbud från andra klubbar trots framgångarna.

Totalt finns 98 avsnitt av podden #Lundh och fram till nu är det närmare sex miljoner lyssningar vilket är häftigt. Nye förbundskaptenen Janne Andersson, Henrik Larsson, Jonas Thern, Ole Gunnar Solskjaer, Hasse Backe, Nanne Bergstrand, Kennedy Bakircioglü, Pia Sundhage, Lotta Schelin och många fler har gästat.

Alla avsnitt går att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

Snart fyller podden 100 och efter det tänkte vi skruva på den lite. Har du idéer eller tankar? Musiken bra eller dålig? Fimpa faktarutan eller bygg ut? Avsluta på annat vis. Kom gärna med era idéer till mig olof.lundh@tv4.se eller till producenten olle.lindberg@tv4.se.

***

Om nu Denni Avdic inte kan spela i AIK:s sponsorskor måste man väl tillåta ett skobyte.

***

Allan Kuhn har det inte lätt efter den starten. Tyvärr för hans del så hamnar mycket fokus på honom när det går dåligt och två förluster på tre matcher varav en mot Jönköping och en mot Sundsvall är dåligt för ett MFF som spelar med större tryck.

***

Zlatan Ibrahimovic vinner inte Champions League i år heller. För åttonde gången i karriären fick anfallaren kliva av i kvartsfinal och det är hans vanligaste ändhållplats. En enda gång har det blivit semifinal, med FC Barcelona 2010, och aldrig har han fått spela finalen.

Som 34-åring lär det inte bli så många fler möjligheter. Återstår att se om han stannar i Europa till nästa säsong och i så fall i en klubb som på riktigt kan vinna. Det är en pokal som är svår att få lyfta och med tanke på att pengarna fått större och större betydelse så är det ett fåtal klubbar som är reella hot:

2005/2006: Barcelona (2-1 mot Arsenal), 2006/2007: Milan (2-1 mot Liverpool), 2007/2008: Manchester United (1-1 vid full tid, 6-5 efter straffar mot Chelsea), 2008/2009: Barcelona (2-0 mot Manchester United), 2009/2010: Inter (2-0 mot Bayern München)

2010/2011: Barcelona (3-1 mot Manchester United), 2011/2012: Chelsea (1-1 vid full tid, 4-3 efter straffar mot Bayern München), 2012/2013: Bayern München (2-1 mot Borussia Dortmund), 2013/2014: Real Madrid (1-1 vid full tid, 4-1 efter förlängning mot Atlético Madrid), 2014/2015: Barcelona (3-1 mot Juventus)

Efter att Paris SG haltat ut i kvartsfinalen mot Manchester City så är det lätt att konstatera att det tar tid att bygga ett mästarlag som ska höja Champions League-bucklan. Qatar-byggda PSG har varit i gång sedan 2011 när Qatar Sports Investements började skicka in pengar i klubben.

Manchester City blev i månadsskiftet augusti-september 2008 köpt av Abu Dhabis investeringsbolag och inledde därefter en satsning där första köpet var en något förvirrad Robinho som trodde han kommit till en annan klubb. Under tredje säsongen tog man första titeln, FA-cupen, och under fjärde säsongen kom ligatiteln.

Man har vunnit ligan två gånger, FA-cupen och Ligacupen två gånger under de åtta säsonger miljarderna pumpats in. I Europa har City haft betydligt svårare och semifinalen i Champions League efter sammanlagt 3-2 mot PSG är den största triumfen efter två CL-åttondelar och en kvartsfinal i Europa League 2008-09.

Naturligtvis går det inte att lägga kalkerpapper på en klubb i Premier League och en i Ligue 1. Fast det kan vara värt att ha i åtanke att det tog nästan tio år för Roman Abramovitj att vinna Champions League med Chelsea och det har hittills blivit en enda triumf, en finalplats och en seger i Europa League.

Pengarna har som sagt fått en större betydelse och allt som oftast är det de klubbar som lyckats skapa stört intäkter på olika vis som är kvar i slutet. Om Barcelona och Bayern München tar sig vidare är klubb 1, 2, 5 och 6 på intäktslistan kvar i Champions League och fyran PSG åkte ut i kvartsfinal.

Om vi tittar över två matcher är det förståeligt att det finns en besvikelse i PSG-lägret. Missad straff, missat friläge och svagt försvarsspel bidrog till att man bara fick 2-2 i hemmamatchen. I returen i Manchester skapade man alldeles för lite och blev istället straffat av Kevin De Bruyne som vackert och skickligt skickade in 1-0.

Även Manchester City missade en straff dock och matchen kunde varit avgjord tidigare. Zlatan stod för två frisparkar som Joe Hart hanterade och något läge till. Cavani hade ett friläge där den engelske landslagsmålvakten såg till att få upp en arm och räddade. Nej, det var inte PSG:s kväll och en del hamnade på tränaren.

Laurent Blanc hade inte det lätt när han kom till matchen utan både Matuidi och Veratti och Motta fick gå av skadad i slutet av första halvlek. Mittfältet höll inte den klass som man hade behövt och dessutom inledde man med ett spelsystem man inte använt tidigare och körde 3-5-2 eller 3-4-1-2 innan man gick tillbaka till sitt vanliga 4-3-3.

Man kan också konstatera att Manchester City knappast är det lag som de flesta tror ska vinna Champions League. I en semifinallottning så kan säkert alla lag tänka sig City. Så att rassla ut mot det engelska laget som haft en knackig säsong är inget som stärker PSG-byggets trovärdighet, men jag tror man måste ge det mer tid.

Även om man kunde slänga in Lucas och Pastore är ett tecken på att man har en bredd i truppen men man klarade inte av att ersätta Motta, Veratti och Matuidi. Cavani har också svårt att bli riktigt tongivande, naturligtvis för att han sällan får spela på en plats där han verkligen trivs på.

Direkt efter slutsignalen såg man en del brittiska journalister och även en del svenskar påpeka att Zlatan inte är de stora matchernas man. Att han är mer mediasnack än vad han levererar. Det är lätt att vinna mindre ligor än att verkligen kliva fram i Champions League, och en del pekade på Ronaldo som gjorde tre mål för Real Madrid.

Jo, det är en verklighet Zlatan alltid kommer att få leva med. Även om han nu gjorde mål i både åttondelarna mot Chelsea och i första kvartsfinalen mot Manchester City så har han ett rätt rejält lägre målsnitt i slutspelet än i gruppspelet. Dessutom har han oftast inte kommit längre än till en kvartsfinal och då poppar de här diskussionerna upp.

Är de rätt eller fel? Ja, det går inte att ignorera fakta om CL-spelet men samtidigt blir det löjligt att hävda att det han gjort under en karriär på 15 år i utlandet inte är så stort och att det bara är uppumpat snack. Nej, han är inte på Messis eller Ronaldos nivå men precis under den duon ihop med ett gäng andra spelare. Även om det är förbannat svårt att jämföra, då det är så många parametrar.

I matcherna mot City så hamnade Zlatan inte helt rätt. Han var mycket offside när man spelade i Manchester. Samtidigt fick han inte den uppbackningen som han hade behövt. Över två matcher är han knappt godkänd men trots allt ett mål ur ingenting och sedan brände han straffen och ett friläge. Zlatan tog inte PSG vidare, men inte bara hans fel att man faller.

Om han ska öka på chanserna att få vinna Champions League trots allt så kan det vara bäst att stanna i Paris SG. Klubben kommer att bli bättre och bättre och kommer att ta sig närmare en titel. Två år till i PSG är nog rätt drag om inte Real Madrid, Barcelona eller Bayern München kallar, men det är väl tveksamt.

Publicerad 2016-04-13 kl 08:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå