POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vi kan inte låta våld och hot styra

Runt 25 000 åskådare besökte derbyt mellan Djurgården och Hammarby. Mäktiga tifon. Inga bengalavbrott. En hyfsad match med gott om chanser, många mål och en hel del dramatik. Tror till och med att parterna var överens om att det var rättvist att Hammarby vann till slut.

Hoppas och tror att de flesta på plats på Tele2 Arena också både tog sig till arenan och hem igen utan större problem. Att det helt enkelt blev en bra kväll i fotbollens tecken trots allt. Att det blev en fest och att fler ska bli lockade av allsvensk fotboll som har en publikhajp utan dess like i modern tid.

Ändå är det andra scener som hänger kvar hos mig. Cirka 35 minuter före avspark brakade det loss rejäla bråk på Tele2 Arena. Har ingen aning om vilken supportergruppering som började och tar inte ställning till det, men det var rätt skrämmande att se misshandeln som skedde i flera fall.

Kanske brast säkerheten i förväg? Kanske hade man ingen information? Jag vet inte vad som gick snett, men grupperingar som säger sig representera klubbarna kunde mötas på läktaren och slåss under ett tag. Sedan gick vakter och polis emellan och kunde bryta upp bråken och föra tillbaka de som slogs.

Däremot var det oroligt på en del ställen och en kollega till mig blev misshandlad på pressläktaren. Hade sett mannen redan i förväg när han och polare gick rakt igenom C Mores tv-studio utan att märka var de gick och om det pågick sändning eller ej. De var uppenbart rejält påverkade och känslan var att det inte bara var alkohol i blodet.

Såg honom sedan bråka med åskådare där han satte sig ner ett tag. Han ömsom stod på stolen och skrek på andra, spillde öl och betedde sig illa. För mig är det svårt att förstå hur han ens kommer in på matchen i det tillståndet. Att han sedan kan gå hela fritt mellan olika läktarsektioner och ställa till bråk utan att något händer förvånar än mer.

Var är säkerheten? Det kan inte ligga på åskådarna att lösa problemet. För en majoritet är trots allt där för att kolla fotboll och inte för att agera vakter för sin och andras säkerhet. Lägg till scenerna på andra sidan läktarna som jag inte sett på en arena på ett bra tag och det är bara att inse att det finns en del att oroa sig över.

Tyvärr knallar mannen sedan upp på pressläktaren och ställer till med ytterligare bråk och misshandlar en kollega till mig. En ledig polisman rycker in och griper honom eftersom det inte fanns någon säkerhet i närheten. Oavsett vem som blir misshandlad på fotboll är det för jävligt. Hen är okej efter omständigheterna och det är skönt att höra, men det är klart att det skakar om.

Att man ger sig på journalister som är där och jobbar är riktigt illa eftersom det även är ett angrepp på en fri press. Vem vill inte ha en fri press? Visst, jag vet att många har synpunkter men vi är många som försöker ta debatten på olika vis och svara på synpunkter, kritik och frågor, men låt oss slippa hoten och våldet.

Var med på Tele2 Arena när de skulle öppna och Sportjournalisternas klubb pekade redan då på problemet och man påpekade det på nytt i går. Samtidigt vet jag att känslan bland alla som suttit där och jobbat att det bara varit en tidsfråga innan det skulle hända något. I går skedde det.

Bara hoppas att klubbarna och arenan tar tag i säkerheten. Såg ju många på sociala medier som i princip skrev att det var rätt åt journalister men det är trots allt så att medier försöker belysa situationer. Om det bara är våld och hot om våld som ska styra så journalistiken därefter och det är i grunden ett hot mot demokratin.

Vet att fotbollen och säkerheten på många vis gått framåt men det vore fel att påstå att problemen är lösta. Delar Johan Esks känsla att rättsmaskineriet övergett fotbollen. Talade med Göran Rickmer i Hammarby och det är inte svårt att bli uppgiven när man hör honom tala om hur svårt det är att verkställa förbud för maskering och pyroteknik.

Hur många grep man på läktaren i går? Samhället måste stå för säkerheten precis som den gör för banker som rånas, nattklubbar som bli utsatta för angrepp och så vidare. Visst, det kostar pengar att bevaka fotbollsmatcher men utav 25 000 på åskådarplats är det trots allt en minoritet som är där för att bråka och slåss. De måste samhället ta hand om.

Häromåret subventionerade staten varje operabiljett med 1839 kronor. Har inga problem med att man stöttar kultur som är en viktig del av samhället. Precis som fotbollen är och därför får stödpengarna gå till den verksamheten som ska lyfta bort de x hundra som slåss på läktarna och förstör för de andra.

Publicerad 2016-04-20 kl 09:27

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå