Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Manuset är klart fram till sista landslagskapitlet

Zlatan Ibrahimovic inleder jakten på en riktig mästerskapsframgång. Han har gjort i princip allt för A-landslaget utom att få vara med om en riktigt magisk sommar i landslaget. EM i Frankrike är sista möjligheten för honom att skriva det kapitlet.

Målrekordet som Zlatan slagit och sedan förbättrat fram till 62 stycken inför EM framstår som omöjligt att passera. Guldbollar har han tio stycken. Han har gjort flest mål i EM-slutspel och flest i kombinationen av kval och slutspel. Han har gjort fem mästerskap.

Däremot har det aldrig riktigt lyft och blivit en magisk sommar med Zlatan i huvudrollen. Under EM 2004 klackade han 1-1 mot Italien som var otroligt men brände också straff när Sverige åkte ut. I VM 2006 var han skadeförföljd och inte i slag. Under EM 2008 hade han knäproblem men gjorde ändå två mål. I EM 2012 var han starkare men Sverige svagt.

EM 2016 är möjligheten att skriva ett kapitel till i sin osannolika saga. Inte nog med att Zlatan bar Sverige till EM-slutspelet i Frankrike med elva mål utan det var framför allt en tongivande insats i dubbelmötet med Danmark där han stod för tre av fyra svenska mål. Lägg där till en intensitet och ett driv att ta Sverige vidare.

Tror aldrig jag sett honom slita så även i defensiven. Kanske ett trist påpekande, men det är tyvärr nödvändigt att han tar ett ansvar även där. Sverige som landslag har inte riktigt råd att bara låta honom ägna sig åt det han är allra bästa på: att skapa chanser och göra mål.

Zlatan kan naturligtvis inte ordna en seger på egen hand, men det är han som ofta utgör skillnaden för landslaget. När man ställer Sverige mot Irland är det just planens enda världsstjärna som sticker ut och därmed ger Erik Hamrén en fördel framför Martin O’Neill, men  de andra tio måste göra sitt, från Isaksson till Berg.

En kväll som denna i Paris är det skit samma hur det ser ut. Det handlar först och främst om att inte förlora och helst om att vinna. En seger och det blir ett större lugn inför fortsättningen, men även oavgjort är okej för att det finns tre platser att slåss om och Sverige kan överraska även mot både Italien och Belgien.

***

Fotbollskanalen On Tour från Stade de France inför IrlandSverige:

***

Förre landslagskeepern Rami Shaaban var gäst i senaste podden. Han försvarade Andreas Isaksson mot all kritik från folk som vill byta ut honom i landslaget och hyllade sin gamle målvaktsrival för spelet för Sverige inför EM i Frankrike. Dessutom Arsenal, tiden i Hammarby och mycket mer.

Totalt finns 107 avsnitt av podden #Lundh och ALLA avsnitt finns här och bland gästerna är nye förbundskaptenen Janne Andersson, Henrik Larsson, Jonas Thern, Ole Gunnar Solskjaer, Hasse Backe, Nanne Bergstrand, Kennedy Bakircioglü, Pia Sundhage, Lotta Schelin och många fler har gästat.

Alla avsnitt går att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

***

EM 2016 har visat en trist baksida av fotboll några gånger och tyvärr tar bilderna från bråken och de händelserna över nyhetsflödet. Marseille i flera dagar. Nice en kväll. Lille under en dag. Givetvis finns det fler tillfällen när fotbollen förenar och det är härliga scener med fans, men det väger inte upp skiten.

Vittnesmålen från hur ryska slagskämpar gick loss i den franska hamnstaden får inte VM i landet om två år att framstå som lockande. Bromsad alkoholförsäljning kan stoppa en del men de som verkligen vill slåss blir inte störda av att man inte säljer öl, vin och annat.

Förstår att Uefa hotar med att skicka hem både England och Ryssland men det känns för tufft att straffa landslagen. Kanske spela utan publik är en bättre lösning? Önskar att det fanns något givet svar på vad man ska göra, men det finns inte sorgligt nog.

***

Säkerhetspådraget på Stade de France är rejält i många stycken, men fransmännen och Uefa verkar ha olika syn på hur man ska organisera det hela. Gott om vakter överallt, men ingen vet något om någonting. Slutade med att en irländare med stege hjälpte mig en bakväg in. Mest udda var att fransk polis vägrade att släppa in till ackrediteringscentret utan ackreditering…

***

En följd av att tv-rättigheterna för idrott blir dyrare och dyrare är att tv-bolagen får produktion och dessutom inte kan satsa så mycket på journalistik. Plötsligt sitter man sedan i händerna på Uefa när det är kravaller på läktarna och de bilderna inte finns med i produktionen.

***

Lider med alla som fastnade i flygstrejken. Ja, det är ett I-landsproblem men svider lik förbannat. Vem vet när nästa stora mästerskap med Sverige är?

***

Publicerad 2016-06-13 kl 17:08

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons