Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Seger mot Belgien täcker förlusten för Friends Arena

Lundhs blogg

Podden med förra Uefa-höjdaren Karen Espelund är en sådan som jag brinner för. Bara att höra om alla härskartekniker när maktens män antytt att hon är där som älskarinna, fru eller medhjälpare… Ja, det är inte svårt att bli desillusionerad.

Ta bara om Sveriges jakt på matcher i EM 2020, stridigheterna mellan DBU och SvFF, hur Espelund i maj blev utkuppad från exekutivkommittén för sin frispråkighet och hur alldeles för många under alldeles för lång tid varit försiktiga att uttala sig om det som pågått inom främst Fifa men även inom Uefa.

Inser att många avstår från att lyssna för att hon inte är ett känt namn och dessutom är kvinna och norska, men dra i gång den och testa. Ni kommer inte att ångra er om ni vill lära er om maktspelet inom den internationella fotbollen där SvFF är en del oavsett vad man vill eller ej.

Totalt finns 108 avsnitt av podden #Lundh och ALLA avsnitt finns här och bland gästerna är nye förbundskaptenen Janne Andersson, Eidur Gudjohnsen, Emir Kujovic, Ole Gunnar Solskjaer, Hasse Backe, Nanne Bergstrand, Kennedy Bakircioglü, Pia Sundhage, Lotta Schelin och många, många fler.

Annons

Alla avsnitt går att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

***

SvFF hade satsat rejält på mediacentret i Pornichet. Tummen upp.

***

Marcus Antonsson till Leeds United? Verkar bli verklighet och om han sedan överlever i Championship återstår att se. Kan se honom som ett bra komplement till Chris Wood. Blev intervjuad av BBC om svensken som är på väg till Leeds.

***

Sverige går in i en riktig ödesmatch mot Belgien. För Erik Hamrén och spelarna handlar det om att få EM-slutspelet att leva vidare till en åttondelsfinal. Allt talar för att det krävs en svensk seger i onsdagens match för att EM-äventyret inte ska vara över före midsommar.

Annons

Vilket hade varit slutet i landslaget för Hamrén, Andreas Isaksson, Kim Källström och möjligen också Zlatan Ibrahimovic. Även om de inblandade i landslaget kommer att vara nervösa är frågan om det inte är än värre för Karl-Erik Nilsson, Håkan Sjöstrand och de andra i SvFF-ledningen. De sliter med en pressad förbundsekonomi och varje krona som kommer in är värdefull.

En seger mot Belgien och ett avancemang till åttondelen är värt 2,5 miljoner euro, eller cirka 23,3 miljoner kronor. Mer än vad SvFF förlorade på Friends Arena 2015 vilket var 20 miljoner kronor (efter att någon förvisso hjälpt förbundet med ytterligare ett antal miljoner) och det blir ett rejält tillskott i förbundets ekonomi.

Inte sedan det avgörande playoffet mot Danmark har Sverige spelat en ekonomiskt lika viktig match. Då handlade det om 75 miljoner i rena prispengar och dessutom kanske sponsoravtal och annat som gjorde triumfen värd långt över 100 miljoner kronor.

Annons

Det fina med pengarna som SvFF eventuellt drar in på onsdag (9,3 miljoner kronor för segern och 14 miljoner för avancemanget) är att de trillar ner på sista raden. Den stora EM-investeringen som SvFF gjort är till stor del betald. Visst, man ska dela med spelarna och dessutom kostar det några hotellnätter till, men det är ändå ett rejält tillskott i kassan.

Glöm inte heller att SvFF vid ett avancemang tjänar än mer på tröjförsäljningar och sponsorbonusar. Affären EM får en skjuts av en svensk seger och det går att förstå om Nilsson och Sjöstrand är ännu mer nervösa än spelarna och Hamrén. För även om de rena prispengarna ska gå till öronmärkta projekt så ger den totala ekonomiska kraften SvFF lite luft under vingarna.

Nej, det är långt i från lugnt med förbundets ekonomi, men ju mer tid SvFF får på sig att lösa det hela med någon partner (allt talar för att det är Fabege som numera är miljardären Erik Paulssons huvudbolag sedan brodern Mats med familj tagit över Peab) ju bättre är det för förbundet.

Annons

Man förhandlar aldrig bra med kniven på strupen. Frågan är hur bra man spelar med kniven på strupen? Mot Danmark gick det bra och Sverige gjorde ett par av de bästa landskamperna under Hamrén. Återstår att se om man kan lyckas mot Belgien som är flera snäpp upp i kvalitet.

Publicerad 2016-06-20 18:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto