Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur många Åsebro IF finns det?

IFK Göteborg och Åsebro IF är överens om ersättningen för övergången när Sebastian Eriksson gick till italienska Cagliari. Klubbarna har på sina hemsidor lagt ut information om att parterna är överens och man är tillfreds med utfallet, men att uppgörelsen är hemlig.

Bakgrunden till konflikten är när Sebastian Eriksson flyttade från Kamratgården till Sardinien. Han gick först på lån och sedan köpte Cagliari loss honom. Under flera år har därefter Åsebro IF kämpat för att få sin del även av den miljon euro som Blåvitt fick för att hyra ut den då korsbandsskadade mittfältaren.

I våras ringde Åsebros Bengt Janveden mig för trots att SvFF:s jurist Krister Malmsten i flera år predikat för dem att de skulle hålla det här inom familjen fotboll så hade Bengt tröttnat. Storyn om Åsebro och Blåvitt blev inledningen på ett kapitel i min bok “Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll”, och där jag är rätt frustrerad över en del inom svensk fotboll.

Detta var ett tydligt exempel. Hur Blåvitt med SvFF:s hjälp kunde undvika att betala en liten klubb det man hade rätt till. Inom familjen fotboll håller de stora de små i schack. För jag tror inte på allvar att någon tror på att Blåvitt hyrde ut en korsbandsskadad Eriksson för en miljon euro i ett år och sedan sålde honom för 500 000 euro när han kunde spela. Alla fattar att affärerna hänger ihop.

Åsebro har efter att ha kartlagt affären krävt 916 000 kronor. Jag vet inte om man krävde det beloppet med ränta eller inte. Jag vet inte heller vad klubben fått av den allsvenska storklubben nu. Däremot vet jag att Blåvitts hela försvar byggde på att uthyrningen inte var en övergång och när man nu är överens om övergången är det givet för mig att Åsebro har vunnit.

Så här sa Åsebros jurist Stefan Alvén i början av juni: “Det här är en tvist kring ordet övergång och vad som menas med övergång. IFK Göteborg menar att ordet övergång inte inbegriper om en spelare lånas ut, alltså en temporär övergång. Men ordet övergång kan vara alla typer av övergångar. Det är ett faktum att det mellan Åsebro och Göteborg finns ett avtal som säger att Åsebro ska erhålla tio procent på övergångssummor vid en övergång.”

Lägg till det att jag vid ett par tillfällen träffat Åsebro-ledarna Bengt Janveden, Stefan Broberg och Åke Dahlman och intervjuat dem. De har varit tydliga med att det enda som gäller för dem är att få ut varenda krona som Blåvitt är skyldigt. Kan efter det inte tänka mig att de nöjt sig med något annat än att IFK Göteborg fått betala exakt vad man varit skyldig.

Jag förstår givetvis att IFK Göteborg vill ligga lågt och att man inte ville få ut uppgifter om vad överenskommelsen innehåller. Det var givet att det skulle sluta så, med en sekretessbelagd överenskommelse. Samtidigt tror jag de flesta inser att Åsebro efter så lång kamp aldrig hade gett upp utan att få loss alla pengar.

Tänk så snabbt det kan gå. Via boken fick affären uppmärksamhet i början av juni och innan månaden är över så är parterna överens och nöjda. Efter att Åsebro bråkat i flera år med klubben. Man behövde inte ens gå till skiljenämnd via SvFF, åtminstone enligt vad jag hör från förbundet så har inget ärende kommit in där.

Däremot vet jag tunga sponsorer som legat på Blåvitt för att man ansåg att det här skadade föreningen. Lägg till att även SvFF legat på klubben, enligt vad jag hört eftersom skiten även skvätt på dem, och man har förklarat att Blåvitt måste lösa det här. Ovanpå det har även Uefa börjat förhöra sig om ärendet, och Blåvitt ska ju spela i Europa redan denna vecka.

Fattar att Blåvitt även skriver att klubbarna “nu önskar fokusera på sina respektive utmaningar på planen”, men jag kan inte låta bli att undra: hur många Åsebro IF finns det där ute? Det behöver inte bara handla om affärer med Blåvitt utan även med andra allsvenska klubbar. Vem har blivit blåst av vem?

Och när vi är snabba på att kritisera Uefa, Fifa och storklubbar runt om i Europa så kan det vara bra att inse att även i Sverige och inom SvFF och svensk fotboll förekommer det en del rörigheter. Även om min insats var ringa är det en dag när jag är stolt över att vara journalist och att jag kanske bidrog till att Åsebro kunde stå upp mot Blåvitt.

 

Publicerad 2016-06-29 kl 15:09

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons