Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Möjligen att man måste vara portugis för att gilla Portugal

Lundhs blogg

Fotbollskanalen On Tour direkt från Paris:

En extra krydda i finalen att Paris är en av Portugals största städer sett till antalet portugiser. Bortalaget borde kunna ge fransmännen lite motstånd när det gäller att höras i huvudstaden inför och under finalen. Och om det blir Ronaldo o Co som vinner så blir det också drag.

***

Hoppas att Emir Kujovic lyckas i Belgien. Har i modern tid varit en svår liga för svenskar att göra avtryck i. Finns hur många som helst som varit där och vänt och fått lämna med svansen mellan benen. Undantagen är Pär Zetterberg och Christian Wilhelmsson.

Tror ändå att anfallaren gjorde rätt som gick till en bra klubb i Belgien snarare till en sämre klubb i en bättre liga. Också glad att han såg sportsligt på det och inte gick till Kina där han säkert kunnat tjäna mer, men då inte haft några möjligheter att faktiskt försöka ta en plats i landslaget.

Annons

***

Kläderna och utseendet på tv-jobbare under EM blev en plötsligt snackis och jag kan bara konstatera att det finns rätt många viktigare frågor att ta tag i när det handlar om sportjournalistik. Allt från hur SvFF håller oss på avstånd till hur skenande rättighetskostnader i EM/VM stryper journalistiken och om vi ska analysera mer fotboll eller mindre (det finns olika uppfattningar där). Skulle kunna räkna upp fler.

Vill bara klarlägga efter nya inspel om hur jag blir klädd: jag väljer kläder själv om än med en stylist i sällskap, har alltid har svårt att hitta saker som passar och TV4 betalade till slut för två kostymer (blå och beige), en blå bombarjacka (ännu inte haft), tre enfärgade, virkade slipsar samt en näsduk till det här mästerskapet.

Kör utöver det med egna skor och vita och blå skjortor från tidigare mästerskap (som TV4 köpt) och kompletterar även med eget silverarmband och eget skärp med ett rejält spänne. Enda mästerskapet då TV4 haft sponsordeal var VM 2014, annars har man köpt kläder till mig, och även då fick man köpa en del för sponsorprylarna passade inte.

Annons

Kan dock säga att kläder ofta ger reaktioner och folk stör sig alltid på än det ena än det andra. Fel att ha skägg. Rätt att ha skägg. Man är huligan om man har skägg. Ja, ni fattar. Så lär det förbli och det oavsett vad man har på sig och där gäller det att hitta fram till vad man själv trivs med och strunta i om Svenska Bryggeriers vd har för lite att göra.

***

Jonas Thern in i Janne Anderssons stab? Expressen hade uppgifterna under fredagen och jag är givetvis för. Tippade redan när Andersson tog jobbet att SvFF skulle trycka in en VM 94-hjälte. Som jag skrev i april så var det välkänt att Andersson och Thern inte var så tajta under tiden i Halmstad, i så fall ännu större om de hittar fram till ett samarbete.

***

EM i fotboll är inne på upploppet. Endast match 51 återstår och på måndag stänger man mästerskapet i Frankrike efter en månad av fotboll. Alla är nog ense om de stora dragen: rätt defensiv fotboll, storstjärnor som inte levererat och att häftiga fans kring en del av lagen har satt en härlig prägel.

Annons

Själv har jag blivit förtjust i EM-slutspelet för att mästerskapet blivit en motbild till utvecklingen vi ser på klubbsidan. Skrev en krönika på det temat häromveckan, och jag har inte ändrat mig. Det finns något i det imperfekta att Island spelar kvartsfinal och att Wales når semifinal som jag gillar.

Förstår givetvis att puritanerna och fotbollsälskarna inte fått vad de velat ha alltid. En del matcher har varit sega och upplägget med 24 lag där bara åtta ska slåss ut talar för de defensivt inriktade lagen. Tyvärr har det ofta varit två avvaktande landslag som mötts i matcher och med tråkigt spel.

Kanske är det så enkelt att man måste hålla på ett landslag för att kunna skita i hur det ser ut? Det var inte alltid så att Tommy Svenssons landslag spelade “roligt” under USA-VM men det var framgångsrikt och vem ogillade det? Som portugis ser man väl framför allt fram emot finalen och gnäller inte över raden av kryss, eller?

Annons

Kan snarare vara imponerad över hur Portugal gått från att vara ett offensivt gäng med en minst sagt opolerad defensiv blivit ett cyniskt spelande lag under Fernando Santos. Till och med Cristiano Ronaldo har underordnat sig och slitit i försvarsarbetet när man krigat för att gå vidare i mästerskapet. Att det inte glatt så många utanför fansen kan man strunta i.

Fotboll handlar om att nå resultat och om någon spelar på ett visst sätt så är det upp till motståndarna att straffa det. Att helt enkelt överlista Santos metod. Eller Lasse Lagerbäcks. Sedan är det givet att upplägget för EM har en viss betydelse, men det påverkar inte efter gruppspelet där försiktigheten fortsatt.

Tolka mig rätt, jag älskade Frankrike-Tyskland som var mer vad man vill ha i en match av sådan avgörande betydelse. Samtidigt tar det inte bort allt runt om kring de andra landslagen och matcherna. Såg att Football Addicts hade haft 84 000 röstande runt om i Europa om EM.

Annons

Positiva: 55%
Negativa: 23%
Neutrala: 22%

I Sverige var fördelningen på följande vis:

Positiva: 61%
Negativa: 20%
Neutrala: 19%

Klart att allt inte är perfekt med EM, Uefa driver affären kring matcherna och dragen liknar mer och mer vad vi ser kring amerikansk idrott. Att man inte tror att fotbollsmatchen räcker, så man lägger till DJ:s från varje land, kiss-CAM och nedräkning inför avspark. Ändå känns EM mer äkta för mig.

Publicerad 2016-07-09 16:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto