Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Janne Andersson får hoppa i på det djupa direkt

Podden Lundh har uppehåll på grund att jag haft semester och nu även redaktör Olle Juhnell Lindberg. Målet är att den ska vara tillbaka till 5 september. Jobbar på det.

ANNONS

***

Malmö FF osade klass när man slog Jönköpings Södra med 4-1. Guldklass.

***

Redan i sitt sommarprat fick Janne Andersson smak på sin nya roll och vad som följer med den. Det var när han obetänksamt uttalade sin önskan om att spelarna ska sjunga nationalsången och fick det att låta som ett krav. Smart nog så fattade han att det bästa var att sträcka upp handen, backa och hänvisa till att han uttryckt sig klumpigt.

Att han får starta om med Sverige utan Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Andreas Isaksson och Pontus Wernbloom var känt sedan ett tag. Under måndagen blev det klart att även Erik Johansson, som hade varit med i landslagstruppen, lägger av på grund av bristande motivation. Mittbacken vill inte lägga tiden som krävs.

Visst, man kan ha synpunkter på en spelare som blott gjort tolv landskamper och som startade i EM lägger av, men det är väl bättre att man är ärlig. Vi är alla olika och det är bättre att någon som är sugen och motiverad tar den platsen än att någon som tvekar om det är rätt är med i landslaget. All heder till Johansson som är ärlig om sina känslor.

ANNONS

Dessutom finns frågetecknen kring Marcus Berg efter anklagelserna om att han hade uttryckt sig rasistiskt när Panathinaikos mötte danska Bröndby. Givet att SvFF backar honom så länge han nekar, men det blir problem om Uefa skulle finna honom skyldig och stänga av honom från matcher så blir det svårare med förbundets tydliga värderingar och stadgar.

Janne Andersson känns inte som en person som funderar för mycket över den typen av besked eller deppar över Erik Johansson utan ser framåt istället. Rätt spänd på hans första landslagstrupp som presenteras under tisdagen. Blir ändå en signal om vilka 20 utespelare och tre målvakter som står först i ledet för Andersson och hans stab med Peter Wettergren, Jonas Thern, Tom Prahl och Lasse Jacobson.

Nya förbundskaptener är inte jättevanligt i Sverige och under mina 20 år som journalist har jag hunnit med Tommy Svenssons sista år, Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck i två konstellationer samt Erik Hamrén. Därför blir det kul att se åt vilket håll som Andersson o Co lutar. Vilka spelare är med direkt?

ANNONS

Klart man kan önska sig spelare? Hoppas ju att Oscar Wendt ska få chansen och även tänkbar längre fram i planen. Även Branimir Hrgota har visat gryende form efter klubbytet. Sedan finns ett gäng bubblare som är möjliga: Emil Krafth, Mathias Johansson, Sam Larsson, Nabil Bahoui, Alexander Fransson, Robin Quaison, Niklas Hult och Marcus Rohdén.

För mig är det många från EM som är fortsatt givna och en tänkbar startelva mot Holland är som följer: Robin Olsen – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson – Emil Forsberg, Oscar Hiljemark, Albin Ekdal, Martin Olsson – John Guidetti, Marcus Berg.

Efter att ha hört Janne Andersson sommarprat och sett hur IFK Norrköping uppträdde under honom och dessutom lagt till att Lars Lagerbäck är någon slags consigliere så lär det bli en tillbakagång spelmässigt mot den svenska modellen från förr. Kanske ett 4-4-2 men 3.0 för att möta den nya tiden. För det går inte att tro att man kan gå helt tillbaka till hur det var förr.

ANNONS

Det lär vara ett fokus på kollektivet framför individen och att man kommer att ta något mindre risker för att sätta försvarsspelet framför allt. Undrar vad Jonas Thern anser om det? Eller har Andersson något annat i sig spelmässigt? För fotbollsideologiskt är Prahl-Lagerbäck 180 grader från Thern, och bara det blir en spännande dynamik i ledningen.

Överhuvudtaget andas landslagsledningen noll prestige från Janne Anderssons sida. Något som är en bra grund för att lyckas med ett arbete för att få ihop ett landslag. Om bara ledare och spelare kan anamma det så finns möjligheterna för att det kan lyfta. För det är bara att inse att spelare för spelare har Sverige svårt att hävda sig, men kanske kan man göra det som lag.

Holland väntar inom kort i en VM-kvalmatch den 6 september. Nya förbundskaptenen Janne Andersson får onekligen en prövning direkt på Friends Arena. Helt utan några träningsmatcher för att hitta rätt med spelare, spelsystem eller tänkande. Enbart en veckas träningar gäller och det blir en “crash course” för spelare och ledare.

ANNONS

Det är de nya förutsättningarna som gäller för förbundskaptener som tillträder efter ett mästerskap. Fifa, Uefa och storklubbarna har efter en dragkamp kommit överens om att minska på antalet träningsmatcher över tid och det är några år sedan den obligatoriska matchen i augusti försvann. Så det är bara att gilla läget.

Förvisso hade Sverige kunnat flyga till Tyskland och möta Jogi Löws manskap i nästa vecka, men Janne Andersson avstod den träningsmatchen. Sved antagligen för SvFF:s kassör eftersom tyskarna ville betala förbundet många miljoner för match, men det sportsliga fick gälla. Vilket trots allt är rätt och bra att förbundet inte tvingar iväg laget för att hämta cash.

Fast det blir givetvis tufft för Andersson och förhoppningsvis så ser man VM-kvalet som en uppvärmning inför EM-kvalet. Visst, det är kanon om man når VM men det kanske är viktigare att spela ihop ett lag under ett par år som kan göra rejäla avtryck i EM 2020 och då som deltagare. Det kan säkert blåsa lite snålt på vägen, men det får SvFF och Andersson ta.

ANNONS

Nu tror jag ingen kräver att ett Zlatan-löst Sverige ska ta sig till Ryssland 2018 om man tar in gruppen med Holland, Frankrike, Vitryssland, Bulgarien samt Luxemburg och där bara gruppvinnaren är garanterad en plats i VM. Men det är en häftig utmaning för Andersson med nytt jobb, svintuff kvalgrupp och ganska snabbt kommer vi inse om han kan simma på det djupa eller ej.

Publicerad 2016-08-23 kl 12:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto