Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Saknade en vision om hur Sverige ska spela och ett mål

Humorn var i varje fall intakt hos Sveriges nya förbundskapten Janne Andersson. Känslan var att det inte var långt från omklädningsrummet till podiet där han stod och presenterade sin första landslagstrupp. Peter Wettergren och Lasse Lagerbäck fick smaka på både gliringar och jargong och det var allmänt hög stämning.

ANNONS

Kanske inte så konstigt att det är glatt. Ännu har inte Anderssons landslag ens genomfört ett träningspass, än mindre en match. Nederländerna väntar i VM-kvalet 6 september på Friends Arena och innan dess väntar en dryg vecka av träningar för spelarna och vi får reda på mer.

För när krutröken väl lagt sig efter Jannes show på podiet så var vi inte mycket klokare. Spelsystemet ville han inte röja innan spelarna fått ta del av hans tankar. Naturligtvis förståeligt att han vill dra det för spelarna först och främst, men bara truppen räcker inte för att luska ut hur Sverige vill spela hösten 2016.

Frågan om vilka råd han fått av Lagerbäck som Expressens Mathias Lühr ville veta skämtade Andersson bort med att han inte kom ihåg ett enda bra råd. Mycket garv, men väldigt lite svar. Janne Andersson var tydlig med att det inte var så viktigt vem som sade vad, utan bara att det blev bra.

ANNONS

Inte heller fanns det något långsiktigare mål än att slå Nederländerna. Därefter skulle målet vara att slå nästa motståndare. Och nästa. Inga tankar på vilket mål som var rimligt för landslaget som går in i VM-kvalet. På bänken framför Andersson satt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och skrattade med.

Vet att de isländska spelarna jag intervjuade inför EM var oerhört imponerande av hur Lars Lagerbäck på första samlingen slog fast att laget skulle till Brasilien och VM där. Bara det var ett kulturskifte i det isländska landslaget och det är för mig konstigt att inte ha målet att spela VM, även om det är ett tufft mål.

Överhuvudtaget var det oerhört muntert i Friends Arena. Ett antal lappkast från hur det var under Hamréns tid. Till och med Lasse Lagerbäck skrattade, förvisso efter att jag erkänt att jag ställt en dum fråga, men ändå. Det var en dag fylld av hopp och glädje men egentligen väldigt lite konkret information förutom truppen på 23 man och landslagsledningen.

ANNONS

Janne Andersson berättade att han ville bygga vidare på Erik Hamréns kosttänkande men utan Henning Svendsen. Istället har den nye förbundskaptenen tagit in Dale Reese från Norrköping som någon slags koordinator, och han ska se till att man håller bra kontakt med klubbar och spelare och se till att man följer upp den fysiska statusen hos spelarna.

Truppen då? Ja, det var roligt att se att Oscar Wendt var tillbaka och att han sagt att han var sugen på spel i landslaget. Några överraskningar i form av Niklas Hult, Christoffer Nyman och Filip Helander och där Alexander Milosevic, Robin Quaison, Nabil Bahoui och Branimir Hrgota lika gärna kunde ha fått plats.

Men det är svårbedömt när man inte vet riktigt hur laget ska spela och det var rätt uppenbart att man hade väldigt många centrala mittfältare. Uppenbart däremot att Janne Andersson och Peter Wettergren sneglat mot spelare man jobbat med tidigare i olika klubblag, och det är en naturlig följd.

ANNONS

Sedan var Andersson tydlig med att det spelade roll hur spelarna var som människor och inte bara egenskaperna på planen, och att han här tagit hjälp av Wettergren och andra som jobbat närmare landslaget och kände spelarna bättre. Vad det betyder för framtiden får man se, men det är klart att de ratade kan börja fundera på vad som styr uttagningen.

Ett 70-tal spelare finns i basen som Janne Andersson och Peter Wettergren väljer ur. Man har tagit fram dem med tanke på att det ska vara de som är aktuella under den närmaste tvåårsperioden men det kan rymma allt från spelare som tackat nej till skadade spelare eller rätt oprövade förmågor.

Dock vill inte Janne Andersson avslöja hela listan på aktuella spelare, men det framgick att Rasmus Elm var en spelare man gärna velat ha med i truppen och även en skadad Martin Olsson. Även Marcus Antonsson var med på listan, men den nye förbundskaptenen ville inte gå in på spelare som inte var med i truppen för då skulle han få svara för länge.

ANNONS

****

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand var noga med att poängtera att SvFF tänker långsiktigt med Janne Andersson även om det är ett VM-kval som drar i gång 6 september. För gruppen är tuff med Frankrike, Holland, Bulgarien, Vitryssland samt Luxemburg och en plats Ryssland.

***

Daniel Ekvall är idrottspsykologisk rådgivare för landslaget. En ny kompetens som inte funnits tidigare kring A-landslaget och han har jobbat i många år i IFK Norrköping. Övertygad om att det är ett klokt drag.

***

Lasse Lagerbäck ingår i den innersta kretsen i landslagsledningen, men förbundskapten Andersson var tydlig med att han är den som bestämmer över sin erfarne rådgivare. Säkerligen ett visst spel för galleriet för det är givet att Lagerbäcks ord kommer att väga tungt i diskussioner.

Gillar att Andersson är så prestigelös att han utan tvekan anlitar Lagerbäck och det är en spännande konstellation och ingen kan ta i från Islands förre förbundskapten har unik erfarenhet. Sedan innebär det inte med någon automatik att det blir en succé bara för att han är ombord.

ANNONS

Det som förvånade var att Lagerbäck i Janne Anderssons sommarprat – där nyheten presenterades – hade en mindre roll, men nu handlar det om ledningens rådgivare som är med på all planering och alla samlingar och det på lång sikt. Jonas Thern och Tom Prahl fick som scouter betydligt mindre roller i landslagsledningen.

Publicerad 2016-08-23 kl 17:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto