Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En fotbollsnyhet som förgyllde måndagen

Lundhs blogg

Andra måndagen i rad så var det en grymt bra nyhet på jobbet. Förra måndagen förlängde TV4 och C More med SHL och det återstår nu åtta år med hockeyns högsta serie vilket är en viktigt rättighet för C More. Under veckan så förlängde man även med hockeyallsvenskan.

Under måndagen presenterade EM-kvalet 2018-19 och VM-kvalet 2020-21 samt nya skapelsen League of Nations. Här är innehållet i det mäktiga avtalet som innebär att det blir väldigt mycket landslagsfotboll i C More och TV4. Inte bara Sveriges landskamper utan även de andra nationernas landslag:

• Tio landskamper med Sverige per år.

• Alla matcher i kvalet till fotbolls-EM 2020.

• Alla matcher för europeiska länder i kvalet till fotbolls-VM 2022.

• Alla matcher i nya Uefa Nations League, som ersätter vänskapslandskamperna, och gör alla matcher viktiga.

• Cirka 35 matchdagar landskamper per år och 250 landskamper per säsong.

Annons

• Formatet “Week of football” – en sammanhållen vecka med 54 landslagsmatcher i EM-/VM-kval- och/eller Uefa Nations League-matcher. Varje landslag spelar under en sådan vecka 2 matcher. 3 Week of football under hösten 2018, 5 Week of football under 2019, följt av play off och träningsmatcher inför EM 2020.

Får inte glömma att TV4/C More redan har rättigheterna till EM 2017 (damer), VM 2018 (herrar), VM 2019 (damer), EM 2020 (herrar) och VM 2022 (herrar). En del av mästerskapen delar man med SVT, en del har man på egen hand. Redan nu vet vi att Sverige är med i EM 2017 nästa sommar.

Eftersom jag jobbat på TV4 när vi sålt landskamper och släppt rättigheter är det oerhört kul att se att ledningen tror på idrott som en viktig del för att bygga TV4 och C More. Hoppas naturligtvis att det ska förbli så, även om jag fattar att det handlar om affärer. Om inte tittare strömmar till eller man inte säljer abonnemang så är det svårt att motivera affärerna.

Annons

Så det är givetvis en del tryck på TV4/C More när nu ägarna Bonniers ger klartecken för att gå in tungt på några viktiga och stora rättigheter. En press man givetvis hellre har än ser hur konkurrenter disponerar rättigheter för landslag och ligor på bästa sätt. Därför är det en glädjens dag, men det ska betalas också.

Samtidigt är det aktörer likt SHL och Uefa som driver på 0ch vill ha mer och mer betalt för rättigheterna. Konkurrensen är tuff i Sverige med både TV4-Gruppen och MTG-Viasat som har betal-tv och en utmanare som Discovery (äger Kanal 5 och Eurosport) och det måste vara en dröm för dem som säljer. Man kan driva på priserna uppåt.

I en tid när teknikutvecklingen gjort att det är direktsänd sport och underhållning som Melodifestivalen och Idol och Let’s Dance drar tittare så är det svårt för tv-kanaler att stå vid sidan när det är stora och viktiga rättigheter som är till salu. Upp till oss som jobbar med rättigheterna att ta hand om dem på bästa sätt, men det är något som bara är roligt.

Annons

En del kanske undrar om Allsvenskan? Den tillhör C More och TV4 till och med 2019. Så det återstår över tre säsonger till men det är klart att man gärna får förlänga i god tid. Samtidigt kanske svårt för Sef att veta vilket som är bästa läget att sälja rättigheten för att maxa, närmast av de stora att komma ut på marknaden är Champions League.

Priset på rättigheterna? Ja, det är inte så att någon berättar det för mig så jag får gå lite omvägar för att få en känsla kring var de ligger. Det enda man kan vara säker på är att det inte blivit billigare sedan man senast sålde dem. Tacksam att jag inte behöver fundera på att få affären att gå ihop, för det är en utmaning.

***

Lisa Dahlkvist är gäst 117 i podden Lundh, och du lyssnar via denna länk. Landslagsmittfältaren var tongivande när Pia Sundhages gäng bärgade ett OS-silver i Rio de Janeiro, inte minst med sina avgörande straffar mot både USA och Brasilien.

Annons

Straffspecialisten berättar att det var en ren slump att hon slog den sista straffen, att Hope Solos handskpsykning var okej och att USA:s målvakt straffats för hårt, att Tyskland är ett svårförklarat spöke för Sverige och hur hon upplevde turerna kring när hon blev benämnd som Sven ”Dala” Dahlkvists dotter.

I podden talar Lisa Dahlkvist om att hon egentligen tänkte lägga av i landslaget efter VM 2015 då Pia Sundhage inte satsade på henne, att hon anser att Sundhage ska fortsätta över EM-slutspelet, att de unga spelarna kommer att vara ännu bättre nästa sommar och att Rosengård-tränaren Jack Majgaard Jensen har fel när han ifrågasätter det svenska defensiva spelet.

Dessutom säger Dahlkvist att hon vill att Örebro SK och KIF Örebro ska slås ihop för att möta konkurrensen på kontinenten, om hierarkin i Paris SG, om bristen på publik i Allsvenskan, om alla klubbyten, om turerna i Tyresö och att förutsättningarna som heltidsproffs bara blivit bättre och bättre.

Annons

Podden #Lundh är uppe i 117 avsnitt sedan starten och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat Rubarth och de flesta avsnitt senaste halvåret och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

Pontus Jansson har på några matcher cementerat sig som hjälte i Leeds. Fyra raka segrar och uppoffrande spel hjälper till.

***

Malmö FF avgör sent gång på gång. Kan det räcka? Skadorna på Rosenberg och Christiansen oroar naturligtvis klubben och det är givet att en säsong där Sverige både är med i EM och i OS (ingen paus där dock) så blir spelschemat pressat.

Det är svårt att förstå att SvFF går rakt mot forskningen som är tydlig gällande vad brist på återhämtning gör för skaderisken. Kan inte riktigt se att det ska handla om att spela från februari till november för att kunna få in någon extra dag i spelschemat.

Annons

***

Tisdag 14:00 tar Janne Andersson ut VM-kvaltruppen till mötena med Luxemburg och Bulgarien. Oscar Lewicki och Emir Kujovic platser är under hot. Kanske finns det plats för Rasmus Elm? Sam Larsson? Isaac Kiese Thelin lär vara med från start. Martin Olsson också?

***

Var med på Bokmässan i Göteborg i helgen och det var kul att följa cirkusen på plats även om det kändes som att vara en spigg i Atlanten om man ser till hur många författare och utställare som fanns där, och vilka giganter det är som drar folk. Leif GW Persson, Ernst, Schulmans, Clara Henry, Fredrik Backman, Ingemar Stenmark och så vidare. Man blir ödmjuk inför hur många som skriver böcker och dessutom många bra böcker.

Att då möta läsare som var nöjda eller ville köpa signerade ex av “Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” var en verklig boost även om jag var med om en signering med en såld bok och i övrigt tomt. Samtidigt var det inte så hela tiden, och även om fotboll och idrott är stort och populärt är det kanske inte så stort i just böckernas värld, även om Stenmark drog folk.

Annons

Mats Rubarth var på plats och signerade sin självbiografi och även bröderna Kenta och Billy Ohlsson hade en sittning i en av många montrar på mässan där duon signerade sin bok om sex decennier i Bajens tjänst. Nanne Bergstrand fick sig en rejäl omgång i slutet av boken, uppenbart att Ohlssons vill se en annan fotboll.

Sprang även på Blåvitt-tränaren Jörgen Lennartsson som var där och shoppade böcker. Han jagar mest ledarskapsböcker för att läsa mellan säsongerna men även en del skönlitteratur som han plöjer under säsongen. Framför allt hyllade han NBA-tränaren Phil Jacksons bok om elva ringar (som man får när man vinner).

En annan fotbollsprofil i Göteborg var Glenn Schiller, men honom träffade jag i baren på Park Avenue. Det är där Bokmässan fortsätter på kvällar och nätter. Hans fru Monika Ahlberg är vass på kokböcker och var där och jobbade medan Glenn var medföljande och på synnerligen gott humör.

Annons

Alltid kul att besöka en värld som är ny och det gav mersmak. Kanske får sätta mig under 2017 och skriva en ny bok. Fram till dess väntar en signering på NK onsdag kväll 28 september och på Akademibokhandeln på Mall of Scandinavia 10 oktober, inför VM-kvalet mot Bulgarien.

Publicerad 2016-09-26 19:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto