Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nyhetsspäckat dygn med Allardyce, Jannes trupp och Besvärsnämnden

Sam Allardyce fick som väntat lämna posten som Englands förbundskapten. “Big Sam” hann med en VM-kvalmatch (seger mot Slovakien) och 67 dagar på posten innan Daily Telegraph kunde publicera smygfilmat snack mellan Allardyce tilltänkta investerare i fotboll.

Om man bortser från att han talade illa om Gary Neville, Roy Hodgson, Wembley och prins Harry så är det givet att det var försvårande för Allardyce att han mötte investerare från Asien för att dels prata om ett extraknäck som skulle ge resor dit och runt fem miljoner kronor om året, dels att han talade om att man kan kringgå regelverket som hindrar tredjepartsägande av spelare.

ANNONS

Helheten blev en rejäl uppförsbacke för både det engelska förbundet och för Sam Allardyce. Lägg till att många kritiker ifrågasatt utnämningen av Allardyce, inte minst för att den dåvarande Bolton-managern i BBC 2006 pekades ut som en av dem som tog emot betalning av agenter för att köpa vissa spelare. Att FA helt enkelt tog en risk när man utnämnde Allardyce.

Därför kunde det engelska förbundet bara agera på ett sätt i slutändan, även om man försöker få ut att partnerna gemensamt kom fram till att bryta kontraktet. FA har på senare år gått hårt åt både Uefa och Fifa och pekat på att de organisationerna inte haft rent mjöl i sina påsar. Efter Allardyce sätt att uttala sig var det i det närmaste omöjligt att behålla honom.

Själv mest fascinerad av att Sam Allardyce inte var nöjd med sitt drömjobb och de 36 miljoner kronor som det betalade i årslön utan kände ett behov att jaga extraknäck. Den jakten på stålar verkar engelsk fotboll aldrig lämna, och att det finns en känsla av att mycket vill ha mer, mycket mer. Även Sven-Göran Eriksson föll på det greppet.

ANNONS

Sam Allardyce skyller på att han fastnade i en riggad fälla men han dök trots allt upp med två rådgivare på mötet. Det var inte direkt för att bara utbyta artigheter och snacka skit som parterna träffades. Det handlade om att Englands manager var sugen på mer pengar och därmed riskerade han sitt eget jobb.

Daily Telegraph har i dag fortsatt med sin granskning under rubriken “Football for sale” och det handlar om åtta före detta managers som pekas ut utan att de namnges. Man utlovar mer, men just dag två kändes en aning tom men visar också på svårigheten att granska den här världen där inblandade på något sätt anger sig själva.

Precis som att det är svårt att granska föreningar och förbund i Sverige är det svårt att få insyn i klubbar i England som är stora företag. Insynen är bristfällig och det handlar om att någon berättar och helst kan backa upp det med dokument, men när det är utländska bankkonton är det en rejäl utmaning.

ANNONS

Har vi en liknande kultur som i England även här i Sverige? Det vore naivt att tro att man från svensk horisont skulle kunna stänga ut det här. Precis som att riggade matcher finns i Sverige och sprider sig hit så förekommer det konstiga affärer och turer vid spelaraffärer även här. Dock är det betydligt mindre pengar här.

Hade då journalistiken fungerat i Sverige? Ja, smygfilmat är alltid lätt att ifrågasätta men i fallet med att belysa en värld som är svår att få inblick i är det kanske enda möjligheten. Men för mig är det fel att lura in någon i en fälla där man lockar med en affär och syftet är att personen i fråga ska falla. Därför tror jag att det hade varit svårt i Sverige.

Sportsligt får Gareth Southgate ta över jobbet som förbundskapten på kort sikt. Tanken är att han leder landslaget i tre VM-kvalmatcher och en träningsmatch i höst samtidigt som förbundet letar efter en ersättare. Om det blir en engelsman? Ja, det är Eddie Howe som är hetast i så fall men väldigt ung för det jobbet även om Steve Bruce och Alan Pardew står i lägre odds.

ANNONS

FA gick på Sam Allardyce efter Roy Hodgson som i sin tur var en kursomläggning efter Fabio Capello där Steve McLaren varit ett kort mellanspel efter Svennis. Fakta är att engelska tränare har allt svårare att göra sig gällande, och frågan är vad FA vill ha? Ja, framgångar givetvis men det är svårt för det engelska landslaget att uppnå och det oavsett vad tränaren heter.

***

Sverige VM-kvalar mot FrankrikeStade de France 11 november. Matchen är flyttad, egentligen skulle den spelats 13 november. Det var dock årsdagen för de hemska terrordåden i Paris i fjol och där självmordsbombare försökte ta sig in på nationalarenan när Frankrike mötte Tyskland. Därför valde franska förbundet att flytta speldagen.

Under landslagssamlingen i november kommer Sverige även spela ytterligare en landskamp, en träningsmatch, och det blir borta. Var? Ännu inte bestämt, men med tanke på att Fotbollsgalan är flyttad till 21 november kan hela samlingen hamna i utlandet.

ANNONS

***

Bra jobb av Expressen att ta fram missnöjet med Pia Sundhage bland alla allsvenska klubbar. Sedan är det inte klubbarna utan SvFF som ska bestämma vem som är förbundskapten. Vore fel att skifta nu med nio månader till EM i Holland.

***

Pontus Jansson klev av skadad i paus mot Bristol City. Då släppte Leeds in mål och förlorade. Oroande för Gustav Engvall och Joel Ekstrand att de inte tog plats i Citys 18-mannatrupp.

***

Att flytta Fotbollsgalan till 21 november är för att få hem alla stjärnor i Pia Sundhages landslag som tog OS-silver. Nu krockar galan istället med herrarnas Champions League så räkna bort en hel del av Janne Anderssons spelare då klubbarna disponerar dem och inte behöver släppa dem.

Dessutom lär de flesta allsvenska spelare vara på semester tre veckor efter Allsvenskans slut. Zlatan som spelar Europa League på torsdagen kanske kommer? För ingen annan kan få Guldbollen. Just datumen kring Fotbollsgalan är som ett litet täcke, hur man än flyttar så blir det en glipa.

ANNONS

***

SvFF sänker priserna på biljetterna till Sverige-Bulgarien. Ett kliv i rätt riktning för att försöka locka ännu mer folk till Friends Arena för att se landslaget. Även om Sverige-Holland lockade bra med folk i ett internationellt perspektiv faller ju hela tanken med att gå från Råsunda till Friends Arena om man inte går över 40 000 åskådare.

Däremot är det öppna och nya landslaget inte bara öppet. Från början hade SvFF tänkt att köra en mediafri dag efter matchen mot Luxemburg, men man petade in Jonas Thern som scoutat Bulgarien på lördagens kväll. På söndagen kör man endast Janne Andersson och en spelare vid ett podium efter en stängd träning.

Tror man hade vunnit mer på att köra fram några spelare till, antingen på lördagen eller söndagen. För i den mixade zonen efter fredagens VM-kval blir fokus givetvis på den spelade matchen. Om man vill utnyttja medierna till att försöka bygga landslaget så hade man tänkt annorlunda, men öppenheten har uppenbarligen en gräns.

ANNONS

***

Martin Olsson och Ola Toivonen tillbaka. Sam Larsson inkallad. Dessutom plats för Albin Ekdal som lämnade förra samlingen skadad. Förbundskapten Janne Andersson dumpade samtidigt Emir Kujovic, Isaac Kiese Thelin, Oscar Lewicki, inkallade Victor Claesson och skadade Niklas Hult.

En trupp som måste fixa sex poäng mot Luxemburg och Bulgarien. Kan inte säga att jag saknar någon direkt, även om en formstark och hel Rasmus Elm hade varit bra, och gillar att Oscar Wendt är tänkt att användas högre upp i planen. Är Sam Larsson rätt man på den här nivån? Blir ett bra test.

Det är synd att Kujovic inte får speltid för han är en anfallare som hade varit en tillgång. Utan Kiese Thelin och Kujovic så saknar Sverige en mer target-player och det är en brist. Särskilt om man ser till att man ska möta ett backande Luxemburg och möjligen även ett defensivt Bulgarien.

ANNONS

***

U21-landslaget spelar två helt avgörande matcher kommande vecka. Först Estland borta och sedan Kroatien hemma. Den sistnämnda matchen på Vångavallen i Trelleborg…av alla ställen. Fast det är som Håkan Ericsson säger, det är svårt att hitta arenor som vill ta emot och kan ställa upp med allt som krävs.

Hoppas verkligen landslaget klarar av att nå EM i Polen nästa sommar. Vid sex poäng är man helt klart, men även fyra poäng kan räcka till playoff nu när EM är utökat till tolv lag jämfört åtta lag tidigare. Truppen känns lovande även om det är brist på speltid för en del och Estland bör man klara av och på så sätt ge sig själv ett rent avgörande mot Kroatien.

***

Janne Andersson hoppade till när Expressens Mathias Lühr frågade om Sam Allardyce och röran han satt sig i. Den svenske förbundskaptenen tolkade det som om Lühr antydde att han gjort något liknande…men den typen av frågor måste en förbundskapten kunna hantera.

ANNONS

***

Besvärsnämnden fastställde att Jönköping-Östersund slutade 1-1 efter att Disciplinnämnden tidigare i höst dömt 3-0 till ÖFK. Känns logiskt med 1-1, men regelverket är diffust och inte tillräckligt genomtänkt. I grunden borde man spela klart alla matcher, om de så ska spelas utan publik, och låta det avgöras på planen.

Bakgrunden är den avbrutna matchen mellan Jönköping och Östersund från i mitten av augusti då en 17-årig kille hoppade in på planen och attackerade ÖFK:s målvakt i matchens slutskede då ställningen var 1-1. Att Besvärsnämnden nu går på Jönköpings och SvFF:s Riksombuds linje är vettigt.

Samtidigt behöver svensk fotboll ta det här regelverket ett varv till. Det är svårt att definiera en supporter kontra en besökare och öppnar för oklarheter. Tänk att Malmö FF tidigare i år fick två poäng av Dn efter att man bedömt att en Blåvitt-supporter kastat knallskottet mot Tobias Sana. Man borde ha spelat klart matchen.

ANNONS

Man kommer aldrig att kunna täta alla luckor, men som det är nu är regelsystemet för godtyckligt. Tyvärr behöver man ha ett sådant här regelverk, och då måste det vara bättre på att täcka upp nya situationer och undvika att vissa klubbar är större vinnare än andra.

Grundregeln måste vara att ALLTID spela klart matchen, även om det inte går att få exakt samma förutsättningar, och på så sätt uppnå största möjliga sportsliga rättvisa. Den exakta rättvisan går aldrig att uppnå, men om Jönköping och ÖFK spelat de sista minuterna precis som Blåvitt-MFF spelat klart hade det varit bättre.

Publicerad 2016-09-28 kl 15:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto