Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En svensk "smash and grab" i Luxemburg

LUXEMBURG. Resultatet styr alltid. 1-0 ger trots allt tre poäng och VM-hoppet lever. Janne Anderssons bygge är långt i från färdigt och att inte kunna döda en sådan här match är svagt.

Möjligheterna som Luxemburg skapade framför Robin Olsen i matchens slutskede var inget för den nervsvage. Den svenska målvakten fick dessutom en smäll precis före matchens slut. Domarens slutsignal kom som en befrielse för Janne Andersson o Co på den svenska bänken.

VM i Ryssland hägrar fortfarande i horisonten men det är inte lönt att skruva upp de svenska förväntningarna. Det nya landslaget tog några kliv uppåt efter Hollands-matchen och skapade en radda målchanser, men det var trots allt mot ett landslag som är rankat som nummer 145 i världen.

ANNONS

Och vad värre är, man gjorde bara ett mål trots ett antal hundraprocentiga möjligheter och det räcker att kolla på konkurrenterna i gruppen för att förstå att man måste få upp effektiviteten. Alltså är det svårt att fara i väg i hyllningar efter den svenska segern. Trots att Sverige fick avsluta matchen med elva man mot tio så kunde man inte avgöra den. Döda den, helt enkelt.

Visst, uppdraget är att vinna matchen och ta tre poäng men en starkare motståndare utnyttjar någon av möjligheterna som Luxemburg trots allt drog fram. Bollen ven lite väl nära både ribban och stolpen bakom Olsen. Sverige förde spelet i perioder men alldeles för tidigt började man spela på resultatet och det kunde ha straffat sig.

Även om det kanske inte ger några poäng, åtminstone inte nu, så var det annorlunda att se ett litet land som Luxemburg hela tiden försöka spela sig ur alla lägen. Oavsett hur trångt och pressat det var så sökte man en lösning. Lägg till 16-årige Vincent Thill, som irriterade de svenska spelarna, och då går det att förstå att det finns viss optimism i storhertigdömet inför framtiden.

ANNONS

Samtidigt gäller det att ta de här poängen och det gjorde Sverige. Mikael Lustig var iskall när Marcus Berg nickade fram honom på en hörna i andra halvlek. Celtic-försvararen bjöd på ett målfirande som alla som sett honom i en musiksnutt från Skottland känner igen, och det är väl okej att fira så.

Samtidigt går det inte att komma från att det var frustrerande att Sverige inte gjorde fler mål. En vass Anthony Moris i Luxemburgs mål såg till att hålla nollan under de första 45 minuterna. Även om inte Sverige tokdominerade så grävde man trots allt fram flera målchanser.

Emil Forsberg och Marcus Berg borde bägge ha gett svenskarna ledningen men avsluten var inte skarpa nog, och på slutet av de första 45 minuterna var det ribban som räddade Moris. Han kunde i andra halvlek inte göra något på Lustigs avslut men annars såg han till att matchen levde ända in i slutet och det bara blev 0-1.

Matchen var grinig och Luxemburg kompletterade sitt bollspelande med tacklingar som kunde varit hämtade från engelska Championship. Att det bara blev ett rött kort var kanske i underkant, och kroatiske domaren  Ivan Bebek hade ingen större afton. Att Chris Philipps klarade sig med gult efter kapningen av Albin Ekdal förvånade.

ANNONS

Spelmässigt tog Sverige ett litet kliv framåt men en del pjäser övertygade inte. Varken Jimmy Durmaz, Oscar Hiljemark eller John Guidetti hade någon större kväll och kanske det finns spelare som kan fylla de rollerna bättre mot Bulgarien. I Durmaz fall verkar det handla om att vilja för mycket och överarbeta. Hiljemark saknade driv. Guidetti är stark när han suger in bollen, men det sker för sällan.

Förbundskapten Andersson har inte mycket tid på sig fram till måndag, men det är ett vingklippt Bulgarien som släpper in mycket mål som kommer till Friends Arena. Det är på många sätt en okej start för förbundskapten och han får en möjlighet att förmå landslaget att höja sig tillräckligt för att ta ytterligare tre poäng och ge VM-hoppet en skjuts.

På många sätt påminner matchen om hur det var när Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg tagit över landslaget från Tommy Svensson till EM-kvalet 1998-99 och byggde något nytt. Då handlade det om att säkra bakåt först och främst, och sedan förhoppningsvis utnyttja en av chanserna och bärga tre poäng. Det var “smash and grab” som gällde.

ANNONS

Resan till Luxemburg blev ett sådant uppdrag där man inte övertygade men gjorde exakt vad som krävdes. Det är en viss styrka i det också. Frågan som återstår att svara på är om man har mer i sig? För det kommer att krävas mer om trenden ska gå åt rätt håll och på måndag vet vi om det räcker till tre nya poäng.

***

Gruppfavoriterna Frankrike och Holland visade att de ska till VM i Ryssland med klara segrar mot Bulgarien respektive Vitryssland, även om fransmännen hamnade i underläge mot Bulgarien så växlade man upp redan under första halvlek. Janne Andersson har något rejält att ta tag i om han ska rubba dem i kampen om att försöka nå VM.

Vilka går då till VM? Hur många platser finns det? Målskillnad eller inbördes möten? Play off? Ja, hur går VM-kvalet till och vilka i Sveriges grupp har chansen att nå Ryssland? Ja, det finns förklarat här – BARA ATT KLICKA PÅ LÄNKEN.

***

Dagen före match så körde Luxemburgs förbund ett lokalt öl som pressfika. Inför matchen ökade man på med lokalt rosévin. Givetvis fanns ölen kvar.

ANNONS

***

Musikvalet på Stade Josy Barthel var tidsdaterat och det rätt långt bak i tiden.

***

Publiken var 5057 på VM-kvalet och även om det inte var så gott om svenska fans på läktarna är det imponerande att en hel del trots allt söker sig till en sådan här bortamatch. Fattar att en del bor i landet eller i närheten, men en del hade trots allt rest hit. Egentligen finns det inte så mycket att hämta resultatmässigt, allt annat än seger är en överraskning och en negativ sådan, och att man då satsar både tid och stålar är verkligen starkt.

Publicerad 2016-10-07 kl 22:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto