Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allt annat än en Superliga - och handlar mer om politik

Lundhs blogg

Danska BT är först ut med uppgifterna om en “Superliga” med lag från Norge, Sverige, Danmark och möjligen Holland, Belgien och Skottland. FC Köpenhamns Anders Hörsholt bekräftar uppgifterna och är tydlig med att man är tvungen att agera för att annars så kommer storklubbarna ute i Europa växa sig ännu starkare.

Bakgrunden är omstöpningen av Champions League som presenterades i början av hösten och där det var långt i från klart vilka effekterna skulle bli. Däremot hade ett preisdent-löst Uefa under stort tryck av de stora klubbarna i de fyra stora ligorna gått med på att England, Spanien, Italien och Tyskland alltid ska ha vars fyra deltagare i gruppspelet från och med 2018.

Processen har inte landat ännu och man vet inte till fullo vad det betyder för svenska klubbar. Just nu pågår en maktkamp där det bland annat handlar om nye Uefa-basen Alexander Ceferin och hans löfte om att se över ändringen av Champions League. Ligornas egen organisation EPFL, som leds av Sef-basen Lars-Christer Olsson, har gått till skarpt angrepp mot skiftet.

Annons

Däremot så är klubbarnas organisation ECA, som kontrolleras av de stora klubbarna och leds av Karl-Heniz Rummenige och delvis finansieras av Uefa, helt för förändringen. I ECA är 220 klubbar med från 53 av Uefa:s medlemsländer, men det är en chimär då det bara är ett verktyg för Bayern München, Real Madrid och andra giganter att styra upp verksamheten.

Så man måste se utspelet om en Superliga i ett perspektiv av politik och pågående maktkamp. Att klubbar i länder som Holland, Belgien, Danmark, Norge och Sverige letar efter alternativ till Champions League-pengarna men också för att politiskt sätta tryck på sina respektive förbund där man hotar att lämna seriespelet.

Risken finns att Uefa och de gamla serieuppläggen spricker om man inte hittar en kompromiss på Champions League-upplägget. För det är många olika parter som drar åt olika håll. Det är inte lätt att få en överblick, därför att många aktörer är med i flera olika processer. Glöm inte att det finns mediaaktörer som med stora plånböcker försöker locka över klubbar i sina projekt.

Annons

Om inte storklubbarna får mer och säkrare intäkter ur Champions League så är de lockade av pengar i USA och Kina som vill starta en global superliga. Framför allt handlar det om klubbar utanför Premier League som sett hur den engelska ligan bara blivit rikare och rikare via sina tv-avtal och man är rädd för att utvecklingen fortsätter och ligger på Uefa om att få större tillgång till intäkterna.

När man inser att bottenlaget Sunderland i Premier League har betydligt större årliga tv-intäkter än vad Real Madrid och Bayern München får loss i Champions League så inser de styrande i Madrid och München att över tid kommer det att riskera att urholka deras verksamheter. Premier League kommer att locka spelare.

Lite handlar det om den kamp som emellanåt blossar upp i Sverige. Där klubbar som Hammarby, AIK, IFK Göteborg och Malmö FF anser att man bör ha rätt till större del av Allsvenskans intäkter från tv och marknaden då man har ett betydligt större värde för ligan än Häcken, Falkenberg och Gefle.

Annons

Ja, som vanligt handlar det om stålar. Det är inte heller första gången det är tal om en nordeuropeisk superliga. Den så kallade Atlantligan stupade på ritbordet där man trodde på 300 miljoner per lag i tv-pengar och där Sverige skulle få en plats. Från nordisk horisont hade vi Royal League i tre säsonger 2004/05-2006/07.

Fansen är inte direkt tillfrågade och jag har så oerhört svårt att se MFF:s fans tagga till mer för ett möte i en superliga än för ett möte i Allsvenskan. Nu är det oerhört långt till att en svensk klubb skulle lämna den högsta svenska serien. Kan inte se några medlemmar i någon förening rösta för det skiftet och därmed känns det som ett tomt hot.

Tror inte heller att någon inom svensk fotboll vill gå den vägen. Samtidigt fattar nog alla om vägen till Champions League stängs än mer och Europa League inte lyfter så måste de stora klubbarna i Norden göra något. Annars blir det alldeles för lätta byten när större klubbar ute i Europa vill ha deras spelare och kan locka med helt andra pengar.

Annons

Frågan är vad fansen säger ute i Europa? Och lyssnar någon på dem? För om man ser till hur tv-intäkterna växer runt om i världen så finns det ett intresse för de största lagen. Men vad blir kvar om man bara kör en hitte-på-liga? Vill Manchester Uniteds, Milans, Bayerns och Barcelonas fans verkligen se sina klubbar i en konstruktion som spelas världen över?

Klart att i medlemsägda föreningar blir det betydligt svårare att köra igenom skiftena, även om demokratin inom fotbollen är minst sagt tveksam på många ställen, och att vissa ägare jagar stålarna. Men risken är att man slår ihjäl gåsen i jakt på guldägget som den värper om man lämnar sin vardag för drömmen om en superliga.

Publicerad 2016-10-13 09:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto