Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inte bara lätt för Alexander Isak att välja rätt framtid

Veckans poddgäst är Thomas Ravelli och avsnittet hittar du via denna länken och där finns möjlighet att lyssna direkt eller hitta vägar till iTunes och Acast. Den tidigare målvakten är mest känd för insatserna när Sverige tog VM-brons och för IFK Göteborg under första halvan av 1990-talet.

Målvaktshjälten berättar varför han valt att inte jobba kvar inom fotbollen, om hur han hanterade omställningen när han slutade spela fotboll, om föreläsningarna och tv-jobben samt om han och tvillingbrorsan Andreas Ravellis nya satsning att sälja kalsonger och andra kläder via klubbar runt om i landet.

ANNONS

I podden talar Ravelli om 94-nostalgin och att han inte tröttnat på den, att de fortfarande är ett bra kompisgäng, om saknaden av Klas Ingesson och att han inte tog illa vid sig av vad Ingesson skrev om målvakten i sina memoarer. Ravelli säger i dag att han är förvånad över hur han uttryckte sig som spelare, om de efterföljande rubrikerna.

Dessutom om varför han aldrig blev utlandsproffs annat än ett år i USA på slutet av karriären, att spelarna i princip var livegna, om hur Blåvitt-ledare gömde sig för att inte sälja honom och att han aldrig fick chansen att tjäna de stora pengarna.

Den forna stormålvakten går även in på hur målvaktsspelet utvecklats, vad Isaksson saknade, varför Robin Olsen kommer att bli bra för landslaget och berättar om hur SvFF tackade honom när han slog rekord i spelade landskamper.

Dessutom är Ravelli öppen om den ringa kontakten han har med Blåvitt i dag, sin syn på de höga lönerna och resultaten för klubben och hur han blev marginaliserad i klubbens styrelse och därför hoppade av.

ANNONS

Podden #Lundh är uppe i 121 avsnitt sedan starten och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat Ravelli-avsnittet och de andra under det senaste halvåret och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

*****

Kalmar FF:s spelare vill byta ut Peter Swärdh. Hört från flera källor om ett kompakt missnöje och att spelarna faktiskt inte till fullo följer hans direktiv. Samtidigt har det gått bra och då kan inte Swärdh säga något.

*****

Signerar min bok “Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” i Skåne under tisdagen. Extra kul att komma hem både till Lund och Landskrona. Jag har aldrig bott i Landskrona men det är min fotbollshemvist, Bois var min första klubb, och Gleerups i Lund är där man köpte böcker, skivor och annat.

Tisdag 25 oktober i Skåne

Akademibokhandeln Mobilia Malmö, 12.30
Akademibokhandeln Gleerups i Lund, 15:00
Akademibokhandeln Killbergs Landskrona, 16:30

ANNONS

Om ni inte kan komma dit finns boken här och då även som ljudbok och e-bok.

*****

På ett sätt är naturligtvis Alexander Isaks situation den alla drömmer om som små. Han har tagit sig hela vägen upp till A-laget i sin moderklubb och har skaffat sig en viktig roll. Hittills nio mål i Allsvenskan, en assist och dessutom mål i Svenska Cupen. Ovanpå det en debut i U21-landslaget som nådde EM.

Nu jagar hela Europa honom. När AIK mötte Blåvitt var det representanter för 69 klubbar och upp emot 90 olika scouter på plats. Det är dessutom inga småklubbar utan det är Europas fotbollsadel från Italien, Tyskland, England och Spanien. Erbjudandena är därefter och det måste vara svårt att veta hur man ska göra.

Lägg till att det är fri jakt bland agenter som alla vill jobba med honom. Inte bara svenska agenter utan även utländska har vänt sig till Alexander Isak och hans brorsa för att se till att styra honom rätt. Lägg till att det sker i samarbete med AIK som naturligtvis vill ha ut max för egen del men också hjälpa sin talang.

ANNONS

Tolka mig rätt, klart att Isaks sits är avundsvärd. Men det är naturligtvis också oerhört svårt att välja. När flyttar man ut? Till hur stor klubb? Ska man få en klubb att köpa en och låna ut en? Eller ska man sikta på A-laget direkt? Tänk om man tackar nej och chansen inte kommer. Vem eller vilka kan jag lita på? Vem vet hur man ska hantera situationen?

I grunden finns det nog ingen som har svaret eftersom den här typen av talanger är ovanliga. Inte ens Zlatan var i närheten av att ha gjort nio mål i sin debutsäsong i Allsvenskan och första målet som 16-åring. Och det finns naturligtvis många som vill haka på framgången.

Vi i media är också en faktor att ta in. Vi bidrar naturligtvis till hajpen genom att prata om honom, skriva om honom och det kan inte vara lätt att stå stadigt när det bär i väg. Samtidigt är det hans spel som tagit honom dit och det är svårt att inte vilja skildra talangen som tagit stora kliv under ett knappt år.

Det är oerhört lätt att säga att man givetvis ska vara försiktig och inte följa norske talangen Martin Ödegaard vars karriär i Real Madrids andralag kört fast. Som lyftes fram som en PR-värvning. Kanske kan en flytt till franska Rennes lyfta Ödegaard? Samtidigt är det lätt att säga att någon ska tacka nej till stora pengar, men hur många av oss hade verkligen gjort det?

ANNONS

På något sätt önskar jag att svaret vore lätt, men det är det inte. Min tro är att det bästa vore om någon klubb köpte honom men lät honom spela kvar i AIK en säsong till. Samtidigt finns det andra resurser i stora klubbar och med tanke på utvecklingen han haft på mindre än ett år kan han mycket väl klara spel på en högre nivå.

Önskar dock att han hamnar rätt oavsett vilka val han tar och fortsätter att utvecklas. Han kan bli en kraft för svensk fotboll, men det finns många fällor på vägen. Även om Mattias Bjärsmyr undrade var Isak var i matchen på Gamla Ullevi så tror jag de flesta som sett Isak i Allsvenskan sett att han kan nå längre än till att spela i Allsvenskan om han hamnar rätt.

*****

Undrar så om det är Rasmus Elm som inte vill vara med i landslaget? Tänker på att Peter Wettergren besökte mittfältaren i tisdags, men att han antagligen inte är med mot Frankrike i VM-kvalet.

*****

Ett tag sedan jag blev rörd som i fredags när Irans damer mötte Sveriges motsvarighet. Även om det var knappt 2000 på Gamla Ullevis läktare och det var kallt och rått så gick värmen fram. Resultatet var givetvis underordnat symboliken i att spela matchen.

ANNONS

Där är Pia Sundhage bra på att sätta in matchen i sitt sammanhang och även dra paralleller till när hon inte fick spela fotboll som barn utan fick låtsas vara en kille. Uppskattar att SvFF drog det här i land trots allt och visade att man vill stå för något, det vill säga allas lika värde.

Att spelarnas i det iranska landslaget uppskattade upplevelsen gick inte att ta miste på. Det gick rakt in i hjärtat att se deras glädje, höra deras stolthet över att spela första matchen i Europa och gillar att Sverige och Iran käkade middag ihop på kvällen. Väldigt mycket värt.

De som klagat på matchen och att den störde förberedelserna för Sundhages landslag var antingen inte på matchen eller missade att se att detta betydde något för spelarna. Något de kan ta med sig. Och det är långt till EM i Holland nästa sommar.

*****

Efter AIK:s förlust mot IFK Göteborg bör Malmö FF kunna fira SM-guld i Falkenberg på onsdag kväll. För visst måste Allan Kuhns mannar resa sig efter haveriet mot Östersund och ta tre poäng mot ett redan nedflyttningsklart FFF.

ANNONS

Efter att ha sett IFK Norrköping senaste tiden och Elfsborg mot Hammarby tror jag att fjolårets svenska mästare får svårt att undvika förlust i Borås. Då är SM-guldet Malmös att fira redan onsdag kväll, även om klubben haltat i mål efter skador och avstängningar.

För Norrköping är det med beröm godkänt att ta medalj och ordna spel i Europa efter tränarbytet och alla spelarförsäljningarna. En prestation i klass med SM-guldet och det talar väl för att Stefan Hellberg och Mathias Florén hade stor del i Janne Anderssons framgångar.

*****

Är Zlatan slut? Nej. Däremot är det rätt uppenbart att Manchester United inte fungerar på det sätt som José Mourinho hade tänkt sig och att flera av värvningarna gjort betydligt mindre än vad man hoppats. Så det är mer uppförsbacke för United än för Zlatan, och kan bli en jobbig säsong för alla inblandade.

Lite intressant att se hur Paris SG går. Klubben valde att släppa Zlatan och dessutom sparka tränaren Laurent Blanc. Inte är klubben lika dominant direkt och det är rubriker om missnöje från Verratti, Di Maria och nyförvärvet Hatem Ben Arfa. Unai Eemry har det inte lätt när PSG är trea och sex poäng efter Monaco.

ANNONS
Publicerad 2016-10-25 kl 12:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto