Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Längtar tillbaka till Tommy Söderbergs tid

Lundhs blogg

Veckans podd är med Tommy SöderbergLYSSNA HÄR – och det är 90 minuters samtal med den förre förbundskaptenen. Vi kunde lätt kört 90 minuter till, för oavsett vad man tycker om hans insatser som tränare så är det en speciell och varm människa som har många tankar.

Det som slog mig efter samtalet med Söderberg är att han gick som från Djurgården till AIK som tränare och det utan ens något jobb emellan även om han hade ungdomar på slutet i Dif. Undrar om det ens varit möjligt i dag? Själv säger Söderberg att han på sin höjd fick någon gliring, men inte mer.

I en tid när en felaktig tröja på Sebastian Ohlsson leder till bråk mellan Örgryte och Blåvitt och en rad hårda ord och fördömanden så kan jag längta efter en tid när fotbollen var mer oskyldig. När det inte bara fanns svart eller vitt utan man kunde få in fler kulörer.

I helgen fick jag några hånfulla tweets om att det var en tidigare MFF-spelare (Pontus Jansson) som hjälpte Leeds United och att det måste vara för svårt för mig. För det är välkänt att jag hatar Malmö FF, enligt en twittrare som jag utbytte svar med.

Annons

När jag förklarade att jag absolut inte hatade Malmö FF utan åkte och såg klubben många gånger på 1980-talet och även in på 1990-talet så blev det snabbt en tweet med mitt svar och ett fastställande att jag håller på Malmö FF. Svart eller vitt, även det givetvis kan förklaras bort med skämtfaktorn.

Det är som att fotbollen inte tillåter något mellan att hålla på ett lag eller att hata det. Så förbannat tröttsamt. Även om jag givetvis gillar passionen i att hålla på ett lag och det som följer så fattar jag inte det automatiska hatet eller att spelare och ledare inte kan byta arbetsgivare.

För att återgå till Tommy Söderberg så var podden fylld av ämnen. Han ger sin syn på Zlatans framfart, vad det betyder att han slutat i landslaget, varför han har mer att ge i klubblaget, varför en del ansåg att anfallaren såg slö ut i landslaget och att han aldrig förstod diskussionen om att Sverige var bättre utan Zlatan.

Annons

Dessutom talar Söderberg om glädjen över U21-landslagets framfart, om varför han vill att unga talanger som Alexander Isak ska stanna längre i Sverige, om hur många klubbar tar fram talanger i dag men att AIK är lite extra på gång och att han vill att förbundet ska anlita gamla storspelare för att ge talanger råd.

Den tidigare förbundskaptenen vill även att man ska se fotbollen som mer än elitprojekt, att det finns andra värden i sporten och att föräldrar som jagar på sina barn bara speglar dagens samhälle. Att Söderberg är bekymrad är givet, men han är också hoppfull vilket speglar hans person.

Söderberg berättar även att han inte orkade fortsätta som förbundskapten efter EM 2004 trots att laget bara såg ut att bli bättre, att SvFF och Lars Lagerbäck försökte övertala honom, att förlusten i EM 2004 svider än och att en hel del av medias kritik gjorde ont men att han borde varit förberedd.

Annons

Tommy Söderberg är även öppen med glädjen över Lagerbäcks framgångar både som tränare och tv-expert, att han inte tror att flytten från Djurgården till AIK inte varit möjlig i dag och att han aldrig velat träna en storklubb i dag.

Podden #Lundh är uppe i 123 avsnitt sedan starten, närmar sig åtta miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

På väg till Marbella för landslagets VM-kvaluppladdning. Ser fram emot det och matchen i Paris och sedan en träningsmatch mot Ungern i Budapest. Lite vemodigt för det är kollega Ekwalls sista resa under TV4-flagg, men annars den typen av turnéer som är det bästa med jobbet.

Annons

Så här ser schemat ut:

November 7

16.00 – Press conference with coach Janne Andersson, Meliá Marbella Banús

18.00-19.00 – Training session, Marbella Football Center

19.00 – Mixed zone, place tbc

November 8

11.00-12.30 – Training session, Marbella Football Center

12.30 – Mixed zone, Marbella Football Center

November 9

11.00-12.30 – Training session (first 15 minutes open to media), Marbella Football Center

13.45 – Mixed zone, Meliá Marbella Banús

Departure for Paris

November 10

12.00-13.00 – Training session, Stade de France

13.15 – Press conference with coach Janne Andersson & player, Stade de France

November 11

20.45 – World Cup Qualifier France-Sweden, Stade de France

November 12

13.30 – Mixed zone with coach Janne Andersson & players, Evergreen Laurel Hotel

Annons

November 13

Departure for Budapest

17.00-18.30 – Training session, Hidegkuti Nándor Stadium

18.30 – Mixed zone, Hidegkuti Nándor Stadium

November 14

11.00-12.30 – Training session, place tbc

appr 12.30 – Press conference with coach Janne Andersson, place tbc

12.45 – Mixed zone, place tbc

November 15

19.45 – Hungary-Sweden, Groupama Arena

November 16

10.15 – Press conference with coach Janne Andersson, Hilton Budapest

***

Rykten i Leeds lokalpress om att Watford vill köpa Pontus Jansson. Ännu ett tecken på hur bra han gjort det och har ni inte sett firandet efter hans första mål så kolla in det här.

***

Helsingborgs IF är i vinnarläge inför kvalet mot Halmstads BK. Trenderna för lagen talar för HIF och HBK-backen Fredrik Liverstam borde ha löneavdrag för det röda kortet i den sista seriematchen. Oavsett blir det ett kval att se fram emot.

Annons

***

Zlatan är med i några veckans lag efter dubbeln mot Swansea. Svänger snabbt.

***

Janne Andersson har fått tre återbud från tre startspelare inför VM-kvalet mot Frankrike: Marcus Berg, Martin Olsson och Mikael Lustig. Det innebar att Linus Wahlkvist blev blixtinkallad som reserv ihop med Isaac Kiese Thelin och man kan undra vad Mattias Johansson i AZ gjort?

Efter att ha sett Jansson i slag är frågan om detta inte borde vara startelvan på fredag på Stade de France: Robin Olsen – Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Emil Forsberg, Albin Ekdal, Jakob Johansson, Oscar Wendt – Ola Toivonen – John Guidetti.

Kul att Forsberg är glödhet i Bundesliga med ett mål och två assist i en klubb som skuggar i den absoluta toppen och även att John Guidetti hittat rätt med mål två matcher i rad. Sverige behöver spelare som gör personbästa som förbundskapten Andersson uttryckte det.

Annons

***

Ändå trist att Zlatan missar mötet med Arsenal på grund av avstängning. Håller med honom om att det heter att man spelar hårt och tufft i England.

***

Efter den högklassiga avslutningen av Allsvenskan från Gefles sida fattar man att det smärtar extra mycket att kliva ner i Superettan. Tre raka segrar och de sista 15 matcherna gav 19 poäng och det var enbart fyra förluster. Första halvan av säsongen sänkte klubben som får kliva ner ett snäpp.

Blir det Pelle Olsson som kliver tillbaka? Han är ledig och kan klubben men att återvända är inte alltid garanterad framgång. Samtidigt går det att förstå lockelsen i att plocka tillbaka Olsson som säkert skulle se det som en möjlighet till revansch efter sista tiden i Djurgården som slutade med sparken.

Publicerad 2016-11-07 12:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto